Головна » 2014 » Січень » 18 » ЮНІСЕФ оприлюднив результати нового дослідження МІКС в Україні
15:27
ЮНІСЕФ оприлюднив результати нового дослідження МІКС в Україні
29 січня 2014 року, Київ — ЮНІСЕФ разом з Державною службою статистики України оприлюднили результати Мультиіндикаторного кластерного обстеження домогосподарств (МІКС) на засіданні Міжвідомчої комісії з питань захисту прав дитини. Незважаючи на те, що результати дослідження МІКС підтвердили успіхи України у справі поліпшення становища дітей у країні, необхідно зробити більше для забезпечення захисту прав кожної дитини.

Дослідження МІКС в Україні було проведене Державною службою статистики України у 2012-му році (аналіз даних, їх перегляд та експертна оцінка були проведені у 2013 році). Під час дослідження були опитані 12 480 домогосподарств з метою отримання великої кількості даних про дітей та їх сім’ї в країні. Фінансова та технічна підтримка були надані ЮНІСЕФ, Американським агентством з міжнародного розвитку (USAID) та Швейцарським агентством з розвитку та співробітництва (SDC).

Під час оприлюднення результатів Юкіе Мокуо, голова Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, привітала, перш за все, факт проведення засідання Міжвідомчої комісії, яка не проводила засідань з серпня 2012 року. Вона також зазначила, що дуже важливим є не тільки офіційне затвердження результатів дослідження, але також і той факт, що дослідження є важливим інструментом, що сприяє прийняттю рішень на міжвідомчому рівні. Міністр соціальної політики Наталя Королевська ще раз нагадала відданість Міністерства справі забезпечення того, щоб кожна дитина мала родину та сімейне середовище для зростання, що мусить забезпечити щасливе майбутнє країни.

Згідно з даними дослідження МІКС, домашнє насильство все ще залишається масштабною проблемою, оскільки в Україні 61,2% дітей віком від 2-х до 14-ти років наражаються на ризик застосування до них принаймні одного виду психологічного або фізичного покарання з боку дорослого. 11,2% населення України вважають, що дітей слід карати фізично. В дійсності, 29,9% дітей віком від 2-х до 14-ти років наражаються на ризик застосування до них якогось виду фізичного покарання, і при цьому хлопчики, скоріш за все, більше наражаються на ризик застосування до них будь-якого виду фізичного покарання (36,5%) порівняно з дівчатками (23,4%).

Також спостерігається ключова розбіжність між сільським та міським населенням у питанні домашнього насильства: 5,6% жінок у сільській місцевості схильні сприймати фізичне насильство як вид покарання, в той час як у містах відповідна частка таких жінок дорівнює 2.0%. Чоловіки з найбідніших домогосподарств набагато більше схильні до побиття жінки/партнера (17,2%) через якусь причину, ніж чоловіки з найбагатших домогосподарств (7,0%).

Результати дослідження МІКС показують, що рівень імунізації є низьким та невідповідним потребам України. Охоплення вакцинацією БЦЖ є найвищим і сягає 94,5% по всій країни, в той час як охоплення вакцинацією проти інших 9 з 13 хвороб, які можна попередити вакцинацією, включаючи поліомієліт, кір, свинку, краснуху та гепатит Б, складає менше ніж 70%.

Необхідно досягти більших успіхів щодо споживання йодованої солі, оскільки її споживання в південних та північних регіонах України становить майже 15%, що є найнижчим показником у країні, і в той же час найвищий показник споживання спостерігається на заході країни і сягає майже 40%. Різниця між найбагатшими та найбіднішими господарствами щодо споживання солі, що є належним чином йодована, становить 10.6 відсотків (26,5% та 15,9%).

У дослідженні зазначається, що існує значна різниця між поліпшеними джерелами води у містах та селах. У сільській місцевості лише у 25% населення питна вода подається безпосередньо у домівки, в той час як у містах 78,8% населення користуються таким видом водопостачання. Стосовно використання поліпшених систем каналізації, у сільській місцевості населення частіше використовує надвірні вбиральні з плитою на підлозі (майже 60%), в той час як найбільш розповсюдженим санітарно-технічним засобом у містах є туалет зі змивом, що є під’єднаним до трубної каналізаційної системи або септичного резервуару.

Годування груддю – це ще одна сфера, що потребує поліпшення, оскільки лише 65,7% новонароджених отримують грудне вигодовування протягом першої години після народження. Кожна четверта жінка дітородного віку також є курцем – через це куріння є найбільш розповсюдженим серед жінок, які живуть у великих містах (22,4%).

10 лютого 2014 року ЮНІСЕФ разом зі співавторами окремих розділів дослідження, Державною службою статистики України та Інститутом демографії та соціальних досліджень представили дослідження МІКС донорам та експертам, які були рецензентами окремих розділів. Презентація результатів дослідження МІКС більш широкому загалу громадськості пройде по областям України навесні 2014 року.

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 653 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: