Головна » 2013 » Лютий » 5 » Захід із молоддю, яка засуджена до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі
10:18
Захід із молоддю, яка засуджена до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі

04.02.2013 рік            

 В наш час надзвичайно гострою є проблема зростання правопорушень серед осіб молодіжного віку. Повсякчас неповнолітні та молодь не усвідомлюють, що їх повсякденні вчинки мають правову оцінку, що право, закони супроводжують людину все її життя.

Разом з тим, безперечно, правопорушення тісно пов’язані з процесами деморалізації суспільства, безробіття, зі стрімким розвитком наркоманії, ВІЛ/СНІДу, токсикоманії, з розпадом сімей, з розповсюдженням інших соціально негативних явищ.

Саме тому в рамках діяльності спеціалізованої служби «МКП соціальної роботи» та взаємодії  Путильської кримінально-виконавчої інспекції і районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 04 лютого в  приміщенні РДА було проведено захід із  молоддю, яка засуджена до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання з випробуванням або умовно-достроково, що мав на меті ознайомити з планом роботи РЦСССДМ на 2013 рік, видами послуг, що надаються центром та питанням профілактики ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Участь у засіданні взяв перший заступник голови РДА Платановський М.П., який в черговий раз акцентував їх увагу насамперед, на адаптації таких молодих людей у суспільстві, зменшення ризику випадків скоєння особами молодіжного віку повторних злочинів.

Перед присутніми виступив начальник КВІ Горбан А.І., який в черговий раз зосередив їх увагу насамперед, на адаптації таких молодих людей у суспільстві, надання допомоги у вирішенні соціально-медичних, соціально-економічних, психологічних, юридичних питань фахівцями з соціальної роботи РЦСССДМ. Нажаль, часто після вчинення злочину в силу нерозуміння або й не сприйняття від правопорушників  відвертаються найрідніші - підтримка і допомога яких потрібна чи не найбільше. Враховуючи це спеціалісти кримінально-виконавчої інспекції у своїй роботі використовують різноманітні технології, постійно шукають методи впливу для кожної особи індивідуально та розробляють і реалізовують групові заходи профілактичного характеру, спрямовані на зміну світогляду молодих осіб, що вчинили злочин, намагаються залучити їх до навчання та працевлаштувати, щоб із користю організувати їх вільний час.

Під час проведення заходу фахівцями з соціальної роботи Савчук Н.І., Несторяк Т.М. було проведено опитування зазначеної категорії з метою виявлення нагальних проблем молоді та координації подальших дій, що відповідно стане підґрунтям майбутньої співпраці.

Під час жвавої бесіди директора РЦСССДМ  М.І.Фокшек з присутніми обговорювалися основні причини здійснення правопорушень та злочинів серед осіб молодіжного віку та шляхи їх вирішення. Зокрема, серед факторів, які стають причиною вчинення злочинів молоді люди назвали – низьку трудову зайнятість, зловживання алкоголем, слабкі соціальні та сімейні зв’язки, відсутність позитивної життєвої позиції, асоціальне коло спілкування. Відповідно було проведено аналіз індивідуальних ситуацій, розглядались можливі варіанти подальших дій.

Завідуюча інфекційним відділенням КЗ «Путильська центральна районна лікарня» Гаврилюк О.В. у доступній та цікавій формі розповіла про проблему ВІЛ/СНІДу. Адже формувати навички  здорового способу життя, усвідомлення цінності здоров’я, навчити робити вибір за умови повної обізнаності – це і є первинна профілактика.

ВІЛ/СНІД – одна з найпоширеніших та найскладніших проблем людства, яка забирає у людей найбільший скарб  – здоров’я і життя.  За темпами поширення ВІЛ в Україні займає одне з провідних місць у Європі. Путильщина відносно благополучна у цьому плані – на обліку у ЦРЛ у кабінеті "Довіра” перебуває 0 ВІЛ – інфікованих хворих, з них 0 дітей.

Міні-лекція закінчилася жвавою дискусією. І на завершення пані Олена зауважила «необхідно знати і пам’ятати, що найголовніше – це відповідальне ставлення до свого життя, здоров’я  і життя наступних поколінь».

Завідуюча сектором з питань молоді та спорту Ковальчук О.В. проаналізувала стан профілактичної роботи з питань попередження насильства та жорстокого поводження з дітьми та довела до відома присутніх  деякі юридичні  аспекти даного питання.

Лейб мотивом групового засідання  було - виявлення причин протиправної поведінки у засуджених осіб, здійснення соціально-профілактичної роботи щодо запобігання негативним явищам та їх подолання, профілактика  злочинності  серед  молоді, допомогти усвідомити і визначити зроблені ними помилки, визначити суть проблем, які стоять перед ними, знайти шляхи та методи їх подолання, види та напрямки роботи в індивідуальному порядку. А найголовніше, пробудити інтерес до своєї особистості, власних позитивних якостей, задуматись про своє життям та майбутнє.  

Присутні по завершенню заходу висловили бажання й надалі зустрічатися.

 

Наталія Савчук, Тетяна Несторяк

фахівці з соціальної роботи

Путильського РЦСССДМ

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 753 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: