Головна » 2016 » Листопад » 7 » «Соціальна підтримка сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах – пріоритет діяльності районного центру соціальних служб для сім’ї,
16:50
«Соціальна підтримка сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах – пріоритет діяльності районного центру соціальних служб для сім’ї,

Сьогодні на апаратній нараді директор Путильського районного центру Марія Фокшек підсумувала здійснену центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді роботу. Зокрема, вона зупинилась на напрямах, які охоплено працівниками центру за 9 місяців поточного року.   

Сім’я є одним з основних, а в багатьох випадках – безперечно основним чинником формування особистості і долі людини. Значна частина людських потреб задовольняється саме в сім’ї. Але, трапляються випадки коли сім’я з тих чи інших причин потрапляючи в складні життєві обставини частково або повністю втрачає свої функції. До таких сімей відносяться:

  •  сім'ї, у яких виникли проблеми через матеріальні труднощі, а саме: внаслідок безробіття, відсутності житла, необхідності лікування членів родини. Особливо гостро ця проблема постає для багатодітних сімей, одиноких матерів (батьків), у сім'ях, де один з батьків втратив працездатність через хворобу, випускників інтернатних закладів, малозабезпечених родин;
  • сім'ї, у яких виникли складнощі через юридичні проблеми, а саме: через необізнаність щодо своїх прав та обов’язків, брак коштів на відновлення документів (прописки, свідоцтва про народження, оформлення аліментів) тощо;
  • сім'ї, в яких виникли психологічні проблеми. Наприклад, з приводу труднощів перехідного віку дитини, при повторному шлюбі матері чи батька, незадоволення потреби в спілкуванні, насильства з боку одного з членів родини, бездоглядності дитини та ін..

Робота з вищевказаною категорією сімей є одним з пріоритетних напрямів діяльності Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яка забезпечується через раннє та своєчасне виявлення сімей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, та надання відповідної якісної допомоги.

Також, у  зв’язку з нестабільною суспільно-політичною ситуацією в країні одними із важливих напрямків діяльності Центру є соціальна підтримка та надання комплексу соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам та сім’ям, учасників АТО.

            Щоб досягнути відповідних результатів у роботі потрібна не тільки злагоджена робота спеціалістів нашого Центру, а й об’єднання зусиль всіх зацікавлених державних та недержавних структур району, заради благополуччя дітей, молоді, сімей загалом.

            Як зауважила Марія Іллівна, в першу чергу діяльність центру направлена на здійснення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ця робота забезпечується шляхом раннього виявлення, обліку, надання соціальних послуг та здійсненням соціального патронажу/супроводу таких сімей. Всього протягом 9 місяців спеціалісти РЦСССДМ відвідали  541 сім’ю найуразливіших категорій.

            З метою контролю за цільовим використанням допомоги при народженні дитини спеціалістами РЦСССДМ здійснено перевірку 171 сімей на предмет цільового використання коштів. В результаті підготовлено 3  пропозиції до управління соціального захисту населення щодо призупинення виплат державної допомоги при народженні дитини 3 сім’ям.

            З метою завчасного попередження сімейного неблагополуччя сім’ям   надаються психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, інформаційні і юридичні послуги.

            Протягом цього року послугами РЦСССДМ  охоплено  12 сімей, які  знаходилися на обліку служб у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах за підставою ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виконання батьківських обов’язків. Даний показник складає 100% від загальної кількості сімей даної категорії.  

            Важливим напрацюванням за 2016 рік щодо профілактики раннього соціального сирітства працівниками центру було продовження практики надання соціальних послуг вагітним жінкам при фельдшерсько-акушерських пунктах та амбулаторіях загальної практики сімейної медицини при тісній співпраці з фельдшерами та сімейними лікарями (ПСМД).

Протягом 9 місяців  2016 року до РЦСССДМ  надійшло 75  звернень (повідомлень) щодо фактів здійснення сімейного насильства або реальної загрози його вчинення, що на 11% більше, ніж у 2015 році (68 звернень за аналогічний період) .

            На Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено здійснення соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. У  районі створено та функціонує  4 прийомних сімей, у яких виховується 9 дітей та 1 дитячий будинок сімейного типу, у якому виховується 5 дітей-сиріт. Всі сім’ї знаходяться під соціальним супроводженням спеціалістів центру, які постійно відвідують сім’ї та вчасно реагують на питання та проблеми, якщо вони виникають.

            Протягом  звітного періоду соціальною роботою охоплено 67 сімей, в яких існує проблема інвалідності, з них: 56 сім’ї, в яких виховуються 58 дітей з функціональними обмеженнями, 11 – в яких батьки мають проблему інвалідності .

            Також послугами охоплено 26 осіб, які перебували у конфлікті з законом та 2 неповнолітніх.  У звітному періоді  проводилась соціальна робота з 2 (проти 6 у 2015 році) особами, які звільнились з місць позбавлення волі, їм було надано 32 соціальних послуг.   

            У 2016 році центром СССДМ продовжувалась профілактично-просвітницька робота з дітьми та молоддю, спрямована на профілактику наркоманії, тютюнопаління, алкоголізму, ВІЛ/СНІДу, пропаганду здорового способу життя, планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, безпеки життєдіяльності тощо. Загалом проведено 26 групових заходів в 6 ЗОШ, 1 гімназія  та 1НВК «Родина» району.

Зі слів директора «Наша організація допомагає людям знаходити вихід з важкої ситуації, яка склалася в їх житті, прийняти вірне рішення, знайти підтримку і допомогу у скрутну хвилину. Працівники центру однаково доброзичливо ставляться до всіх своїх клієнтів, незалежно від походження, статі, віку та належності до будь-якої групи ризику і завжди готові вислухати, підтримати, допомогти! Послуги спеціалістів безкоштовні, інформація, отримана від клієнтів в процесі роботи в жодному випадку не використовується проти клієнта і є службовою таємницею!!!»

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 365 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: