Головна » 2013 » Липень » 12 » Мінсоцполітики: Включення декретної відпустки до страхового стажу – встановлення соціальної справедливості щодо породіль
18:04
Мінсоцполітики: Включення декретної відпустки до страхового стажу – встановлення соціальної справедливості щодо породіль

Мінсоцполітики встановило соціальну справедливість по відношенню до породіль, ініціювавши включення їм до страхового стажу період декретної відпустки.  Про сказав директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір. За його словами, аналогічна процедура діє в Україні вже багато років щодо виплат по лікарняним листкам.

«До запровадження цих змін роботодавець сплачував відрахування тільки за працівників, які перебували на лікарняному через хворобу, що дозволяло зараховувати їм цей період до страхового стажу. В той же час, жінки, які народжували дітей і перебували у лікарняній відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, були позбавлені можливості зараховувати цей час до страхового стажу», - сказав він.

Микола Шамбір відзначив, що ця ситуація ставила в нерівні умови співробітників, які йшли у лікарняну відпустку через хворобу та у зв’язку з вагітністю та пологами.

«Існувала ситуація: той, хто, наприклад, катаючись на лижах, отримував важкий перелом, що потребував довгого лікування та відновлення, і йшов у лікарняну відпустку на декілька місяців, при виході на пенсію був у більш вигідних умовах, ніж жінка, яка народила дитину. Якщо врахувати, що декретна відпустка це 4 місяці, а через ускладнення під час пологів навіть більше, то жінки які народили 3 дітей, без цих законодавчих змін, втрачали щонайменше рік страхового стажу», - сказав він

Окремо Микола Шамбір наголосив, що запровадження цієї норми дискутувалось майже 10 останніх років. І тільки зараз, через принципову позицію у цьому питанні Міністра соціальної політики Наталії Королевської було знайдено порозуміння з роботодавцями та профспілками.

Нагадаємо, відповідно до змін до пенсійного законодавства, з 1 липня до страхового стажу породіллям зараховуватиметься період перебування у відпустці по вагітності та пологам (70 днів до пологів та 56 після). Щоб ця норма почала діяти, Парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними страхові внески за період перебування у декретній відпустці сплачуватиме роботодавець виходячи з нарахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому випадку складатиме 33,2% від цієї суми. Із цим з працівниці утримуватимуться 2% з суми допомоги по вагітності і пологах.

Джерело інформації:http://www.mlsp.gov.ua/labour/control/uk/publish/article?art_id=152928&cat_id=107177

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 549 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: