Головна » 2015 » Січень » 4 » Інформаційно-аналітичний звіт за 2014 рік
16:02
Інформаційно-аналітичний звіт за 2014 рік

Інформаційно-аналітичний звіт про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю у 2014 році

Путильським РЦСССДМ

Розділ І

1 Проведення соціальної роботи з різними категоріями сімей, дітей та молоді

1.1.Надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді із зазначенням:

- к-ті сімей/в них дітей, проінспектованих (до 26.09.2014р.)  - 1255 сімей/ в них дітей 2760 та обстежених за початковим актом оцінки потреб (з 26.09.2014р.) – 26 сімей ;

- досягнуті результати ( налагоджено взаємостосунки в сім’ї – 657 сімей; покращено психоемоційний стан  – 965сімей , допомога в оформлені документів – 704 сімї, навчено навикам догляду за дитиною – 205 сімей, налагоджено стосунки між дітьми та батьками – 309 сімей і т.д.)

1.2 Соціальна робота з сім’ями, які опинилися у  складних життєвих обставинах

Одним із пріоритетних напрямів діяльності районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є соціальна робота з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах. РЦСССДМ прагне до застосування комплексного та системного підходу, згідно з яким дії працівників спрямовуються на усунення наслідків і причин проблеми, дотримання прав дітей та батьків, використання їх внутрішнього потенціалу у процесі розв’язання проблем, сприяння підвищенню відповідальності батьків за виховання дітей, забезпечення індивідуального підходу до кожної сім’ї.

Власне центром СССДМ  виявлено 132 сімей, що складає 98 % від загального числа виявлених. Також, слід відмітити, про покращення поінформованості населення про роботу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ( завдяки діяльності ФСР) та забезпечення доступності населення до отримання соціальних послуг, оскільки протягом року до центру звернулися самостійно 67 сімей , що значно більше за показник 2013 року. Протягом 2014 року як і в попередні роки в процесі виявлення сімей крім служб у справах дітей та РП КВІ активно включилися заклади освіти ( ЗОШ, НВК),  та управління праці та соціального захисту населення. Проте слід відмітити про значну активізацію співпраці центру СССДМ та органів місцевого самоврядування. Зріст співпраці відмічається з моменту введення посад фахівців із соціальної роботи, оскільки селищні/сільські ради надавали всю інформацію, щодо сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, та проживають на відповідній адміністративно-територіальній одиниці фахівцям із соціальної роботи.

З моменту введення посад фахівців із соціальної роботи значно покращилося виявлення сімей, які опинилися у групі ризику та саме тих сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Протягом січня-червня 2014 року фахівцями із соціальної роботи було відвідано 100% сімей СЖО, які перебували на обліку. Сім’ї даної категорії 100% проінспектовані. Загалом працівниками центрів СССДМ та фахівцями із соціальної роботи протягом року було здійснено 1378 соціальних інспектувань, із них 1255 соціальних інспектувань фахівцями із соціальної роботи. Переважну більшість сімей взято на облік, як таких, що опинилися у складних життєвих обставинах через: безробіття членів сім’ї; зневажливе ставлення та складні стосунки в сім’ї; сирітство; але найбільший відсоток через проблеми малозабезпеченості та безробіття.

Протягом року соціальними послугами спеціалістів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та фахівців із соціальної роботи за місцем проживання було охоплено 93 сім’ї, які опинилися у складних життєвих обставинах, та перебувають на обліку.

З метою забезпечення комплексних соціальних послуг для надання допомоги у вирішені складних життєвих обставинах та виходу з них працівниками центру СССДМ за потребою здійснювали соціальну роботу з сім’ями шляхом взяття її під соціальний супровід. Адже соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, і надалі залишається найефективнішою формою комплексного розв’язання проблем сімейного неблагополуччя.

Так, протягом 2014 року соціальним супроводом центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді охоплено 40 сімей. В результаті здійснення соціального супроводу 40 сімей було знято з соціального супроводу, з яких: 36 сімей у зв’язку з вирішенням складних життєвих обставин (84% від загальної кількості знятих сімей з соціального супроводу), 1 сім’я (4%)– без досягнення позитивного результату, 3 сімей (12%) у зв’язку зі зміною місця проживання.

Протягом 2014 року під соціальним супроводом центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувало 12 осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах. Переважна більшість осіб перебували під соціальним супроводом з проблем перебування у місцях позбавлення волі (у т.ч. засуджені до покарань без позбавлення волі або відбували альтернативні види покарань). За результатами роботи 12 осіб знято з соціального супроводу, з них  12 осіб з позитивним результатом.

1.3. Соціально-профілактична робота серед сімей, дітей та молоді:                               

Попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми

Протягом 2014 року до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надійшло 134 повідомлень щодо насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення, 4 повідомлень жорстокого поводження з дітьми. Всі сім’ї даної категорії проінспектовані та  за карткою отримувача послуг щодо подолання проблеми насильства, жорстокого поводження або реальної загрози їх вчинення в центрі СССДМ отримували соціальні послуги  253 особи, яким надано 514 соціальних послуг.

З метою попередження насильства в сім’ї та привернення уваги до даної проблеми широкого загалу населення РЦСССДМ активно долучився до проведення щорічної акції “16 днів проти насильства”.

У загальноосвітніх навчальних закладах району з 25 листопада по 10 грудня  було організовано та  проведено просвітницько-профілактичних заходи з протидії проявів насильства та жорстокого поводження серед дітей та над ними. Так, зокрема, було проведено групові заходи з учнями на теми : «Ні! Насильству в сім’ї», «Мої права», «Найголовніша цінність у житті – здоров’я» тощо, конкурс сімейного малюнку «Сім’я без насильства – щаслива сім’я», батьківських зборів на теми: «Відповідальне батьківство», «Модель поведінки батьків у сім’ї – модель поведінки дитини в школі», «Ні! Насильству в сім’ї», просвітницько-профілактичні заходи щодо особливостей працевлаштування за кордоном та щодо протидії торгівлі людьми.  У даних заходах взяли участь 1856 осіб.

            Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постійно здійснюється первинна профілактика, яка носить інформаційний характер, оскільки спрямована на формування у дітей та молоді готовності відмовитися від деяких негативних стереотипів у поведінці, попередження та усунення чинників, що сприяють виникненню та поширенню негативних явищ. Реалізація центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  профілактичних заходів серед сімей, дітей та молоді здійснювалася в різних формах. Це, зокрема, індивідуальне та групове консультування, бесіди, тренінги, відеолекторії, профілактичні заходи в пришкільних таборах праці та відпочинку, розповсюдження соціальної продукції та інформаційно-просвітницьких матеріалів тощо.

 Загалом проведено 154 групові заходи (лекції, бесіди, відеолекторії, тренінги, групові консультації ) з питань правової культури, популяризації сімейних форм виховання, пропаганди здорового способу життя, попередження шкідливих звичок серед підлітків, профілактики злочинності,  насильства у сім’ї, безробіття, алкоголізму, наркоманії, хвороб, що передаються статевим шляхом, якими охоплено 2548 осіб шкільного віку та 194 особи віком 18-35 років, індивідуальною роботою охоплено 143 осіб.

         Крім того,  з метою запобігання поширенню  ВІЛ/СНІДу серед молоді, зниження впливу негативних наслідків епідемії наркоманії та ВІЛ-інфекції на суспільство, забезпечення підтримки та толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД РЦСССДМ спільно з ХШ із залученням працівників громадської організації «Нова сімя» організовано та проведено  10 рік поспіль районний конкурс соціальної реклами «Люби, живи, пам’ятай!!!» серед учнів ЗОШ та НВК району, в якому взяли участь 285 осіб.   

         1.4. Розвиток сімейних форм влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування

Протягом 2014 року навчання з метою підвищення виховного потенціалу пройшли 2 прийомних батьків із 1 ПС с.Киселиці.

Під соціальним супроводженням центру СССДМ протягом 2014 року перебувало 3 прийомних сімей, в яких виховується 5 прийомних дітей, та 2 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 13 дітей-вихованців (що на 1 дитину менше (у зв’язку із заміжжям), ніж у 2013 році).

У ході здійснення соціального супроводження даним сім’ям було надано  878 соціальних послуг, з них: дитячим будинкам сімейного типу – 508 послуги, прийомним сім’ям – 370 послуг.

Дані послуги були надані за проблематиками:

  1. Дитячим будинкам сімейного типу 

*       Міжособистісні проблеми ;

*       Проблеми сім’ї;

*       Внутрішньоособистісні  проблеми ;

*       Проблеми залежностей ;

*       Проблеми здоров’я ;

*       Проблеми ВІЛ-/СНІДу ;

*       Проблеми зайнятості;

*       Соціально-економічні проблеми ;

  1. Прийомним сім’ям

*       Міжособистісні проблеми ;

*       Проблеми сім’ї ;

*       Внутрішньоособистісні  проблеми ;

*       Проблеми залежностей ;

*       Проблеми здоров’я ;

*       Проблеми ВІЛ-/СНІДу ;

*       Проблеми зайнятості ;

*       Соціально-економічні проблеми ;

У ході соціального супроводу:

  • з числа дітей-вихованців дитячих будинків сімейного типу, яким було надано ряд індивідуальних послуг:
  • оволоділи навичками самообслуговування - 14 дитини;
  • підтримують стосунки з біологічними родичами - 7 дітей;
  • підвищили соціальну активність - 14 дітей;
  • підготовлено до самостійного життя – 8 дітей-вихованців, з них:
  • мають сформовану особисту активність у виборі майбутньої професії/діяльності – 8 дітей;
  • вміють планувати свій бюджет – 8 дітей;
  • вміють самостійно вести домашнє господарство – 14 дитини;
  • поставлено на квартирний облік – 1 дитину;
  • відновлено житло, надано у користування житлові будинки, земельні ділянки – 1 дитині;
  • надано допомогу щодо вступу у навчальний заклад – 2 дітям.
  • з числа прийомних дітей прийомних сімей, яким було надано ряд

індивідуальних послуг:

  • оволоділи навичками самообслуговування - 5 дітей;
  • підтримують стосунки з біологічними родичами – 3 дітей;
  • підвищили соціальну активність - 5 дітей;
  • підготовлено до самостійного життя – 5 дітей, з них:
  • мають сформовану особисту активність у виборі майбутньої професії/діяльності – 2 дітей;
  • вміють планувати свій бюджет – 3 дітей;
  • вміють самостійно вести домашнє господарство – 5 дітей;
  • надано допомогу щодо профорієнтації та вибору професії – 2 дітям.

Із  дитячих будинків сімейного типу вибула 1 дитина.

Протягом 2014 року вживалися заходи щодо покращення ефективності здійснення соціального супроводу ДБСТ та прийомних сімей, а саме:

організовано та проведено 4 засідання для прийомних батьків та батьків-вихователів  району;

організовано та проведено десятий районний конкурс серед вихованців а з прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу «Моя матуся найкраща»

1.5. Соціальна робота з дітьми та молоддю з функціональними обмеженнями

Важливою формою роботи є групи батьківської взаємодопомоги серед батьків дітей-інвалідів, які мають досить активну життєву позицію та в змозі допомогти тим, хто ще не може змиритися з тяжкими переживаннями горя. У групі батьківської взаємодії вони надають консультації з приводу оформлення пенсій, діючих установ та лікування .

Варто зазначити, що крім дітей та молоді послуги отримували також батьки, які того потребували.  Дана професійна допомога надається шляхом підвищення батьківської компетентності, залучення їх як партнерів. Основною спрямованістю такої допомоги є нормалізація життя родини та інтеграція дитини.

2. Методичне забезпечення здійснення соціальної роботи

2.1. Навчально-практична підготовка спеціалістів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в тому числі ФСР

Для належної організації роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з сім’ями та особами, що опинилися в складних життєвих обставинах Путильським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано та проведено:

6 методичних засідань для ФСР

6 нарад-навчань для ФСР із залученням суб’єктів соціальної роботи, а саме:

14 січня 2014 року організовано та проведено підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах на тему: “Соціальний супровід сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах”, в яких взяли участь 22 особи.

13 лютого 2014 р. з метою підвищення кваліфікації працівників, що здійснюють соціальну роботу з особами, які перебувають у конфлікті із законом та налагодження ефективної взаємодії з відділами кримінально-виконавчої інспекції організовано та проведено для працівників відповідних структур семінар-навчання з питань забезпечення соціального супроводу і контролю за поведінкою дітей та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, звільнені від відбування покарання або повернулися з місць позбавлення волі, в якому взяли участь 21 особи.

06 березня 2014 року організовано та проведено підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи з питань соціальної роботи з сім’ями, які зазнають насильства чи жорстокого поводження в сім’ях , в яких взяли участь 20 осіб.

23 квітня 2014 року організовано та проведено підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи з питань соціальної роботи з сім’ями, які виховують дітей з особливими потребами та дітей-сиріт, в яких взяли участь 19 осіб.

Аналогічні навчання відбулися у травні та червні 2014 року.

Підготовка методичних листів, роз’яснень, рекомендацій

З метою надання методичної допомоги ФСР протягом 2014 року працівниками районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розроблено та розповсюджено серед ФСР методичні рекомендації за напрямками роботи. Так, зокрема щодо:

*       здійснення соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах

  • *       ро роботу із сім’ями, яких торкнулася проблема залежностей,

*       рекомендації з питань соціальної роботи з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах;

*       щодо  протидії торгівлі людьми;

*       про внесення змін до Закону України „Про державну реєстрацію актів цивільного стану” щодо реєстрації дітей;

*       про “Моніторинг здійснення соціальної роботи фахівцями із соціальної роботи протягом січня-травня 2014 року”

*       здійснення соціального супроводження ДБСТ та прийомних сімей

*        про профілактику обморожень та основних правил поведінки в умовах низьких температур;

*        деякі питання створення та функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

*       працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням

*       щодо впровадження наказів Міністерства соціальної політики України;

Крім того, розроблено та виготовлено підбірку нормативно-правових актів та методичних матеріалів для фахівців із соціальної роботи з питань “Попередження насильства в сім’ї” та “Соціальний супровід сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах”.

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 484 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: