Головна » 2017 » Серпень » 2 » Головам ОМС розповідали про сімейний патронат
12:25
Головам ОМС розповідали про сімейний патронат

                Сьогодні, під керівництвом голови районної державної адміністрації відбулась нарада з головами ОТГ, селищної та сільських рад району, де присутніх представників органів місцевого самоврядування поінформовано про питання організації процесу об’єднання територіальних громад та формування їх структури після їх утворення, роз’яснено переваги створення патронажних сімей, як комплексної допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

           Перед присутніми головами сільських, селищної рад та головами 3 ОТГ виступила директор РЦСССДМ М.Фокшек, яка провела короткий аналіз послуги сімейного патронату, а саме « Сьогодні в Україні продовжує процвітати інтернатна система догляду за дітьми. Протягом останніх трьох років кількість дітей, які влаштовуються до інтернатів, збільшилася майже на 8%. Більше 97 тисяч дітей (90%), які виховуються в інтернатах, мають батьків Найпоширенішими причинами їх влаштування до таких закладів є бідність родин, складні життєві обставини. Не зважаючи на стрімкий розвиток сімейних форм виховання, інтернатні заклади, притулки поповнюються також дітьми, вилученими від біологічних батьків у зв’язку з позбавленням їх батьківських прав, адже для влаштування їх у сімейні форми виховання їм необхідно надати відповідний статус. Усім відомо, що встановлення статусу дитини – це тривалий процес, що включає збір чи відновлення документів, пошук батьків або свідків, розгляд справи в суді тощо. У кращому випадку він займає два місяці, а інколи – навіть роки. У результаті такі діти місяцями, а інколи й роками живуть в інтернатних закладах, що негативно позначається на їхній психіці та розвитку.   Тож, спираючись на кращий міжнародний досвід, Міністерство соціальної політики спільно з громадськими благодійними організаціями розпочало роботу з пілотування послуги сімейного патронату. Ця робота була спрямована на відпрацювання оптимальної моделі забезпечення альтернативного сімейного догляду дітей, які опинилися в складній життєвій ситуації та потребують термінового захисту; механізмів міжвідомчої взаємодії та умов, за яких запропонована модель та послуги будуть діяти ефективно, сприятимуть збереженню для дитини її природнього сімейного середовища, попередять її влаштування до інтернатного закладу.

            Суть послуги патронату над дитиною полягає в комплексному підході, професійності та узгодженості дій спеціалістів під час ведення випадку дитини та її сім’ї, а саме:
- спеціаліста служби у справах дітей, який здійснює заходи щодо захисту дитини, дотримання її прав та прийняття рішень з урахуванням найкращих інтересів саме цієї дитини;
- патронатного вихователя, який забезпечує догляд, виховання та реабілітацію влаштованих під патронат дітей;
- фахівця з соціальної роботи, який здійснює супровід сім’ї дитини, допомагає батькам дитини подолати складні життєві обставини, а в разі потреби сприяє залученню спеціалістів (психолога, юриста, психотерапевта, логопеда тощо), отриманню необхідних соціальних виплат, послуг чи замовляє їх у районних, обласних спеціалістів;
- інших дотичних до ведення випадку даної дитини спеціалістів, відповідно до покладених на них обов’язків.

          У сім’ю патронатного вихователя в разі потреби можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме:
- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;
- підкинуті, знайдені діти;
- безпритульні діти;
- діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;
- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
- діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;
- діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО;
- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

          Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини. Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний для подолання наслідків недогляду. Досвід функціонування патронатних сімей свідчить, що діти, які перебували під патронатом, як правило, потребували медичного обстеження та лікування, психологічної реабілітації, додаткових освітніх послуг для надолуження шкільної програми чи вікової норми щодо розвитку тощо.

            До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів.

           Термін перебування в сім’ї патронатного вихователя визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили влаштування дитини, але не має перевищувати 3 місяці. Практика показує, що гостьовий режим дитини не може бути довгим. Так, гостьовий, саме так патронатні вихователі обґрунтовують і пояснюють дитині причину її перебування у своїй сім’ї. Дитина має розуміти, що відбувається з нею і з її батьками, сім’єю, скільки часу вона проведе в сім’ї патронатного вихователя
         Патронатний вихователь зобов’язаний зберігати або сприяти відновленню позитивних стосунків між батьками та дитиною, ні в якому разі в присутності дитини не говорити негативно про її батьків. Як би професійно не діяли патронатні вихователі та міждисциплінарна команда, в окремих випадках в інтересах дитини виникає потреба в подовженні терміну перебування. Відповідно до положень Сімейного кодексу, в особливих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. На практиці середній термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя – від влаштування до реінтеграції чи постійного влаштування – становив 3,5 місяці.

         По завершенню діалогу  всім  головам ОМС  працівники РЦСССДМ роздали брошуру, розроблену РЦСССДМ та ССД «Короткий аналіз послуги сімейного патронату в Україні – як комплексної допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах»(у питаннях та відповідях), для того, щоб вони мали змогу розповсюдити отриману інформацію серед своїх виборців в територіальних громадах району
 

Категорія: Заходи | Переглядів: 349 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: