Головна » 2019 » Лютий » 4 » ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ЗАХІД ДЛЯ УМОВНО-ЗАСУДЖЕНОЇ МОЛОДІ
15:17
ІНФОРМАЦІЙНО-ПРОСВІТНИЦЬКИЙ ЗАХІД ДЛЯ УМОВНО-ЗАСУДЖЕНОЇ МОЛОДІ

Сьогодні 04.02.2019 року в приміщенні Путильської філії обласного центру зайнятості відбувся інформаційно-просвітницький захід на тему : «Вплив працевлаштування на страховий стаж особи.Профілактика домашнього насильства» для осіб,які умовно засуджені та перебувають на обліку в районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області та районному центрі соціальних служб для сімї, дітей та молоді.
         Даний захід відбувся за участю спеціалістів районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді, Путильського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області, Путильської районної філії обласного центру зайнятості, Путильського бюро правової допомоги

         Провідний фахівець з питань зайнятості, профконсультант Горбан Алла ознайомила з інформацією про послуги служби зайнятості для даної категорії осіб: гарантії соціального захисту; послуги з професійної орієнтації; професійне навчання (отримання нової професії за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття); громадські роботи.
        
Учасники семінару обговорили питання розвитку основних тенденцій та стан ринку праці регіону. Ознайомилися з актуальними вакансіями та професіями, що користуються попитом, особливу увагу учасників привернули питання страхового стажу особи та всі аспекти, які з ним пов’язані.

         Начальник відділу соціальної роботи Путильського РЦСССДМ Несторяк Тетяна акцентувала увагу присутніх на позитивній побудові стосунків з оточуючим середовищем та людьми. В черговий раз нагадала присутнім , що в  Україні вступили в силу норми закону № 2227-VIII.    Вони стосуються зміни переліку обтяжуючих обставин при скоєнні злочину. Відтепер скоєння злочину на грунті статевої приналежності чи в присутності дитини, як і протиправні дії стосовно людини з інвалідністю, людини, яка має психічні розлади, зокрема, недоумство, чи вади розумового розвитку, має обтяжуючі обставини. Окремий пункт свідчить про те, що злочин стосовно подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, має обтяжуючі обставини. Відповідні зміни в Кримінальний кодекс внесли, ухваливши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. Більшість норм вже вступили в силу  – 11 січня 2019 року. "Не можна родинні конфлікти ототожнювати із домашнім насильством, - зазначила Тетяна Несторяк, що стосується домашнього насильства, я хочу щоб  розуміли, що в кожній сім’ї періодично виникають конфлікти, але не можна конфлікти сімейні ототожнювати із домашнім насиллям. Тому що кожен конфлікт — це просто зіткнення інтересів, і конфлікти найчастіше вирішуються позитивним чином. Тобто через вирішення таких спірних питань кожен член сім’ї отримує свою вигоду, свої інтереси задовольняє, і сім’я розвивається далі. Коли ми кажемо про домашнє насильство, то ми маємо на увазі що тут діють нерівноправні партнери. Тобто один партнер є домінуючим, і він насильницьким чином задовольняє свої інтереси стосовно іншого або інших членів сім’ї. При чому ось така нерівність не обов’язково має фізичний характер. Тобто чоловік сильний, наприклад, дружина слабка, ні, це можуть бути інтелектуальні, вікові якісь моменти, коли це буде свідчити саме про те, що є насильство."

         Дану нитку бесіди продовжила головний спеціаліст Путильського бюро правової допомоги  Валерія Кермач. Вона зокрема, звернула увагу присутніх що розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Нагадала,  що безоплатна вторинна правова допомога (далі – БВПД) полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центром. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

         Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».
        
Із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Центр отримав нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у: - забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб; - взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству; - звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

         По завершенню інформаційно-просвітницького заходу провідний фахівець районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області Торак Тетяна підвела підсумок даного заходу та акцентувала увагу клієнтів пробації на розвитку вміння критично мислити, формуванні проактивної життєвої позиції, відповідального ставлення щодо своєї поведінки.

         Організатори заходу сподіваються на те, що сьогоднішній захід залишить позитивний слід в кожного учасника, адже висновки в кожного свої.

 

Категорія: Заходи | Переглядів: 364 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: