Головна » 2014 » Січень » 2 » Інформаційно-аналітичний звіт за 2013 рік
18:39
Інформаційно-аналітичний звіт за 2013 рік

Інформаційно-аналітичний звіт

 про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю  у 2013 році

Путильським РЦСССДМ

 

Розділ І

1 Проведення соціальної роботи з різними категоріями сімей, дітей та молоді

1.1.Соціальне інспектування та соціальне обслуговування сімей, дітей та молоді (к-ть інспектувань - 3355, проінспектованих сімей 3355/в них дітей - 8090, к-ть наданих соціальних послуг – 24153 та видів наданих соціальних послуг ( психологічних – 4894, педагогічних – 6109, інформаційно-довідкових – 6265, юридичних – 3789, соціально-медичних – 1514, соціально-економічних - 1585), досягнуті результати в додатку 2)

1.2. Соціальний супровід сімей та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах (к-т взятих упродовж звітного періоду під соціальний супровід сімей - 51/в них дітей - 117 та осіб - 6, к-ті сімей - 51/в них дітей- 117 та осіб - 6, які загалом перебували під соціальним супроводом центру, к-ть наданих соціальних послуг – 51 сім'ї (5200 соціальних послуг) та 6 особам (532 соціальних послуг) та видів наданих соціальних послуг (див. додаток 2), к-ть знятих із соціального супроводу сімей - 30 та 2 осіб, досягнутих результатів – 31 зняті з позитивним результатом та 1 – з негативним результатом (невиконання умов договору та споживацький спосіб існування). На даний час діючих є 25 соціальних супроводів.

1.3. Соціально-профілактична робота серед сімей, дітей та молоді:

к-ть виїздів - 28, в т.ч. МКП, охоплених профілактичною роботою осіб загалом;

к-ть проведених групових заходів – 529;

 0-14 років – 8584 осіб,

15-17 років – 4178 осіб,

18 – 35 років – 2705 осіб,

36 років і старше – 1788 осіб,

Всього охоплено груповими заходами – 17255 осіб.

 індивідуальна робота (к-ть охоплених осіб 9399, к-ть наданих послуг 10067 за видами (інформаційні, юридичні, педагогічні).

Тематика різноманітна за напрямками – формування здорового способу життя, профілактика негативних явищ в учнівському та молодіжному середовищі,  профілактика жорстокого поводження та насильства в сім’ях, правова тематика, пропаганда альтернативних форм сімейного виховання, формування усвідомленого батьківства

Дана проблематика висвітлена у такій формі – бесіди, консультації, групові засідання, лекторії, відео лекторії, бесіди з елементами рольових ігор, тренінг «Особистісного росту», «Яке боротися з лихослів’ям»

Години спiлкування:

у 1 класах на тему «Диспотичний стиль виховання в сiм’ï»;

у 2 класах на тему «Жодна дитина не повинна бути жертвою насильства»;

у 6-8 класах «Стосунки мiж дiтьми та батьками»;

у 9-11 класах «П’ять тактик сiмейного виховання»

Виховнi години:

у 3 класах на тему «Заохочення i покарання в сiм’ï»;

у 4 класах «Права дитини та ïï обов’язки у сiм’ï»;

у 5 класах «Добро не буває з кулаками»;

у 6 класах «Доброта – ознака сили. Взаємовiдносини в сiм’ï»;

у 7 класах «Краще запобiгти горю, нiж страждати потiм»;

у 11 класi «Батьки –зразок та авторитет для дiтей».

заходи проводилися з активним залученням в окремих ЗОШ психологів та соціальних педагогів шкіл, священнослужителів, представників Путильського РВ УМВС України в Чернівецькій обл.  проведенi заходи  як і з учнями так і з вчителями ЗОШ та НВК та батьками на класних зборах: «Ми проти насильства в сiм’ï», «Взаємини в сiм’ï» (Рольова гра); «Мiй улюблений свiт без насильства»; «За що i як»; «Поради безпеки».

Для батькiв було організовано акцію «Жива бібліотека педагогічних знань», де ФСР спільно з психологами ЗОШ, НВК надавали практичні рекомендацiï, як виховувати дитину методом позитивного пiдкрiплення, а також проведені iндивiдуальнi консультацiï з членами сімей з різної тематики.

1.4.Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: к-ть сімей - 3/осіб - 2, що звернулись до центру з питань створення ПС/БСТ, з них взято на облік та підготовлено в якості кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники – 0 ; к-ть ПС - 3/ДБСТ – 2  (в них дітей 5/13), що перебували упродовж року під соціальним супроводженням, зміст соціальної роботи ( підготовка до самостійного життя вихованців Дихтинецького ДБСТ, тренінги особистісного росту для вихованців Руськівського ДБСТ, залучення до корекційних програм з психологом ЗОШ та НВК вихованців 3 ПС / 5 дітей, проведення традиційного конкурсу з нагоди Дня матері «Моя матуся найкраща», привітання з днем народження всіх вихованців ПС та ДБСТ та їх батьків), результати супроводу (к-ть вихованців підготовлених до самостійного життя - 6, навчених навичкам самообслуговування - 18, адаптованих в соціум - 18);

З метою створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу фахівцями із соціальної роботи в загальноосвітніх закладах, організаціях, установах, громадських місцях району проводиться інформаційна акція серед жителів району під гаслом «Чужих дітей не буває всі вони НАШІ. Прийми дитину у родину» (наказ директора РЦСССДМ від 12.07.2013 року №79 «Про проведення інформаційної кампанії  «Чужих дітей не буває – всі вони НАШІ»). В ході кампанії кожен учасник акції  отримав інформаційні буклети про переваги сімейних форм виховання. Путильський РЦСССДМ систематично проводить різнопланові заходи щодо постійного інформування населення про форми сімейного виховання з метою пошуку та рекрутування осіб, які прагнуть взяти на виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на умовах прийомної сім`ї. Відбулися виступи на семінарах для селищного та сільських голів, засіданні Координаційної ради місцевого самоврядування, Колегії РДА,  13 загальношкільних батьківських зборах, сходах громадян в 13 територіальних громадах. Інформаційно – роз`яснювальна робота щодо підбору кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни та піклувальники проводиться постійно. У територіальних громадах проводяться зустрічі з жителями району, з заохоченням громадян створювати прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. З метою популяризації сімейних форм виховання фахівцями із соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді створено та поновлено існуючі куточки, стенди з рекламною продукцією по територіальних громадах щодо пропаганди сімейних форм влаштування; районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді розроблено та розповсюджено буклети «Нові форми сімейного виховання», « Подаруйте дитині родину», « Прийміть дитину у родину» та листівки «Мені потрібне твоє тепло, мамо!», «Ви можете стати батьками для дитини – сироти», «В чому відмінність ПС та ДБСТ» з нормативним роз'ясненням щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Працівниками центру спільно із залученими спеціалістами проведено  4 наради-навчання з батьками - вихователями, прийомними батьками та вихованцями ДБСТ та ПС , на яких роз'яснено норми законодавства України про пільги та гарантії дітям - сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, вікові особливості, підготовка підопічних до виходу з ДБСТ, формування навиків самообслуговування, зміни в нормативно-законодавчій базі стосовно дітей- сиріт, правила поведінки дітей в зимовий, весняний та літній період. Роздано буклети та пам'ятки по даних темах. Батькам вручено Подяки за виховання підопічних з нагоди Дня матері. Традиційно є привітання батьків та дітей з д/н.

В рамках вуличної акції протягом липня – вересня в територіальних громадах району фахівцями із соціальної роботи проведено бліц – опитування та інформаційну кампанію серед широких верств населення «Чи взяли б Ви дитину у родину?»;

У жовтні 2013 року пройшли курси підвищення кваліфікації прийомні батьки (Сімчук Олена Іванівна та Дмитро Михайлович) і батьки – вихователі (Микола Іванович Благун та Семенів Антоніна Іллівна).

1.5. Розвиток та підтримка волонтерського руху у сфері соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю: к-ть волонтерів залучених до соціальної роботи центру – 21 (вказати напрямки роботи – допомога інвалідам та ветеранам праці та ВВ), к-ть волонтерів - 21, проведені заходи за участю волонтерів – акція «Милосердя», акція «Зроби чистішим своє село», акція «Протягни руку допомоги дитині з особливими потребами».

1.6.Інші заходи центру:

 Акції «Байдужих серед нас net» (збір благодійних коштів для допомоги дітям з СОСЖО, дітям-Інвалідам, дітям-сиротам та позбавлених батьківського піклування)

Конкурс соціальної реклами з питань профілактики ВІЛ/СНІДу серед учнівської молоді «Люби, живи, пам’ятай»

Конкурс для дітей з СОСЖО та вразливих категорій «В ніч на святого Миколая»

Акція «Подаруй дитині життя» (на підтримку онкохворих дітей)

Акція «Обміняй цигарку на цукерку»

Акція «Отримай дарунок від святого Миколая»

Акція «Радість в дім кожної дитини»

1.7.Створення та поширення соціальної реклами:

к-ть - 12, види та тематика друкованої продукції (викладена в розділі 4 табл.1 річного звіту),

розміщених носіїв зовнішньої реклами – 27 стендів,

1 біл борд (профілактика туберкульозу),

аудіороликів (пропаганда альтернативних форм сімейного виховання) по місцевому радіомовленню - 9;

к-ть – 75 , з них 46 інформаційних виступів по місцевому радіомовленню та 26 інформацій в районній газеті «Карпати» та тематика виступів у ЗМІ (викладена в розділі 4 табл.3 річного звіту).

2. Методичне забезпечення здійснення соціальної роботи

2.1.Навчально-практична підготовка працівників центрів, у тому числі фахівців із соціальної роботи: к-ть проведених семінарів 2, нарад 12 , круглих столів 1 , відео лекторій 2 тощо; к-ть учасників заходів 22, тематика заходів різноманітна по напрямках діяльності.

30.01.2013 нарада-навчання за участі голови РДА В.Сафроняка

26.02.2013 нарада-навчання за участі керівника апарату РДА М.Яківюк

26.03.2013 семінар з елементами тренінгу за участі голови РДА В.Сафроняка (виїзний на базі Усть-Путильської територіальної громади)

29.03.2013 нарада –навчання ФСР за участі представника РЦЗ, ССД

30.04.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника територіального центру

29.05.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника відділу освіти, молоді та спорту, ССД

07.06.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника сектору у справах молоді та спорту

02.07.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника КЗ «Путильська ЦРЛ»

29.08.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника УПСЗН

26.09.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника ПФУ

08.10.2013 року семінар з елементами тренінгу за участі представника УПСЗН (виїзний на базі Розтоківської територіальної громади)

31.10.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника сектору у справах молоді та спорту, ССД

28.11.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника сектору у справах молоді та спорту, ССД

27.12.2013 року нарада-навчання ФСР за участі представника сектору у справах молоді та спорту, ССД

Окрім цього кожну 2 середу місяця проводяться методичний день для ФСР (з метою надання практичних порад щодо здійснення соціального супроводу, патронажу, інспектування та проведення профілактичної роботи)

3. Фінансове, матеріально-технічне забезпечення діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

3.1.Надходження і використання коштів Путильським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

2013 рік

на утримання

на заходи

2013 рік

на утримання

на заходи

к-ть виділених коштів

 

950,1

 

6,0

к-ть використаних коштів

 

943,4

 

3,7

3.2. Аналіз матеріально-технічної бази центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

к-ть комп’ютерної техніки – 17 ;

В цьому році за рахунок коштів додаткової дотації меблі та комп’ютерна техніка не закуповувалася .

 

 

 

Директор Путильського РЦСССДМ                                       М.Фокшек

 

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 771 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: