Головна » 2018 » Лютий » 7 » Набув чинності Закон, який застосовуватимуть до неплатників аліментів
16:25
Набув чинності Закон, який застосовуватимуть до неплатників аліментів

6 лютого набув чинності Закон № 2234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

З набранням чинності закону, державний виконавець отримав право складати протоколпро вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 183-1 Кодексу України і направляти його до суду для застосування до боржника адмінвідповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

Нова стаття 183-1 КпАП передбачає призначення суспільно корисних робіт для неплатників аліментів на період від 15 до 30 днів.

За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховуватимуть плату за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюватиметься погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби на вимогу стягувача протягом десяти днів видає довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання.

Також, одночасно із набранням чинності Законом, на сайті Міністерства юстиції почав повноцінно працювати Єдиний реєстр боржників з виплат аліментів.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 251 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: