Головна » 2018 » Вересень » 14 » Дитяча недитяча жорстокість
09:11
Дитяча недитяча жорстокість

Як розпізнати булінг у класі.На що слід звернути увагу, щоб запобігти появі та поширенню булінгу в учнівському колективі.

За інформацією різних видань, 80 % учнів стають жертвами булінгу. Це означає, що 8 з 10 учнів зазнають знущань у тій чи іншій формі.

Сьогодні уже всім відомо, що булінг – це агресивна поведінка однієї дитини чи групи дітей стосовно іншої. При цьому агресія може бути як фізичною, так і психологічною. Булінгом може бути й поведінка, пов’язана із бажанням утвердити свою розумову зверхність – так званий інтелектуальний булінг. Про види булінгу і способи йому протистояти ми вже писали раніше.

Причиною булінгу може бути бажання помститися, зайняти чільне місце, боротьба за вплив на групу, самоствердження або навіть природні схильності до жорстокості у поведінці.40 % жертв булінгу нікому про нього не кажуть.

Хто може стати жертвою булінгу? Будь-хто. Будь-яка дитина, яка виділяється в класі. Це можуть бути учні, які мають певні фізичні особливості (носять окуляри, кульгають, мають руде волосся, ластовиння, зайву вагу), бажають виділится в колективі, надмірно замкнуті або недостатньо соціалізовані.

Як розпізнати булінг? Як відрізнити його від звичайних дитячих сварок, які нерідко трапляються у шкільні роки?Принциповою відмінністю булінгу є багаторазовість і навіть систематичність дій, реальне фізичне і психологічне насилля.

Булінг – завжди тристоронній: його учасниками є агресор, жертва і той, хто спостерігає. І небезпека тут чекає не тільки на жертву, яка зазнає серйозних фізичних та психологічних травм. Агресивна поведінка булерів може спричинити деформацію їхньої психіки – вони не виявляють співчуття до своїх жертв, засвоюють модель спілкування з позиції сили, весь час шукають способів самостверджуватися і панувати. А спостерігачі постійно відчувають провину і власне безсилля.

Які тривожні сигнали мають змусити задуматися про булінг у класі?

  • У класі є учень, якого ніхто не обирає для спілкування.

Ø Учні дають одне одному дуже образливі та злі прізвиська.

Ø Діти збираються групою, а коли до них наближається вчитель чи старший, швидко розходяться. При цьому одна дитина може залишитися і мати розгублений або наляканий вигляд.

Ø Дитина не хоче ходити до школи, а її відсутність зло й уїдливо коментується деяким учнями.

Ø Після уроків або на перерві діти не розходяться і на когось чекають.

Ø Одяг учнів зіпсований чи брудний.

Ø На початку уроку ви бачите бліде або заплакане обличчя, спостерігаєте переляк чи емоційне збудження, не пов’язане з уроком.

  • Відповідаючи, діти бояться помилитися, щоб не наразитися на коментарі однокласників.

        Як запобігти булінгу?

  • Не ігнорувати будь-які прояви агресивної або провокативної поведінки учнів.

Ø Негайно втручатися у конфлікт. Помітивши або запідозривши прояви булінгу, негайно повідомляти адміністрації навчального закладу, залучати психологічну службу до вирішення проблеми.

Ø Ні в якому разі не ставати бік одного з учасників конфлікту.

Ø Ретельно аналізувати причини виникнення булінгу.

Ø Бути неупередженими у своїх оцінках, діях і висловлюваннях. Говорити з учасниками конфлікту наодинці.

Ø Не вимагати публічних пояснень чи вибачень.

Ø Створити всі умови для того, щоб уникнути повторення ситуації.

Ø Розказати дітям, що таке насилля. Можливо, булери самі потерпають від чиєїсь агресії (батьків, старших братів або сестер) і просто копіюють знайому модель поведінки.

Ø Намагатися створити у класі атмосферу довірливого спілкуватися, шукати спільні інтереси, намагатися об'єднати дітей.

Ø Бути прикладом толерантного і виваженого ставлення до оточуючих.

  • Показати дитині, що вона не сама у біді, вона може розраховувати на вашу підтримку і допомогу.

Більше про проблему булінгу, а також про те, як його визначити і усунути, як запобігти подальшим проявам і не допустити у майбутньому, дізнайтеся у працівників Путильського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, які поділяться корисною інформацією та дадуть декілька дієвих порад.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 381 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: