Головна » 2016 » Березень » 14 » Кібербуллінг – нова форма насильства над дитиною.
10:45
Кібербуллінг – нова форма насильства над дитиною.

Прогрес - штука різнобічна, яка разом з користю і розвитком приносить нові ризики і проблеми. Ось і кібербуллінг - один із прикладів такої проблеми. Це досить нове поняття в нашій країні, яке прийшло до нас із Заходу разом із чатами і соціальними мережами.

 Кібербуллінг це знущання в мережі Інтернет, яким найчастіше піддаються підлітки. Агресор (зазвичай теж підліток) використовує Інтернет, електронну пошту, текстові повідомлення, обмін миттєвими повідомленнями, веб-сайти соціальних мереж, інтернет-форуми, чати, або інші цифрові технології, щоб переслідувати, погрожувати і принижувати кого-небудь. Ще недавно проблема кібербуллінгу стосувалась лише старших дітей, сьогодні вона охоплює і молодші класи, адже підвищився доступ до Інтернету та мобільного телефону для дітей, а педагогічних зусиль, спрямованих на підготовку дитячих колективів до конструктивної взаємодії з віртуальним світом, сьогодні явно бракує. Ознаками того, що Ваша дитина стала жертвою кібербуллінгу  перш за все є те, що вона стає сумною, злою або засмученою в час або після використання Інтернету або мобільного телефону, а також турбується при отриманні текстового повідомлення, повідомлення в чаті або по електронній пошті . Дитина відмовляється обговорювати свою діяльність за комп’ютером.

Разом із поняттям кібербуллінгу до нас прийшли такі поняття як флеймінг - це обмін короткими емоційними репліками між двома людьми - агресором і потенційною жертвою (іноді, агресорів може бути декілька) та хеппіслепінг - це відеоролики, в яких зняті реальні сцени насильства в суспільстві. Найчастіше ці ролики розміщуються на таких ресурсах, де їх можуть переглядати мільйони людей. Такі ролики в більшості випадків «заливаються» в мережу без згоди потенційної жертви.

Чому діти займаються кібербуллінгом? Розмірковувати на цю тему можна довго і не завжди зможеш докопатися до справжньої причини і мотиву конкретної людини. Одні, наприклад, вважають це забавним способом самоствердитися. Інші хочуть таким чином помститися.  Дехто  хоче ще більше познущатися над однокласником, якого і так вже давним-давно списали на ряди невдах. Хтось просто робить заборонені речі, бо на їх думку, їм за це нічого не буде тому що ніхто нічого не доведе.  

Що робити коли Ваша дитина є не жертвою, а агресором? Просвітіть дитину про шкоду кібербуллінга. Ваша дитина може ще не розуміти руйнуючої дії наслідків своїх дій для психіки жертви. Навчіть Вашу дитину співчуттю і розумінню, і спробуйте допомогти їй подивитися на ситуацію з точки зору жертви. Нагадайте дитині, що кібербуллінг може мати дуже серйозні правові наслідки. Навчіть дитину правильно справлятися зі стресом, так як для декого із підлітків кібербуллінг може бути одним із способів зняти напругу і позбавитися від люті, яка накопичилася  і не знайшла собі виходу. Врешті решт,  скажіть дитині, що відстежуватимете її діяльність в Інтернеті і, якщо її поведінка не покращає, то ви позбавите її доступу до комп'ютера.

Якщо дитина,навпаки, стала потенційною жертвою в процесі кібербуллінгу, то їй дуже страшно про це розповісти дорослим. Якщо Ви побачили, що Ваша дитина дуже змінилася, якщо  відчуваєте, що з нею щось не так, спробуйте викликати її на відверту розмову. Разом відправте кривдника до чорного списку. Змініть електронну адресу або сторінку в соціальній мережі Вашої дитини. Якщо Ви змогли виявити, хто саме був джерелом погроз, повідомте про це батьків агресора або адміністрації школи, в якій він вчиться. Звісно, що бити і ображати останнього не потрібно, але позначити його позицію і позицію жертви, а також і Вашу, як батьків постраждалого - просто необхідно. Пояснити, що образи, нанесені у віртуальному інтернет-просторі такі ж реальні, як сказані віч на віч.

У випадку якщо ці прості кроки не допомогли і вашу дитину продовжують переслідувати, час переходити до рішучих заходів. Не відповідайте агресорові погрозами і не вступайте з ним в контакт. Збережіть усі повідомлення і звертайтеся в правоохоронні органи.

Кібербуллінг небезпечний не менше, ніж знущання у звичному розумінні. І зачіпає ця проблема не тільки дітей та підлітків - безпосередніх учасників, а й дорослих, які повинні підтримувати і допомагати своїм дітям в такій ситуації, а також запобігати їм. Шановні батьки, запам’ятайте основні правила, які допоможуть Вам відстежувати діяльність Вашої дитини в мережі Інтернет. Тримайте комп'ютер в жвавому місці квартири, а не в кімнаті у дитини - так ви зможете легко стежити за його використанням. Не підключайте смартфон Вашої дитини до Інтернету - таким чином ви значно скоротите її проведення часу в мережі. І насамкінець, переконайте дитину, що вона може спокійно розповісти вам про те, що стала жертвою знущань в Інтернеті, і це признання не позбавить її  доступу до комп'ютера. Батькам слід з самого раннього віку вчити свою дитину безпечно використовувати комп'ютер, інтернет та інші інформаційно-комунікаційні технології і попереджати про те, що проблемами, які виникають у віртуальному просторі теж потрібно ділитися і разом їх вирішувати.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО В ПЕРШУ ЧЕРГУ, ВИ ПОВИННІ БУТИ ДРУГОМ ДЛЯ ВАШОЇ ДИТИНИ, ЯКОМУ ДИТИНА ДІЙСНО МОЖЕ ДОВІРЯТИ!

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 421 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: