Головна » 2015 » Вересень » 10 » СПІЛЬНА КООРДИНАЦІЙНА РАДА З ПИТАНЬ ВЗАЄМОДІЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ ІНСПЕКЦІЇ З ДЕРЖАВНИМИ ТА ГРОМАДСЬКИМИ, РЕЛІГІЙНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ
15:22
СПІЛЬНА КООРДИНАЦІЙНА РАДА З ПИТАНЬ ВЗАЄМОДІЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ ІНСПЕКЦІЇ З ДЕРЖАВНИМИ ТА ГРОМАДСЬКИМИ, РЕЛІГІЙНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

НА БАЗІ РАЙОНУ ВІДБУЛАСЬ СПІЛЬНА КООРДИНАЦІЙНА РАДА З ПИТАНЬ ВЗАЄМОДІЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ ІНСПЕКЦІЇ З ДЕРЖАВНИМИ ТА ГРОМАДСЬКИМИ, РЕЛІГІЙНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

10 вересня на базі Путильського РП КВІ у Чернівецькій області відбулася розширена спільна координаційна рада щодо взаємодії Путильського РП КВІ у Чернівецькій області з державними та громадськими, релігійними організаціями Путильського району. Участь у заході взяли представники РП КВІ Вижницького, Заставнівського, Кіцманського, Сторожинецького, Новоселицького, Герцаївського, Глибоцького районнів та м. Чернівці за участі заступника голови Путильської РДА М.Ямницького та представника обласної структури Кувіли Руслана Миколайовича.

Представник Вижницького міжрайонного  відділу, Сторожинецького підрозділу КВІ Катеринюк В.С. представив програму ради та надав слово представнику обласної структури Кувілі Руслану Миколайовичу, який акцентував увагу присутніх на основних аспектах, а саме Кримінальним кодексом України запроваджено ряд нових, альтернативних позбавленню волі, видів кримінальних покарань, а також передбачено можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням за умови гарантії його виправлення без відбування покарання. На сьогодні, контроль за виконанням таких покарань покладено на кримінально-виконавчу інспекцію Державної кримінально-виконавчої служби. Тому, додаткові навантаження на кримінально-виконавчу інспекцію, переорієнтація її діяльності на виконання соціально-попереджувальних функцій ставить питання про доцільність утворення служби пробації, яка б мала більші правові та соціальні повноваження, та реально займалася б питаннями ресоціалізації засуджених.

Аналіз досвіду передових країн Європи показує, що виконання альтернативних видів покарань покладено на спеціалізовану державну службу, яка знаходиться поза поліцією та в’язницею – службу пробації.

Про суть пробації , розповів представник Першотравневого підрозділу КВІ Савка Константин Іванович , яка полягає у встановленні нагляду за засудженим з покладенням на нього певних зобов’язань й обмежень, без ізоляції його від суспільства (відвідувати центри пробації, періодично зустрічатися з наглядовим офіцером, брати участь у певних різновидах діяльності, дотримуватися законослухняної поведінки тощо). Цю функцію виконує служба пробації, головна мета діяльності якої полягає в захисті суспільства, попередженні повторних злочинів, сприянні реінтеграції правопорушника в суспільство. Своєрідним аналогом служби пробації в Україні є кримінально-виконавча інспекція, яка виконує покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

Кувіла Руслан Миколайович доповнив виступаючих про те, що служба пробації в країнах розвиненої демократії істотно відрізняється від кримінально-виконавчої інспекції за своїми функціями, організацією діяльності, кадровим забезпеченням, методами роботи. Однією з найважливіших функцій служби пробації є досудова, яка здійснюється на стадії розслідування злочину одночасно з проведенням слідчих дій органами дізнання та слідства. При цьому, забезпечується збір інформації про правопорушника з метою надання допомоги суду у визначенні найбільш ефективного для даної особи виду покарання (позбавлення волі чи іншого альтернативного покарання) на основі прогнозу подальшої поведінки особи та можливостей її виправлення у в’язниці чи на волі. Ця функція дає суду можливість отримати додаткову інформацію про особу, яка не завжди може бути отримана в ході слідства та судового засідання, дозволяє розробити програми виправлення засудженого, якщо судом йому буде призначено альтернативний вид покарання, або програми виховного впливу на нього у місцях позбавлення волі. Значне місце в соціальному дослідженні особистості займають різного роду бесіди з правопорушником, його близькими, рідними, колегами, друзями. Тому, виконання цієї функції вимагає від працівників служби певних знань у галузі психології та педагогіки.

Підготовлений службою пробації висновок сприятиме суду у винесенні правильного вироку, а надалі сприятиме офіцерові пробації у його роботі з виправлення злочинця. При цьому, офіцер пробації є фігурою процесуальною, учасником судового процесу, який підтверджує зроблений висновок і несе відповідальність за підсудного у випадку призначення останньому альтернативного позбавленню волі покарання.

Другою функцією служби пробації є післясудова (виконання альтернативних видів покарань, нагляд за засудженим та його виправлення на основі спеціальної програми, запропонованої в висновку). Офіцер пробації здійснює соціально-психологічну роботу із засудженим, у ході якого він прагне психологічно впливати на особу, зняти напругу, страх, розчарування, агресію, невдоволення.

 Підсумовуючи виступи заступник  начальника Вижницького МВ КВІ ВДПтС України в Чернівецькій області Горбан Андрій Іванович сформулював такі її основні завдання:

1. Сприяння інтеграції злочинця в суспільстві, формування у нього поваги до соціальних та правових норм;

2. Участь потерпілого в кримінальному процесі та відновлення справедливості стосовно захисту його прав;

3. Залучення злочинця до процесу реституції;

4. Захист суспільства завдяки ефективному застосуванню альтернативних видів покарань;

5. Зменшення ризику вчинення повторних злочинів.

На даний час в Україні кримінально-виконавча інспекція здійснює лише післясудову функцію, тобто після набрання вироком в законної сили та отримання його на виконання кримінально-виконавчої інспекції.

Таким чином, вивчення зарубіжного досвіду у сфері пробації, усвідомлення її необхідності, дозволяє наблизитись до її законодавчого закріплення та створення відповідної служби, яка б виконувала усі види покарань, що не пов’язані з позбавленням волі.

             Також було обговорено напрямки співпраці КВІ з соціальними інституціями – РЦСССДМ, ССД, РЦЗ, КЗ «Путильська ЦРЛ», редакціями районної газети «Карпати» та місцевого радіомовлення, релігійними організаціями та конфесіями в питаннях ресоціалізації підоблікових. В ході обговорення було  проведено обмін думками та найкращими напрацюваннями, які позитивно зарекомендували себе у ході роботи.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 554 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: