Головна » 2017 » Жовтень » 18 » Представники районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та КЗ «Селятинська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст.
23:17
Представники районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та КЗ «Селятинська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ст.

В Україні функціонує майже 770 закладів інтернатного типу, в яких перебуває більше 100 тисяч дітей. З них 7 000 дітей проживають в інтернатах. Більшість із них з різних причин практично не мають шансів бути усиновленими,  80% з них мають низькі шанси на це, особливо це стосується підлітків. Живучи в інтернатних закладах, вони залишаються один на один зі своїми проблемами і потребують підтримки. Ця проблема потребує негайного вирішення.

Внесенням змін до Закону України введено інститут наставництва, метою якого є знайти дитині, яка виховується в інтернатному закладі, дорослого друга, наставника, який допоможе адаптуватися в самостійному житті, шляхом розвитку її фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах, формування культурних і моральних цінностей. Положенням про наставництво, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 р. № 465, визначено що організація наставництва здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини.

Тому, 17 та 18 жовтня 2017 р громадська організація «Одна Надія», яка має значний досвід в цьому питанні, провела обласне навчання з методології наставництва, яке пройшли 13 спеціалістів районних центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області, а також спеціалісти обласної та районних служб у справах дітей, Департаменту освіти і науки ОДА, загальноосвітніх інтернатних закладів області, центру соціально-психологічної реабілітації дітей.

Протягом семінару розглядалися такі питання:

- Загальна методологія Наставництва згідно Закону та Положень.

- Маршрутні листи та процедура впровадження.

- Експертні рекомендації та робота в групах.

- Портрет Наставника

- План взаємодії.

- Нова структура, можливості та ресурси проекту ОДНА НАДІЯ в процесі впровадження Наставництва на державному рівні.

 

Довідково : Наставництво – це добровільна безоплатна діяльність. Кожен, хто має бажання та можливість – може стати другом дитині, яка позбавлена батьківського піклування: відвідувати її, проводити з нею дозвілля, допомагати із навчанням тощо. Наставник – це не член сім'ї, не вчитель і не спонсор. Це авторитетний товариш, який може вислухати, дати пораду, зацікавити, бути прикладом. Наставник може навчити підопічного найпростішим побутовим речам: як готувати їжу, прати й прасувати; пояснити, звідки беруться гроші і як правильно планувати бюджет, як обирати товари в магазині; розповісти, куди звертатися для отримання медичної допомоги або інших консультацій; допомогти визначитися з майбутньою професією, підготуватися до вступу до вузу або знайти роботу. Завоювавши довіру дитини, він може пояснити, як будувати близькі стосунки і створювати сім'ю. Можливо, показати приклад власної сім'ї, адже вихованці інтернатів не бачать здорової моделі сімейних стосунків і не вміють їх створювати. Врешті-решт, наставник – це людина, якій просто не байдужа ця конкретна дитина.

Мінімальні зобов'язання, які бере на себе наставник – це відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року. Ніяких матеріальних зобов'язань наставник не має, але за бажанням може брати участь у матеріальному забезпеченні дитини. Наставника може мати дитина віком від 0 до 18 років, яка проживає у закладах інституційного догляду, незалежно від того, має вона офіційний статус сироти чи ні (згідно зі статистикою, його мають лише 10% вихованців). Громадянин, який хоче бути наставником, повинен досягти повноліття, пройти медогляд, надати соціальній установі довідку про несудимість, довідку про те, що він не перебуває на обліку у наркологічному диспансері та пройти спеціальний курс із підготовки.

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 321 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: