Головна » 2013 » Липень » 10 » «КП у пологовому відділенні»
16:37
«КП у пологовому відділенні»


Одним із пріоритетних напрямків роботи Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є соціальна підтримка сім’ї (на виконання соціальних ініціатив Президента України ). 

Завдання якої полягає у вирішенні питань соціальної допомоги сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, вивчення труднощів їх життєдіяльності з метою надання їм соціально-психологічної, юридичної, педагогічної, соціально-медичної, соціально-економічної допомоги, створення умов для стабілізації сім’ї, повноцінного виховання дітей. 

ПРЦСССДМ у напрямку запобігання ранньому соціальному сирітству тісно співпрацює та взаємодіє із закладами охорони здоров’я, зокрема з КЗ «Путильська районна центральна лікарня», ФАПи, амбулаторії загальної медицини сімейного типу. Адже стан здоров’я вагітної жінки обумовлений багатьма факторами – біологічними, психологічними, соціальними та ін..Ведення вагітності передбачає врахування цих чинників: надання необхідної інформаційно-консультативної допомоги вагітним, а в разі необхідності – співпрацю з іншими спеціалістами (психологами, юристами, соціальними працівниками) компетентними у розв’язанні проблем, що призводять до ускладнень перебігу вагітності.  
          Запобігання ранньому соціальному сирітству передбачає
 роботу центру у пологовому відділенні з матерями, які мають намір відмовитись від дитини та подальший соціальний супровід сім’Ї у випадку зміни рішення матері з метою забезпечення належних умов перебування дитини вдома. 
         Відпрацьований чіткий механізм своєчасного інформування та виявлення соціально неадаптованих жінок. З ними ми спільно з медиками працюємо як в допологовий період так і після, не залишаємо з виду і контролюємо належний догляд за дитиною. Але працювати з такою жінкою ми можемо тільки з її дозволу та бажання співпрацювати з нами. Ми не караючий орган, не міліція і примусити ходити вчасно на обстеження до лікаря, вести тверезий спосіб життя, працювати - ми не можемо. Тому спільне відпрацювання клієнта з іншими відповідними структурами громаді тільки на користь. Порядок взаємодії чітко обумовлений в нормативно-правових документах, якими ми керуємося у своїй роботі. Взаємодіємо ми також в напряму реінтеграції дитини, тобто коли жінка виходить із пологового відділення залишивши дитину, ми спільно продовжуємо роботу по її поверненню у родину. Саме фахівець з соціальної роботи РЦСССДМ бере під соціальний супровід дану особу з немовлям та супроводжує її протягом тривалого часу.В рамках профілактики запобіганню ранньому соціальному сирітству, окрім просвітницької роботи в школах, НВК, гімназії проводяться лекції з таких питань:

  • підготовка молоді до сімейного життя.
  • питань планування сім’ї.
  • сучасних методів контрацепції.
  • небезпеку захворювань, що передаються статевим шляхом.
  • шкідливе вживання наркотичних речовин, алкоголю та наслідків їх вживання.

          Молоді люди , які отримують консультаційні послуги центру, роз’яснення щодо порядку медичного обстеження, необхідності відвідування кабінету планування сім’ї і таке ін. Саме профілактична робота дає реальну можливість зменшити кількість небажаної вагітності, а в подальшому відказниць у пологовому відділені
              Приємно відмітити, що в нашому районі вже протягом 9 років відмовників не було. Позитивним кроком у діяльності консультпункту є те, що жінка розуміє, що вона не одна і є вагома підтримка зі сторони влади, коло проблем стає більш прозорішим і зрозумілішим, а життя більш позитивним та стабільним. 

Протягом І півріччя 2013 року в рамках «КП у пологовому відділенні»  інформації щодо матерів, які мали намір відмовитися від дитини, Центр не отримував, відмов від новонароджених в районі не було. Вагітним жінкам, які зверталися за допомогою надавалися інформаційні, психологічні та соціально-юридичні послуги. Всього надано 58 індивідуальних соціальних послуг 28 особам - клієнтам вказаної категорії. Спільно із працівником управління праці та соціального захисту населення (державним інспектором) здійснювалося соціальне інспектування сімей з новонародженими дітьми, які отримують державну допомогу при народженні дитини, з метою обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї та контролю за цільовим використанням  соціальних виплат та оптимального утримання дітей. Всього проінспектовано 29 сімей зазначеної категорії. Під соціальним супроводом фахівців з соціальної роботи РЦСССДМ перебуває 2 неповнолітні матері, які виховують новонароджених.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 659 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: