Головна » 2019 » Липень » 30 » керівник РЦСССДМ прозвітувала про роботу центру за 7 місяців 2019 року на апаратній нараді
11:10
керівник РЦСССДМ прозвітувала про роботу центру за 7 місяців 2019 року на апаратній нараді

Як зазначила у ході апаратної наради директор РЦСССДМ Марія Фокшек, діяльність районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в першу чергу направлена на здійснення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ця робота забезпечується шляхом раннього виявлення, обліку, надання соціальних послуг та здійсненням соціального патронажу/супроводу таких сімей.  Протягом 7 місяців 2019 року спеціалістами РЦСССДМ відвідано 286 сімей найуразливіших категорій. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 р. № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов'язків державного соціального інспектора» спеціалістами РЦСССДМ  за 7 місяців 2019 р. з метою контролю за цільовим використанням допомоги при народженні дитини здійснено перевірку цільового використання коштів у 86 сім’ях, в яких виховуються 219 дітей. За результатами перевірок  підготовлено 2 пропозиції  до управління соціального захисту населення щодо призупинення виплат державної допомоги при народженні дитини  2 сім’ям. З метою завчасного попередження сімейного неблагополуччя сім’ям надаються психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційні і юридичні послуги.

Разом з тим, сім’ї, які перебувають в складних життєвих обставинах, складають лише 47% від загальної кількості отримувачів послуг. Такий показник пов’язаний з набуттям нових категорій отримувачів послуг: учасники АТО та члени їх сімей (Указ Президента України від 05.10.2015 №570 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції»), внутрішньо переміщені особи (постанови КМУ від 16.12.2015 №1094 «Про затвердження Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України на період до 2017 року») та сім’ї, яким призначено державну допомогу при народжені дитини (постанова КМУ від 30.10.2014 «Про внесення змін до деяких постанов КМУ щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора»).

Протягом звітного періоду послугами РЦСССДМ охоплено 18 сімей, які  знаходилися на обліку служб у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах за підставою ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виконання батьківських обов’язків.

Важливим напрацюванням за 2018 рік щодо профілактики раннього соціального сирітства працівниками центру було продовження практики надання соціальних послуг вагітним жінкам, породіллям при фельдшерсько-акушерських пунктах та амбулаторіях загальної практики сімейної медицини при тісній співпраці з фельдшерами та сімейними лікарями (ПСМД). Соціальною роботою в даному періоді охоплено 21 вагітну. Виявлено 2 вагітних жінок, сім’ї, яких перебувають у складних життєвих обставинах, 2 з них охоплені соціальним патронажем. Здійснення профілактичної роботи з вагітними жінками на місцях забезпечує раннє виявлення відмови матері від новонародженої дитини, своєчасне привернення уваги до незадовільних житлово-побутових умов за місцем проживання матері з дитиною. Слід відзначити, що протягом останніх 3-х років зберігається тенденція відсутності відмов від новонароджених (сталий кількісний показник повідомлень від пологового відділення КЗ  «Путильська РЦЛ»).

Протягом 7 місяців 2019 року до РЦСССДМ  надійшло 54  звернень (повідомлень) щодо фактів здійснення домашнього насильства або реальної загрози його вчинення, що на 13% більше, ніж у 2018 році  за аналогічний період . За результатами перевірки фактів вчинення насильства на облік центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  взято 10 сімей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах (у 2017 році за аналогічний період 8 сімей, у 2018 - 6).З метою попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми постійно ведеться профілактична робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах. Загалом центром охоплено 102 такі сім’ї. Проведено 9 групових заходів в ЗЗСО району в селах Киселиці, Путила, Розтоки.

На Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено здійснення соціального супроводження прийомних сімей. У  районі функціонує  5 прийомних сімей, у яких виховується 8 дітей. Всі сім’ї знаходяться під соціальним супроводженням спеціалістів центру, які постійно відвідують сім’ї, місця навчання підопічних та вчасно реагують на питання та проблеми, якщо вони виникають. Протягом звітного періоду  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням представників служби у справах дітей проведено два засідання групи взаємопідтримки прийомних батьків.

Протягом року проводилася інформаційно-просвітницька кампанія щодо рекрутування бажаючих створити прийомну сім’ю, патронатну сім’ю. Протягом 2019 року активно долучилися до інформаційної кампанії працівники Путильської філії обласного центру зайнятості.

Протягом звітного періоду 2019 року послугами охоплено 20 осіб, які перебували у конфлікті з законом та 1 неповнолітній. У звітному періоді  проводилась соціальна робота з 4 особами, які звільнились з місць позбавлення волі, їм було надано 52 соціальних послуг з оформлення документів - паспортів, отримання реєстрації, психологічна підтримка у адаптації та налагодженні соціальних зв’язків. Вищезазначеним особам було надано  517 соціальних послуг. До даного напрямку роботи активно залучалися представники релігійної сфери (священики), представники Путильської філії ОЦЗ, КЗ «Путильська ЦРЛ». Протягом даного періоду проведено 9 групових нарад-зустрічей для даної категорії. Приємно відмітити, що під час перебування на обліку рецидиву серед них не було.

У 2019 році центром СССДМ продовжувалась профілактично-просвітницька робота з дітьми та молоддю, спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, безпеки життєдіяльності тощо. Проведено 16 групових заходів в 4 ЗОШ, 1 гімназія  району.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 247 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: