Головна » 2017 » Серпень » 7 » "Люди - не товар"
14:07
"Люди - не товар"

Працівники Путильського РЦСССДМ спільно з провідним інспектором Путильського районного сектору з питань пробації та начальником відділу соціально-трудових відносин та програмного забезпечення УСЗН  провели превентивний інформаційно-просвітницький семінар “Людина – не товар” для молоді та осіб, засуджених до покарання без позбавлення волі. Метою є активне залучення підоблікових до інформативної роботи із запобігання злочинам торгівлі людьми. Зустріч проводилася з метою підвищення рівня проінформованості вищезазначеної категорії про причини торгівлі людьми та про те, яким чином убезпечити себе від потрапляння до тенет торгівців людьми, що є важливим в попередженні поширенні цього явища.

«Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, передовсім важливо знати причини, які призводять до виникнення цього злочину проти людини, а також вміти використовувати заходи безпеки для запобігання поширенню цього явища в суспільстві», -- наголошувала у спілкуванні директор РЦСССДМ М.Фокшек.

Програма превентивниго заходу передбачала ознайомлення із законодавством, яке спрямоване на запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності переслідування осіб, які вчиняють цей злочин або сприяють його вчиненню, а також на захист прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми та надання їм допомоги. Досить докладно та цікаво даний матеріал надала присутнім провідний інспектор Путильського РС з питань пробації Т.Торак.  

Присутнім особам розповіли реальні життєві ситуації, що можуть призвести до потрапляння в рабство, а також про заходи безпеки під час виїзду за кордон з метою навчання, відпочинку, знайомств чи працевлаштування. Завдяки історіям постраждалих Оксани, Марини і Олега та перегляду фільму MTV EXIT «Життя на продаж» глядачі побачили жахливі реалії торгівлі людьми, а молодь отримала інформацію про те, як уберегти себе у процесі пошуку роботи та під час подорожі. Обговорюючи фільм, молодь конкретизувала можливі шляхи до подолання проблеми торгівлі людьми .

Начальник відділу соціально-трудових відносин та програмного забезпечення УСЗН Ф.Бевзан зазначила: «У нашій області, зокрема у районі активно здійснюється діяльність по наданню допомоги постраждалим від торгівлі людьми. Реалізація державної політики у сфери протидії торгівлі людьми, дотримання норм міжнародного права є досить актуальним для України, а консолідація зусиль усіх рівнів влади, громадського сектору та міжнародної спільноти з цього питання є запорукою її європейської інтеграції». Увазі присутніх було презентовано та надано буклети з адресами консульств за кордоном та адресами урядових/неурядових організацій, які надають допомогу постраждалим від торгівлі людьми.

Охоплено 13 осіб. Здобуті під час просвітницького семінару знання молоді люди мали змогу використати під час заповнення анкети ««Торгівля людьми : це може трапитися з кожним»». Аналіз результатів анкетування молоді, яка засуджена до покарань без позбавлення волі показав, що більшість молоді обізнана в тому, що торгівля людьми - це злочинний бізнес (87% та 51%). Лише 2% осіб не чули про таке явище і не замислювались над проблемою.

Причинами, з яких люди стають жертвами торговців людьми, респонденти найбільше вважають бідність - 64%, «мовчання жертв» - 56% і непоінформованість – 55%.

Вважають проблему актуальною для України 78% опитаних. Але є частка осіб – 22%, яка потребує додаткової роз’яснювальної роботи, бо не замислювались над цією проблемою, тому можуть потрапити в біду.

         Шляхами потрапляння до торгівців людьми вони частіше вважають запрошення «підзаробити», поїздки на конкурси краси та кастинги. Достатньо велика кількість  – 41% вважають навчання за кордоном ризикованим в цьому плані, що говорить про їх неповну інформованість з проблеми торгівлі людьми. 

Крім того, респонденти потребують інформування щодо питання участі в передачі коштів за послуги через знайомих або малознайомих людей, бо недооцінюють ризик такої ситуації (18%) і можуть бути втягнутими в небезпечні дії. 17% вважають, що така біда, як стати жертвою торгівців людьми, з ними не може трапитись, що підкреслює необхідність підвищення їх рівня інформованості з цієї проблеми.

По завершенню заходу і організатори та й учасники прийшли до висновку, що такий вид роботи є досить ефективним та інформаційно змістовним, тому й надалі робота в цьому напрямку продовжуватиметься.

 

Довідково:  даний захід відбувся в рамках Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми. У 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН проголошено, а 30 липня 2014 року Організацією Об’єднаних Націй відзначено перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який підтримує вся міжнародна спільнота. Як свідчить статистика, 27 000 000 людей перебувають у рабстві по всьому світу. На теперішній час масштаби цього виду злочинної діяльності набули таких вражаючих розмірів, що за оцінками експертів торгівля людьми за своїми наслідками стоїть на третьому місці після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

 

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Заходи | Переглядів: 349 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: