Головна » 2016 » Лютий » 1 » Дитина багата мудрістю батьків
22:40
Дитина багата мудрістю батьків

Сім’я здійснює виховний вплив на дитину з перших днів народження. У шкільному віці, коли основним змістом життя стає навчальна діяльність і формується характер, важливо, щоб родина підтримувала тісний зв’язок зі школою, заохочувала дітей до посильної праці й участі в громадській роботі, привчала їх до чіткого режиму дня. Завдання батьків – допомагати дітям виробити твердий характер, розумно розширюючи самостійність, підвищуючи їхню роль у житті домашньому і шкільному, в обранні майбутньої професії тощо. 
           У Сімейному кодексі України (розділ 3, ст. 150) чітко перелічені обов’язки батьків щодо виховання розвитку дитини, але, на жаль, практичний досвід свідчить про часте нехтування цими правилами. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом. Батьки мають усвідомлювати, що вони несуть відповідальність за те, що їхні діти не відвідують школу. Тим паче, що батьки іноді роблять це свідомо. 
         Проблема, що вже віднесена до розряду вічних, є схильність школярів прогулювати заняття в школі. Що краще: батіг чи пряник для того, щоб повернути дітей до школи? Наприклад: у Бельгії штраф за перші пропуски – 125 євро, далі – більше. У Великобританії та Іспанії для батьків, діти яких не ходять до школи, передбачено навіть тюремне ув'язнення або громадські роботи. А в Німеччині карають не тільки батьків, але і старшокласників. В нашій державі батьки можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності, адже повна загальна середня освіта є обов'язковою в Україні.

 Дане положення закріплено в ч. 1 ст. 53 Конституції, ч. 2 ст. 3 Закону "Про загальну середню освіту", а також у міжнародних актах. Українське законодавство передбачає низку зобов'язань щодо виховання дітей. Ця відповідальність лягає на плечі батьків до досягнення їхньої дитини повноліття. Забезпечення здобуття дитиною повної загальної середньої освіти - це прямий обов'язок батьків, що передбачено ч. 3 ст. 150 Сімейного кодексу України. Більш того, законодавство передбачає відповідальність батьків за неналежне виконання своїх батьківських зобов'язань. Так, відповідно до ст. 184 Кодексу про адміністративні правопорушення невиконання батьківських зобов'язань тягне за собою попередження або накладання штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів. Розмір штрафу залежить від наслідків невиконання батьківських зобов'язань і може зрости до 10-20 неоподатковуваних мінімумів.

Районним ЦСССДМ спільно зі службою у справах дітей на протязі навчального року ведуться заходи в рамках  Всеукраїнського профілактичного рейду «Урок» в частині виявлення дітей, які не приступили до занять, з метою усунення причин та умов даного явища, соціальний захист виявлених дітей та запобігання їх бездоглядності та безпритульності.

Факти пропусків будуть фіксуватися, з учнями шкіл, схильними до девіантної поведінки та пропусків навчальних занять без поважних причин, проводитиметься планомірна робота щодо охоплення їх навчанням. Відносно батьків учнів даної категорії, що систематично не відвідують школу буде порушено клопотання та передане до ССД щодо притягнення батьків до адміністративної відповідальності згідно з чинним законодавством.

Категорія: Заходи | Переглядів: 479 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: