Головна » 2019 » Січень » 24 » Забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю
14:09
Забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю

За ініціативою  Путильського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за участі керівника апарату районної державної адміністрації відбувся семінар-навчання для відповідальних осіб за  здійснення соціальної роботи в територіальній громаді об'єднаних територіальних громад Конятинської, Селятинської та Усть-Путильської сільських рад на тему : «Порядок взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів, установ під час забезпечення соціального захисту дітей, сімей та молоді , які перебувають у складних життєвих обставинах. Впровадження послуги патронату у територіальних громадах"

         У зв’язку із змінами у законодавстві на порядок денний внесли особливо актуальні питання сьогодення. Директор РЦСССДМ Марія Фокшек інформувала присутніх  про затверджений Порядок взаємодії органів державної влади, органів місцевого  самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю. Мова йдеться про постанову КМУ від 03.10.2018 року № 800 «Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю  »

Привернуто увагу , що голови сільських  , у тому числі об’єднаних територіальних громад , а також старост сіл, несуть відповідальність за забезпечення виявлення дітей , які перебувають у складних життєвих обставинах, випадках жорстокого поводження з дітьми, виникнення безпосередньої загрози їхньому життю та здоров’ю, надання таким дітям допомоги в межах повноважень і своєчасне інформування про них  відповідних суб’єктів виявлення та/ або організації соціального захисту дітей.

Начальником відділу соціальної роботи Тетяною Несторяк розглянуто алгоритм дій у разі виявлення вище зазначених обставин, запропоновано перелік нормативних актів, якими повинні керуватися органи місцевого самоврядування з метою захисту прав дітей, сімей та молоді. Вона поділилася власним практичним досвідом  родинам : як використовувати ресурси громади, залучити небайдужих, мотивувати самих батьків до змін у власному і, головне – натхненно працювати .

Начальник служби у справах дітей Т.Фрасинюк звернула увагу присутніх на ранньому виявленні сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах  та своєчасній постановці їх на облік  сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах. Окремо наголосила на квартирному питанні щодо дітей-сиріт, а саме що державним бюджетом України на 2019 рік передбачено виділення коштів у вигляді субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщенеь для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних та забезпечення житлом .

Наступними розглянутими питання були реформування системи інституаліційного догляду, створення та діяльності сім'ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя  і профілактика домашнього насильства в сім’ях.

Керівник апарату Марія Яків’юк звернула увагу присутніх на правильності оформлення документів щодо подання документів на ДСД , звання «Мати-героїня»

Підсумовуючи сказане, Марія Фокшек наголосила - соціальною роботою мають займатися кваліфіковані спеціалісти, відповідна допомога має надаватися фахово . Спеціалісти Центру та служби у справах дітей районної державної адміністрації  запевнили вони, готові допомагати уповноваженим з соціальної роботи, надаючи потрібні консультації, спрямовуючи до потрібних структур, для цього у них є і знання, і можливості, і бажання.

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 353 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: