Головна » 2013 » Січень » 2 » Інформаційно-аналітичний звіт про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю у 2012 році
22:31
Інформаційно-аналітичний звіт про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю у 2012 році

  

 Інформаційно-аналітичний звіт

про організацію та здійснення

соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю у 2012 році

 

Станом на 01.01.2013 року на обліку центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває:

53 особи, які  перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції, з них 0 неповнолітніх та 4 осіб , що повернулися з МПВ віком до 35 років;

48 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування

28 опікунів/піклувальників;

2 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 13 вихованців;

2 прийомні сім’ї, в яких виховуються 3 дітей;

141 сім’ї, в яких виховується 143 дітей –інвалідів;

771 багатодітна сімя,  в яких виховується 2543 дітей;

38 сімей, які потрапили в складні життєві обставини,  в  яких виховується 96 дітей.

1.1. Соціальне інспектування та соціальне обслуговування:

За звітний період здійснено 1949 соціальних інспектувань 1949 сімей в яких виховується 3849 дітей. Під час соціального інспектування та соціального обслуговування надано 9313 послуги. Робота спрямовувалась на:

покращення відвідуваності учнями навчальних закладів (в рамках рейду «Урок»); надавалась допомога в оформленні  та зборі документів для управління праці та соц. захисту  з метою оформлення виплат на новонароджених дітей, державних соціальних допомог, субсидій; увага приділялась налагодженню та відновленню  соціальних зв’язків в сім’ях,  право виховна робота з батьками (попередження розлучення, налагодження стосунків між розлученими, сімейні групові наради з роз’яснення СКУ – прав та обов’язків батьків); попередження раннього соціального сирітства, робота спрямовувалась на покращення матеріального стану сімей (соціальні допомоги, ремонт, залучення спонсорських коштів) та надання психологічної, соціально-педагогічної допомоги з метою усвідомлення ролі матері, батька; надавалась допомога в попередженні правопорушень серед дітей з сімей, де є трудові мігранти-батьки; надавалась соціально-педагогічна та інформаційна допомога  особам та сім’ям де один з членів засуджений до покарання без позбавлення волі в соціальній адаптації та попередження рецидивної злочинності, проведення групових сімейних нарад з членами осіб зазначеної категорії.

За  звітний період  надано допомогу речами, що були у вжитку 42 сім’ям, 30 наборів канцприладдя дітям до школи, 37 рюкзаків ( за рахунок спонсора), 4 шкільні форми (б/в)

В зв'язку із значним погіршенням погодних умов, прогнозним зниженням температури повітря та запобігання випадкам загрози життю та здоров'ю дітей пільгових категорій в зимовий період , з метою надання соціального захисту дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, вихованцям ДБСТ та ПС, дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування , дітям- інвалідам , та вдосконалення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення з 07 грудня 2012 року (під час погіршення погодних умов) фахівцями з соціальної роботи щотижнево проводиться моніторинг по сім’ях СЖО, опікунів, піклувальників, інвалідів стосовно забезпечення їх твердим паливом, продуктами харчування, сезонним одягом та наявності доступу до соціальної інфраструктури ( відповідно до наказу директора від 07.12.2012 року № 40 «Про організацію профілактичних заходів щодо запобігання випадкам загрози життю та здоров'ю дітей  різних категорій у зимовий період»

Формуються банки даних на всі категорії сімей до кінця лютого 2013 року.

  1.2. Соціальний супровід сімей СЖО  .

За звітний період взято під супроводом не перебувало жодної сім’ї, оскільки згоду на обробку персональних даних члени сімей не дають, мотивуючи це релігійними переконаннями. Однак 38 сімей СЖО перебувають в полі зору ФСР (соціальний патронаж здійснюється один раз на два тижні). В ході цієї роботи надавалась реальна допомога  у влаштуванні дітей у дитячі дошкільні установи, допомога в оформленні реєстрації дітей, оформленні документів (паспорт, свідоцтво про народження дитини), зібрано пакет документів для оформлення соціальних допомог в УПСЗН, відновлено та налагоджено соціальні зв’язки в родинах. Фахівцями із соціальної роботи   було ініційовано 5 розглядів на виконавчих комітетах сільських рад питання щодо виконання батьками своїх обов’язків.

         ФСР виступили з клопотанням до головного лікаря Путильської РЦЛ щодо безкоштовного забезпечення медикаментами в післяопераційний період для молодої особи, що повернулась з місць позбавлення волі; щодо встановлення інвалідності молодій особі за місцем проживання особи.

1.3. Соціально-профілактична робота

          З метою попередження негативних проявів  в дитячому середовищі за звітний період працівниками Центру та фахівцями із соціальної роботи   спільно з службою у справах дітей, районною лікарнею, сектором у справах молоді та спорту відділу освіти молоді та спорту, о.п. кримінальної міліції у справах дітей, працівниками ФАПів, здійснено 12 виїздів «Мобільного консультативного пункту соціальної роботи» в 28 населених пунктах району. Виїздами  охоплено всього 2062 особи , з них 1256 дітей (до 18 років) та 806 молодих осіб (від 18 до 35 років).

·        проведено цикл лекцій у 12 навчальних закладах серед школярів з питань  попередження насильства в шкільному середовищі.

·        спільно з працівниками сектору молоді та спорту проведено 2 семінари з елементами тренінгу для сімей, в яких було зафіксовано насильство та загроза жорстокого поводження з дітьми, з питань попередження насильства в сім’ї та проблем виховання дітей;

·        проведено 1 виїзд «Мобільного консультативного пункту»   в 2 пришкільні табори (Конятинська ЗОШ, Довгопільська ЗОШ).

Тематика групових заходів: «Відповідальність неповнолітніх відповідно до ККУ та адмінкодексу про правопорушення», «Дитяча злочинність: реалії сьогодення», «Туберкульоз: що Ви повинні про нього знати?», «Від прав дитини до прав людини», «Домашнє насильство: як з ним боротись?», «Небезпека ВІЛ/СНІДу», «ІПСШ», «Шкідливі звички», «Цигарки. Алкоголь. Наркотики», «Безпечна поведінка», «Кожна дитина має право», «Життя – прекрасна мить, цінуй його!» (профілактика суїцидальної поведінки), «Що з тобою відбувається»( для дівчаток старших класів), «Роль сім’ї в виховання дитини», «Профілактика насильства в сім’ї».

Види групових заходів: бесіди; консультації; відео лекторії; заняття з елементами тренінгу; круглі столи; сімейні групові наради; наради з елементами рольових ігор;

Організовано та проведено низку акцій:

·        «Чужих дітей не буває всі вони НАШІ!» (пропаганда альтернативних форм сімейного виховання);

·        «Урок-2012, з радістю до школи!» (надання канцприладдя дітям з СЖО та контроль за відвідуваністю учнями ЗОШ, НВК);  

·        до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням «Обміняй цигарку на цукерку!»;

·        «Молодь за здоровий спосіб життя» (роздача інформаційних листівок та презервативів у кількості 4000 шт. від ЧХ);

·        з нагоди прийняття Конвенції ООН «Від прав дитини до прав людини»;

·        Міжнародна акція «16 днів проти гендерного насильства»;

·        до Міжнародного Дня толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих «Люби, живи, пам’ятай!» (конкурс соціальної реклами);

·        «Подаруй дитині свято (не тільки своїй, а й чужій)!» (зібрання благодійних коштів та подарунків для дітей різних категорій).

В рамках спільного виконання доручення голови РДА здійснено 5 виїздів лекторської групи (у складі РЦСССДМ, ССД, РВУ МВС, управління юстиції) в 7 ЗОШ району ( Сергіївську ЗОШ, Киселицьку ЗОШ, Дихтинецьку ЗОШ, Усть-Путильську ЗОШ, Довгопільську ЗОШ, Конятинську ЗОШ, Яблуницьку ЗОШ) з питань профілактики правопорушень серед підлітків.

 

26. 10. 2012 - Зважаючи на актуальність проблеми попередження насильства в сім’ї спільно з відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації проведено семінар на тему «Взаємодія органів виконавчої влади та органів внутрішніх справ щодо запобіганню насильству в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми». В заході взяли участь представники кримінально-виконавчої інспекції, служби у справах дітей райдержадміністрації, фахівці з соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Захід проведено з метою налагодження системи тісної взаємодії між органами місцевого самоврядування, відповідними органами внутрішніх справ та соціальною службою району з питань запобігання насиллю в сім’ї.

У ході семінару розглянуто особливості різних форм насилля, визначені причини, ознаки та наслідки цього ганебного явища. Обговорено виявлені факти та вжиті спецзаходи, результативність їх застосування та інше. Заключним блоком семінару стало вироблення алгоритму співпраці всіх суб’єктів, причетних до вирішення  проблеми  насильства. Учасники семінару отримали методичні матеріали щодо роботи з різними категоріями потерпілих від насильства та інші матеріали, що можуть бути використані під час діяльності уповноважених органів.

          На обліку центру перебуває 49 особи засуджені до покарання без позбавлення волі. Робота з даною категорією здійснюється відповідно до угоди про співпрацю з кримінально-виконавчою інспекцією та щорічного спільного плану заходів. З усіма клієнтами вищевказаної категорії щомісячно, щотижнево (відповідно до умов відбування покарань) проводиться індивідуальна та групова робота.  

-                     Звільнених осіб з місць позбавлення волі та неповнолітніх осіб взятих центром під соціальний супровід немає. З початку року над 4 особами здійснювався соціальний патронаж шляхом проведення профілактичних бесід та наданням комплексу соціальних послуг 52 (інформаційних, психологічних, соціально-економічних, соціально – педагогічних)

-                     4 особи направлено до районного центру зайнятості.

-                     1 особі надано посильну допомогу в стаціонарному лікуванні в РЦЛ ( після операційний період)

         1.4. Розвиток сімейних форм виховання .      

            Протягом 2012 року з питань створення прийомних сімей звернулися 2 сім’ї, з них одна повноцінна сім’я та одна особа. З них підготовлено і навчено 3 особи, пакет документів з рекомендаціями ОЦСССДМ передано 18 жовтня 2012 року до ССД для оформлення статусу ПС та підбору дітей. 

 Під соціальним супроводом перебували 3 прийомні сім’ї, в яких виховувалося 4 дітей та 2  дитячі будинки сімейного типу, в яких виховуються 13 вихованців. Протягом цього року ( І півріччя) 1 ПС с. Довгопілля розформовано у зв’язку з поверненням прийомної дитини в біологічну сімю с. Багна Вижницького району

Протягом  2012 року спеціалістами центру здійснено 54 візити у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, надано 1095 послуг.

Було здійснено оцінки потреб кожної прийомної дитини та дітей-вихованців, а також прийомних сімей та дитячих будинків загалом. Підготовлено плани соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, індивідуальні плани супроводу на кожну дитину.

З дітьми проводилися індивідуальні бесіди та консультації з безпеки поведінки вдома та за його межами, правил поведінки в зимовий та літній час, правила поводження під час зимових, літніх, весняних, осінніх канікул, заняття з розвитку самостійних навичок , проводилися індивідуальні бесіди з етики поведінки, культури спілкування. З дітьми проводилися індивідуальні консультування з правил гігієни, прав та обов’язків дитини, бесіди з дітьми щодо стосунків із біологічними родичами та бажанням дітей спілкуватися з ними. Проведено  відео лекторії з питань здорового способу життя, шкідливості куріння, алкоголю, небезпеки ранніх статевих стосунків (додатково роздано буклети), щодо стосунків у школі з однолітками та анкетування по виявленню рівня шкільної тривожності, анкетування по виявленню насильства в сім’ї та школі.  Дітям роздано буклети «Будь обачним». Проведено проективну методику «Дім, людина, дерево», «Блобси», «Тест Люшера.» Серед старших дітей ( Дихтинецький ДБСТ) проведено заняття з підготовки до самостійного життя, з  профорієнтації, вміння планувати особистий бюджет, вести господарство. З вихованцями Руськівського ДБСТ Литвином Андрієм, Литвином Валерієм та Гаврилецьким Іллею здійснено виховну роботу щодо проблемної поведінки в школі , з ровесниками , з залученням психолога (ФСР) в результаті чого поведінка покращилась.

Батькам надано консультації та інформаційні буклети на тему методів сімейного виховання та недопущення методу фізичного чи психологічного насильства. Протягом року проведено 4 наради-навчання ( щоквартально) для прийомних батьків та батьків-вихователів В цьому році  прийомні батьки Тодосійчук Галина Василівна та Іван Фокович, батьки-вихователі  Труфен Микола Юрійович та Скидан Ганна Василівна пройшли курси підвищення кваліфікації для прийомних батьків та батьків-вихователів в Чернівецькому ОЦСССДМ.

        Дане питання неодноразово висвітлювалося в місцевих ЗМІ:

- в районній газеті «Карпати» опубліковано  29 статтей

-  проведено 16 виступів на районному радіомовленню з метою популяризації сімейних форм виховання;

- районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано акцію в територіальних громадах «Чужих дітей не буває – всі вони НАШІ», в ході якої було рекрутовано 3 осіб, які і пройшли навчання та отримали рекомендації ОЦСССДМ;

- 1 раз на 2 місяці ( 6 раз за рік) по районному радіомовленню звучав рекламний реліз «Чужих дітей не буває»;

-   фахівцями з соціальної роботи  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено та поновлено існуючі куточки, стенди з рекламною продукцією по територіальних громадах щодо пропаганди сімейних форм влаштування;

-  районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді   розроблено та розповсюджено буклети «Нові форми сімейного виховання», « Подаруйте дитині родину», « Прийміть дитину у родину»  та листівки «Мені потрібне твоє тепло, мамо!», «Ви можете стати батьками для дитини-сироти», «В чому відміність ПС та ДБСТ»  з  нормативним роз’ясненням щодо створення  прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

- проведено виступи на сходах громадян в 4 територіальних громадах  району.  

- на сайті Путильської РДА та сайті Путильського РЦСССДМ постійно висвітлювалося дане питання

1.5. Розвиток та підтримка волонтерського руху.

До соціальної роботи центру протягом року залучалось 4 волонтерів.

1.6. Інші заходи центру.

- традиційним став 7 конкурс соціальної реклами до Дня пам’яті померлих від ВІЛ/СНІДу та міжнародного дня боротьби зі СНІДом «Люби, живи, пам’ятай!!!». Цього року взяло участь 92 учасника віком від 8 до 18 років в 3 вікових номінаціях. Переможців нагороджено дипломами РЦСССДМ та ХШ.

- проведено акцію «Подаруй дитині свято ( не лише своїй , а й чужій)» по збору подарунків та коштів для придбання подарунків, солодощів дітям з СОСЖО, інвалідам, малозабезпеченим, багатодітним та з неповних сімей. ФСР активно взяли участь і охопили 427 дітей району.

- Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді під патронатом голови райдержадміністрації  В.Сафроняка разом зсоціальними партнерами – районним центром зайнятості, районним будинком культури провели вечір взаємопідтримки з конкурсно-ігровою програмою «Повір у себе і в тебе повірять інші» для дітей-інвалідів. ФСР  подарували справжнє веселе свято дітям, які так обмежені в спілкуванні з навколишнім середовищем. Програма була дуже насиченою та цікавою. З привітальним словом до присутніх звернулася директор РЦСССДМ, яка зосередила увагу на кроках держави щодо поліпшення становища даної категорії  і побажала дітям та батькам  саме цінне – здоров’я та терпіння та розуміння їх проблем з боку оточуючих. 

Дітей розважали фахівці з соціальної роботи РЦСССДМ з працівниками районного будинку культури. Вони створювали святкову атмосферу та смішили не тільки дітлахів, а й дорослих.Виконавці виступали перед маленькими глядачами та дарували свої теплі побажання. Протягом всього заходу діти мали можливість ласувати  шоколадними цукерками та іншими солодощами. Учасникам заходу представлено веселу та цікаву лялькову виставу «Колосок». Кількість дітей та їх батьків , що відвідали захід – 58 осіб.

- до Дня св.Миколая проведено спільно з ХШ 8 районний конкурс малюнків, плакатів серед учнівської молоді пільгових категорій на тему: « В ніч на святого Миколая». Взяло участь 92 учасників, визначено переможців по трьох номінаціях і вручено спільні дипломи, вимпели та цінні подарунки.

1.7. Створення та поширення соц. реклами:

Фахівцями розроблено два буклети з питань прав та обов’язків дитини, один буклет з питань виховання дітей та один буклет з пропаганди сімейних форм влаштування;

2. Методичне забезпечення.

2.1. У липні проведено навчання (3-х денний семінар-навчання) фахівців із соціальної роботи , у серпні,вересні, жовтні проведено  3 наради з ФСР, у листопаді проведено освітній семінар фахівців (з метою покращення надання соціальних послуг та перевіркою  знань з законодавства з соціальної роботи) та тестування по нормативно-законодавчій базі з питань соціальної роботи з дітьми, молоддю та сім’ями.

Протягом  серпня місяця проводились щотижневі наради фахівців із соціальної роботи ( робочі питання), однак було вирішено збирати їх щомісячно.

В серпні проведена нарада працівників центру та фахівців при голові райдержадміністрації В.Т. Сафроняку та голові районної ради Д.М. Ославському  з питань  специфіки соціальної роботи в громадах району, формуванні банків даних різних категорій населення сільських громад та покращення якості соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді.

08.11.2012 року зорганізовано проведення семінару для секретарів сільських, селищної рад з питань організації ведення соціальної роботи  в громадах під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Платановського М.П., де зосереджено увагу на співпраці ФСР та депутатського корпусу виконкомів с/р.

29 листопада 2012 року в підсумковій нараді за результатами роботи ФСР взяв участь голова РДА Сафроняк В.Т. Звертаючись до ФСР голова районної державної адміністрації наголосив на забезпеченні ефективної соціальної допомоги вразливим категоріям населення територіальних громад, зосередив увагу на ранній профілактиці сімейного неблагополуччя та тісній взаємодії всіх суб’єктів соціальної роботи на селі щодо вирішення проблем людей. Під час наради поінформовано  ФСР про індивідуальні підходи до роботи в сім'ях, що перебувають в складних життєвих обставинах, співпрацю у цьому напрямку голів виконкомів і фахівців з соціальної роботи в кожному окремому селі. Обговорено питання щодо обліку сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Акцентовано увагу на проведення роз'яснювальної роботи з громадськістю району про те, які заходи слід вживати для запобігання раннього соціального сирітства, влаштування та соціальний супровід сімей найуразливіших категорій. В ході наради обговорено заходи на грудень 2012 р. щодо надання допомоги окремим сім'ям, проведено аналіз залучення дітей до навчальних занять в загальноосвітніх школах району, піднято питання участі делегації дітей з особливими потребами в обласному фестивалі «Сузіря надій», залучення до акцій «Люби, живи, пам’ятай!!!», «Подарунок від Св.Миколая», «Радість у дім кожної дитини».

20 грудня 2012 року підведено підсумки роботи фахівців за 5 місяців

3. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення.

3.1. Надходження та використання коштів.

Заплановано на 2012 рік  - утримання центру - 97.0 тис.грн.

                                               заходи – 6,0 тис. грн..

Використано- - утримання центру – 97,0 тис.грн.

                           заходи – 6,0 тис.грн.

в липні надано дотацію на додаткове введення 22 одиниць – 857, 0 тис.

Заплановано    заробітня плата – 359,3,0 тис.грн.

                         відрядження – 10,5 тис.грн.

придбання канцтоварів, меблів, обладнання , інвентар – 347,6 тис.грн.

                         придбання комп’ютерної техніки – 97,0 тис.грн.

Використано:  заробітня плата – 357,7 тис.грн.

                         відрядження – 5,0 тис.грн.

придбання канцтоварів, меблів, обладнання , інвентар – 287,6 тис.грн.

                         придбання комп’ютерної техніки – 97,0 тис.грн.

3.2. Матеріально-технічна база

Загалом -17 комплектів комп’ютерної техніки (монітор, клавіатура, мишка, колонки, системний блок, UPS, принтер 3 в 1, флешки 8 GB, фотоапарат з флеш картою 16 GB, зарядний пристрій до акумуляторних батарейок, 2 акумуляторні батарейки), з них 16 комплектів було придбано за кошти дотації, 16 комплектів меблів (один комплект ФСР складається - 1стіл комп’ютерний, 1 стіл письмовий, 1 шафа для одягу, 1 шафа для документів, 5 стільців офісних (на металевому каркасі),  крім того придбано кожному фахівцю по службовому мобільному телефону зі стартовим пакетом (так як не було змоги провести стаціонарні телефони було прийнято рішення придбати службові), чайний набір (горнятка з тарілками на металевій підставці), електричний чайник,  15 сейфів та інформаційні стенди 37 штук.

 

 

 

Директор РЦСССДМ                                              Фокшек М.І.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 5045 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: