Головна » 2017 » Січень » 24 » ПРО НАПРАЦЮВАННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ РАЙОННОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ЙШЛА МОВА НА ПІДСУМКОВІЙ НАРАДІ
15:00
ПРО НАПРАЦЮВАННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ РАЙОННОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ’Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ ЙШЛА МОВА НА ПІДСУМКОВІЙ НАРАДІ

Сьогодні за участю керівника апарату райдержадміністрації Марії Яків’юк відбулась нарада, у ході якої підсумовано організаційну діяльність та соціальний напрямок роботи Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Як зауважила директор центру Марія Фокшек, в першу чергу робота підрозділу направлена на здійснення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ця робота забезпечується шляхом раннього виявлення, обліку, надання соціальних послуг та здійсненням соціального патронажу/супроводу таких сімей. Протягом 2016 року спеціалістами центру відвідано 764 сім’ї найуразливіших категорій. На виконання  постанови Кабінету Міністрів України від 30.10.2014 р. № 623 з метою контролю за цільовим використанням допомоги при народженні дитини фахівці здійснили перевірку цільового використання коштів в 235 сім’ях, в яких виховується 726 дітей, в результаті якого підготовлено 3  пропозиції  до управління соціального захисту населення щодо призупинення виплат державної допомоги при народженні дитини  3 сім’ям.

З метою завчасного попередження сімейного неблагополуччя сім’ям  надаються психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційні і юридичні послуги. Протягом цього року послугами РЦСССДМ  охоплено 15 сімей, які  знаходилися на обліку служб у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах за підставою ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виконання батьківських обов’язків. Даний показник складає 100% від загальної кількості сімей даної категорії. Важливим напрацюванням за 2016 рік щодо профілактики раннього соціального сирітства працівниками центру було продовження практики надання соціальних послуг вагітним жінкам при фельдшерсько-акушерських пунктах та амбулаторіях загальної практики сімейної медицини при тісній співпраці з фельдшерами та сімейними лікарями (ПСМД). За результатами соціальною роботою в даному періоді охоплено 41 вагітну жінку, з них 3 неповнолітніх до 18 років. Виявлено 5  вагітних жінок, сім’ї, яких перебувають у складних життєвих обставинах, 2 з них охоплені соціальним патронажем. Для вагітних жінок, які отримують соціальні послуги за місцем проживання, розроблена та виготовлена РЦСССДМ пам’ятка, яка містить необхідні поради та інформацію про соціальні послуги  клієнтам вказаної категорії.

Протягом 12 місяців 2016 року до РЦСССДМ  надійшло 155  звернень (повідомлень) щодо фактів здійснення сімейного насильства або реальної загрози його вчинення, що на 11% більше, ніж у 2015 році. За результатами перевірки фактів вчинення насильства на облік центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  взято 76 сімей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах.

На Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У  районі створено та функціонує  4 прийомних сімей, у яких виховується 9 дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 5 дітей-сиріт. Всі сім’ї знаходяться під соціальним супроводженням спеціалістів центру, які постійно відвідують сім’ї та вчасно реагують на питання та проблеми, якщо вони виникають.

Протягом  звітного періоду соціальною роботою охоплено 102 сім’ї, в яких існує проблема інвалідності, з них: 87 сімей, в яких виховуються 87 дітей з функціональними обмеженнями, 11 – в яких батьки мають проблему інвалідності .

Новаторством в даній сфері стало те, що спільно з ініціативною групою Путильщини (представник групи – Сергій Олеся) було розроблено та написано проект для отримання гранту в рамках проекту «Сильні локальні спільноти – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». РЦСССДМ став учасником місцевої ініціативи «Острів добра» - соціальна адаптація дітей з особливими потребами». Даним проектом було охоплено 42 дітей –інвалідів та 35 батьків, які виховують дітей-інвалідів. Даний проект був реалізований 4-5 жовтня 2016 року на базі еко-курорту «Тихого хутору»

Протягом звітного періоду 2016 року послугами охоплено 26 осіб, які перебували у конфлікті з законом та 2 неповнолітніх. У звітному періоді  проводилась соціальна робота з 2 (проти 6 у 2015 році) особами, які звільнились з місць позбавлення волі, їм було надано 32 соціальних послуг з оформлення документів, отримання реєстрації, психологічна підтримка у адаптації та налагодженні соціальних зв’язків;

   Вищезазначеним особам було надано  217 соціальних послуг. У 2016 році центром СССДМ продовжувалась профілактично-просвітницька робота з дітьми та молоддю, спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, безпеки життєдіяльності тощо. Проведено 36 групових заходів.

Під час проведення профілактично-просвітницької роботи діти та молодь отримали буклети та пам’ятки щодо здорового способу життя, профілактики шкідливих звичок та негативних явищ у молодіжному середовищі.

У звітному періоді виготовлено 9 видів буклетів, загальний тираж яких склав 2200 примірників, 19 видів листівок/флаєрів загальним тиражем 5100 примірників.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 248 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: