Головна » 2018 » Листопад » 27 » Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок
14:30
Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

В Путильській районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості відбулося чергове щомісячне засідання клубу розвитку та самовдосконалення для жінок «ДЖЕРЕЛО» на тему: "Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок "  в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти гендерного насилля» за участю зайнятої категорії населення та безробітних, що перебувають на обліку в Путильській районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості, а також: директора Путильського РЦСССДМ Фокшек М.І.,  начальника відділу «Путильське бюро правової допомоги» Карапки С.І., начальника Путильського РС філії Державної установи «Центр пробації » у Чернівецькій області старшого лейтенанта внутрішньої служби Гордей О.М., керівника апарату Путильської РДА Яків`юк М.В.,
директора КЗ «Путильського інклюзивно-ресурсного центру» Камбур О.С.
        З ініціативи ООН 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Дата 25 листопада була вибрана в пам’ять про сестер Мірабаль  – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році.
        Більшість випадків насилля над жінками відбувається, як це несумно, в сім’ї. І тут мова йде не тільки про фізичне насилля, а й його латентні форми: сексуальне, фінансове, психологічне, вербальне. Домашнє насильство носить прихований характер, тому що а ні жертви, а ні їхні кривдники не готові розказати про проблему сім'ї за її межами.
        Першим кроком до подолання проблеми насильства має стати її усвідомлення, як суспільством в цілому, так і кожним окремим громадянином, членом сім’ї. Необхідно змінювати терпиме, а іноді й байдуже ставлення суспільства до насильства. Кожен з нас має сказати «Стоп!» насильству у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному – і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.
        Начальник відділу «Путильське бюро правової допомоги» Карапки С.І. довела до відома учасників засідання клубу основні функції та обов'язки її установи з даного питання. Надала вичерпну інформацію щодо юридичних послуг.

        Як наголосила директор РЦСССДМ М.Фокшек в ході спілкування з учасниками заходу у суспільстві потрібно виховати нульову толерантність до домашнього насильства. Насильство виступає одним із головних порушень прав людини, причини якого пов’язані з нерівним розподілом ресурсів та повноважень між жінками та чоловіками. Окрім безпосередньої шкоди для здоров’я та добробуту постраждалих, насильство має вагомі суспільні наслідки, які вимірюються грошовими, трудовими та нематеріальними втратами.

        На державному рівні проводяться заходи, які покликані захистити постраждалих від насильства та виховати нульову толерантність членів суспільства до цього ганебного явища. Останнім часом, а саме у грудні минулого року, були прийняті два вагомих закони: Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та Закон України «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

        Начальник районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області О.Гордей акцентувала увагу присутніх на першому документі, який  імплементує міжнародні стандарти протидії насильству, забезпечення комплексного підходу до запобігання будь-яким формам насильства стосовно жінок та профілактики, а також розширює коло осіб, які підпадають під дію чинного законодавства, зокрема це діти, наречені, батьки, дід, баба, вітчим, мачуха та інші родичі. Вона наголосила, що другим законом, який набирає чинності з 2019 року, встановлена кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства, що передбачає покарання кривдників громадськими роботами або позбавленням волі майже до п`яти років в залежності від складу злочину.

        У проміжках між виступами запрошених та дискусією присутні переглянули документальний фільм Вадима Кастеллі «Жінки, яких б'ють» та соціальні ролики проти насилля в сім'ї, активно долучалися до обговорення різних видів насильства щодо жінок та шляхи його подолання.

        В кінці засідання учасниці клубу відтворили білу стрічку - символом проти всіх форм насильства над жінками.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 303 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: