Головна » 2017 » Липень » 24 » НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ ОБУМОВЛЕНО ЗДІЙСНЕННЯ ЦЕНТРОМ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З РІЗНИМИ КАТЕГОРІЯМИ
13:14
НА АПАРАТНІЙ НАРАДІ ОБУМОВЛЕНО ЗДІЙСНЕННЯ ЦЕНТРОМ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З РІЗНИМИ КАТЕГОРІЯМИ

За словами директора центру Марії Савчук діяльність районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в першу чергу направлена на здійснення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ця робота забезпечується шляхом раннього виявлення, обліку, надання соціальних послуг та здійсненням соціального патронажу/супроводу таких сімей.

Припинення централізованого фінансування діяльності фахівців із соціальної роботи (з Державного бюджету) в червні 2016 року очікувано призвело до значного зменшення основних кількісних показників діяльності РЦСССДМ. Протягом 6місяців 2017 року спеціалістами РЦСССДМ відвідано 433 сімї найуразливіших категорій. Складено оцінку потреб на 93 сім'ї, занесено до банку даних сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах 93 сім'ї.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 р. № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов'язків державного соціального інспектора» спеціалістами РЦСССДМ за 6 місяців 2017 р. з метою контролю за цільовим використанням допомоги при народженні дитини здійснено перевірку цільового використання коштів 102 сімей, в яких виховується 257 дітей, в результаті якого підготовлено 3 пропозиції до управління соціального захисту населення щодо призупинення виплат державної допомоги при народженні дитини 3 сім’ям ( у порівнянні з відповідним періодом 2016року - 2 сім’ям).

З метою завчасного попередження сімейного неблагополуччя сім’ям надаються психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційні і юридичні послуги..

Протягом цього року послугами РЦСССДМ охоплено 15 сімей, які знаходилися на обліку служб у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах за підставою ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виконання батьківських обов’язків. Даний показник складає 100% від загальної кількості сімей даної категорії. Важливим напрацюванням за 2016 рік щодо профілактики раннього соціального сирітства працівниками центру було продовження практики надання соціальних послуг вагітним жінкам при фельдшерсько-акушерських пунктах та амбулаторіях загальної практики сімейної медицини при тісній співпраці з фельдшерами та сімейними лікарями (ЦПСМД).

За результатами соціальною роботою в даному періоді охоплено 21 вагітну жінку, (у 2016 році -31) з них 1 (у 2016 -3) неповнолітніх до 18 років. Виявлено 4(проти 5 у 2016 році) вагітних жінок, сім’ї, яких перебувають у складних життєвих обставинах, 2 з них охоплені соціальним патронажем. Здійснення профілактичної роботи з вагітними жінками на місцях забезпечує раннє виявлення відмови матері від новонародженої дитини, своєчасне привернення уваги до незадовільних житлово-побутових умов за місцем проживання матері з дитиною. Для вагітних жінок, які отримують соціальні послуги за місцем проживання, розроблена та виготовлена РЦСССДМ пам’ятка, яка містить необхідні поради та інформацію про соціальні послуги клієнтам вказаної категорії.

Протягом 6місяців 2017 року до РЦСССДМ надійшло 48 звернень (повідомлень) щодо фактів здійснення сімейного насильства або реальної загрози його вчинення, що на 11% меньше, ніж у 2016 році (за аналогічний період) . За результатами перевірки фактів вчинення насильства на облік центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді взято 16 сімей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах

На Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У районі функціонує 5 прийомних сімей, у яких виховується 11 дітей . Всі сім’ї знаходяться під соціальним супроводженням спеціалістів центру, які постійно відвідують сім’ї та вчасно реагують на питання та проблеми, якщо вони виникають. В ході соціального супроводження спеціаліст Центру регулярно відвідувала дані сім’ї, проводила роботу спрямовану на адаптацію дітей до нового середовища, налагодження відносин з дітьми за місцем проживання, створення належного психологічного клімату в сім’ях та інші соціальні послуги. З прийомними дітьми проводились бесіди, консультації, з метою стабілізації емоційного стану, допомоги у набутті навичок самостійного життя у соціумі, формування відповідальності, попередження негативних явищ, відновлення втрачених біологічних зв’язків.

Протягом звітного періоду центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням представників служби у справах дітей проведено два засідання групи взаємопідтримки для 9 осіб прийомних батьків та батьків-вихователів.

Протягом звітного періоду соціальною роботою охоплено 29 сімї, в яких існує проблема інвалідності, з них: 26 сімей, в яких виховуються 26 дітей з функціональними обмеженнями, 3 – в яких батьки мають проблему інвалідності .

Протягом звітного періоду 2017 року послугами охоплено 28 осіб, які перебували у конфлікті з законом та 1неповнолітня ( у порівнянні з 2016 роком послугами всього було охоплено 26осіб та 2 дитини, які перебували у конфлікті з законом)Вищезазначеним особам було надано 672соціальних послуг, це інформація з питань працевлаштування, оформлення документів, проводиться профілактична робота з запобігання скоєння повторних злочинів, з профілактики негативних явищ, статевого виховання дітей та молоді, профілактика суїцидальної поведінки, формування навиків усвідомленого вибору та відповідального батьківства. За тісної співпраці з районним сектором з питань пробації було проведено 7 попереджувально-профілактичних заходи з метою попередження негативних проявів поведінки, захисту прав та інтересів дітей та молоді, недопущення повторних скоєнь злочинів. До даного напрямку роботи активнозалучалися представники релігійної сфери (священики), представники РЦЗ, КЗ «Путильська ЦРЛ» бюро вторинної юридичної допомоги.. Приємно відмітити, що під час перебування на обліку рецидиву серед них не було

У звітному періоді проводилась соціальна робота з 4 (проти 2у 2016 році) особами, які звільнились з місць позбавлення волі, їм було надано 67 соціальних послуг з оформлення документів, отримання реєстрації, психологічна підтримка у адаптації та налагодженні соціальних зв’язків;

У 2017 році центром СССДМ продовжувалась профілактично-просвітницька робота з дітьми та молоддю, спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, безпеки життєдіяльності тощо. Проведено 8 групових заходів в 4 ЗОШ, 1 гімназія , ЗОШ-інтернат та 1НВК «Родина»району.

Під час проведення профілактично-просвітницької роботи діти та молодь отримали буклети та пам’ятки щодо здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок та негативних явищ у молодіжному середовищі.

Станом на 01.07.17 року гранична чисельність центру СССДМ становить 2 працівника. Слід зауважити, що у зв’язку зі зміною істотних умов праці працівників працівників центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, зумовлених прийняттям ЗУ «Про державну службу», працівники з 06.12.2016 року перейшли на нові умови оплати праці (по ЄТС).

Протягом 6 місяців 2017 року підвищили свою кваліфікацію – 2 особи було прийнято участь у 3 заходах із наданням сертифікатів, що були проведені за підтримки соціальних партнерів.

У звітному періоді виготовлено 2вида буклетів, загальний тираж яких склав 500примірників, 8 видів листівок/флаєрів загальним тиражем 3000 примірників.

За тематичною спрямованістю найбільше розповсюджено листівок/флаєрів з питань попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми , формування навичок здорового способу життя, профілактика раннього соціального сирітства, соціальні гарантії учасникам АТО, патронажні сімї та альтернативні форми сімейного виховання, протидія торгівлі людьми. Найбільш поширеним та доступним засобом інформування громадськості про роботу РЦСССДМ у 2017 році стали Інтернет-ресурси райдержадміністрації, сайт РЦСССДМ на яких систематично розміщуються інформаційні повідомлення.

В районній газетібуло опубліковано 2замітки про роботу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, на місцевому радіомовленню – 6повідомлень

РЦСССДМ працює у тісній співпраці з суб’єктами соціальної роботи (ССД, РЦЗ, УПСЗН, ТЦСО , РС з питань пробації, ЗОШ, НВК , ДНЗ, сільські ради , ЦПСМД, ФАПи, КЗ «Путильська ЦРЛ»).

На особистому прийоміпобувало 73осіб, всі питання вирішено позитивно.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 332 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: