Головна » 2013 » Січень » 31 » Нарада-навчання 30.01.2013
18:09
Нарада-навчання 30.01.2013

        30 січня 2013 року в приміщенні РМК відділу освіти, молоді та спорту відбулася нарада-навчання з фахівцями з соціальної роботи .

План роботи був насичений та актуальний.

 

час

хто виступає

1.

Вступне слово . Про виконання рішення колегії ОДА від 20.12.2012 року «Про здійснення соціальної роботи з сімями, дітьми , молоддю ЦСССДМ» (розпорядження голови ОДА від 24.12.2012 року № 923-р)

5-7 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

2.

Моніторинг діяльності ФСР  щодо надання комплексу соціальних послуг СОСЖО, раннє виявлення, патронаж, інспектування та супровід за 2012 рік

10 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

3.

Експрес –опитування ФСР щодо питань самоосвіти з норм чинного законодавства

10 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

4.

Аналіз місячного звіту ФСР  за січень 2013 року

15 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

5.

Аналіз ситуації щодо соціального супроводу СОСЖО ( оформлення особової справи)

15 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

6.

Перспективний план роботи РЦСССДМ на 2013 рік. Ознайомлення з основними напрямками роботи на 2013 рік

10 хв.

Фокшек М.І.

директор РЦСССДМ

7.

Про налагодження тісної співпраці ФСР з соціальними працівниками територіального центру. Шляхи взаємодії та вирішення проблемних питань

7-10 хв

Томнюк в.С.

директор територіального центру

8.

Спеціальні попереджувальні заходи за вчинення насильства в сімї в системі забезпечення прав осіб, які потерпають від сімейного насильства

7-10 хв

Ковальчук О.В.

в.о.завідуючого сектору молоді та спорту відділу освіти , молоді та спорту

9.

Питання організації виконання законодавства щодо опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми позбавлених батьківського піклування

7 -10 хв

Шутак М.С.

головний спеціаліст служби у справах дітей

10.

нововведення згідно ЗУ «Про зайнятість населення-2013»

5 хв

Маковійчук  Р.С. -  головний спеціаліст  РЦЗ

11.

Інноваційні  підходи по соціальній інтеграції молоді засудженої до покарань не пов’язаних з позбавленням волі

7 хв.

Горбан А.І.

начальник КВІ в Путильському районі

12.

Інше

15-20 хв

 

В ході наради –навчання взяв участь голова районної державної адміністрації В.Т. Сафроняк, який акцентував увагу присутніх на тому, що жодна родина не повинна залишитися поза увагою фахівців з соціальної роботи.

 «В районі укомплектовано 22 посади фахівців із соціальної роботи. Для всіх облаштовані робочі місця - кожен фахівець має все необхідне для організації своєї роботи. Якщо на першому етапі введення посад фахівців з соціальної роботи основна увага приділялась підбору кадрів, навчанню, облаштуванню робочих місць, то зараз вже слід зосередитись на якості цієї роботи. Серед показників ефективності я бачу: в усіх населених пунктах, де є фахівець з соціальної роботи, ми очікуємо зменшення кількості вилучених дітей. Чим раніше фахівець потрапить в сім'ю, познайомиться з нею, визначить можливі ризики і почне з нею працювати, тим більша вірогідність того, що ситуацію можна вчасно змінити на краще і зберегти родину. Жодна сім'я на закріплених територіях не має залишитись поза увагою, Результат практичної роботи фахівців з соціальної роботи дасть можливість нам до кінця створити соціальний паспорт району. До тих пір, поки ми не обійдемо кожну родину, поки не визначимо, які родини відносяться до неблагополучних, ми не можемо говорити, що соціальний паспорт є реальною картою стану справ в районі», - підкреслив голова РДА.

В ході наради було поставлено питання щодо безпеки фахівців з соціальної роботи, адже їх діяльність часто пов’язана з контактами з сім’ями, які відносяться до неблагополучних. Головний спеціаліст служби у справах дітей акцентувала увагу ФСР на дотриманні чинного законодавства з питань опіки, піклування над дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, начальник КВІ Горбан А.І. – звернув увагу на впровадженні відновного правосуддя та якісному наданню спектру соціальних послуг умовно-засудженій молоді, юрист РЦЗ – ознайомив з нормами ЗУ «Про зайнятість населення».

Зауваживши, що допомога забезпечується не тільки грошовим еквівалентом чи  адресним зверненням до потрібної організації, директор центру соціальної служби акцентувала на чуйному ставленні до людей, щиросерді. А потім поставила концептуальне завдання:

- Головна мета - не допустити вилучення дитини із сім`ї, із кола рідних, навіть якщо там тимчасові незручності для неї та гострі внутрішньо родинні проблеми. Отже, коло завдань перед фахівцями з соціальної роботи сьогодні набуває нового змісту та потребує неординарних підходів. У зв'язку з чим  радяться, як їм діяти в тому або іншому випадку.
 Багато хто в селах не знає, до кого звертатись, на яку соціальну допомогу розраховувати. Ви - соціальні очі держави. Ви - вуха щоденних проблем людей, - звертається до фахівців директор  - Для цього вам потрібно провести обстеження, з`ясувати соціальне самопочуття людей і вести відповідний контроль. Треба ознайомитись, які є необхідні структури для допомоги людям на рівні району. Це - управління праці та соціального захисту населення, територіальний центр, сектор у справах молоді та спорту, центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, служба у справах дітей. Перший консультант для вас - директор районного центру соціальних служб. Активними помічниками мають бути сільський голова, родичі, депутатський корпус. Але у цій «кареті швидкої допомоги» ви - головний лікар, лікар людських душ...
   Зрештою, є сільський голова, який має для цього відповідні кошти. Зауважу також: не підміняйте людей. Не робіть за них те, чому вони мають і повинні навчитись самі. Не робіть людей безпорадними.
Програма наради-навчання була насиченою. ФСР прийшли до спільного висновку доцільності таких нарад-навчань, де є змога обмінятися досвідом. Надалі такі навчання будуть проводиться щомісячно.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 815 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: