Головна » 2018 » Жовтень » 18 » Патронат нова соціальна послуга для дитини
10:35
Патронат нова соціальна послуга для дитини

У нашому районі продовжується інформаційна кампанія щодо впровадження інноваційної послуги – патронат над дитиною.

За активної співпраці районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді з Путильською філією Чернівецького обласного центру зайнятості було проведено міні презентація «Патронат нова соціальна послуга для дитини» для  осіб, які перебувають на обліку в Путильській філії Чернівецького обласного центру зайнятості.

Начальник відділу соціальної роботи районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Тетяна Несторяк коротко розповіла присутнім , що патронат – своєрідна «швидка» сімейна допомога дитині, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах, потребує захисту у сім’ї патронатних вихователів, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування. В цей час, коли дитина перебуває під патронатом, батьки дитини отримують від фахівців комплексну підтримку у вирішенні сімейних проблем та подоланні складних життєвих обставин. У випадках, коли повернення дитини у свою сім’ю неможливе, для неї ведуть пошук нової родини. Сьогоднішні реалії демонструють непоодинокі випадки, коли діти з різних причин потребують термінового влаштування. Адже, у випадку загрози життю і здоров’ю дитини, її терміново вилучають із сім’ї, де таке трапилось. Як правило, це відбувається через ухилення від виконання батьківських обов’язків, вчинення насильства у сім’ї, або жорстокого поводження з дітьми, коли дитина покинута чи знайдена, коли батьки померли. Можуть бути і інші причини, коли влаштувати дитину слід за згодою батьків – через їхню хворобу і необхідність у довготривалому лікуванні, реабілітації, проблеми із житлом, або коли батьки знаходяться у місцях позбавлення волі тощо. Та, саме, метою патронату є забезпечення права кожної такої дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах, виховуватися у сприятливому та безпечному сімейному середовищі шляхом відновлення здатності батьків опікуватися дитиною та виховувати її, а в разі неможливості – вчинення заходів щодо захисту дитини та прийняття рішень щодо її влаштування до постійної форми сімейного виховання, яка найбільше відповідає потребам дитини.

- Що це дасть для дитини: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

- Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз’єднанню родини.

Патронатними вихователями можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка), які перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі; мають позитивний досвід сімейного виховання дітей; мають житло; стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей; одна (один) з яких виконання обов’язків патронатного вихователя не поєднує з іншою трудовою діяльністю; зібрали та надали відповідний пакет документів, необхідний для кандидатів у патронатні вихователі; пройшли навчання та отримали довідку та рекомендацію за результатами навчання за тренінговою Програмою підготовки сімей – кандидатів у патронатні вихователі. Патронатний вихователь є членом міждисциплінарної команди, куди входять представники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей і, свої дії щодо ведення випадку конкретної дитини, узгоджує із цими відповідальними працівниками та іншими дотичними до ведення випадку спеціалістами. Термін перебування у сім’ї патронатного вихователя визначається потребами дитини та залежить від складності життєвих обставин, які спричинили влаштування дитини, але не має перевищувати 3 місяців. В окремих випадках його може бути продовжено до 6 місяців. Патронатні вихователі отримують оплату (грошову винагороду) за надання послуг та соціальну допомогу – кошти на утримання дітей, відповідно до їх кількості. Соціальна допомога на утримання влаштованих дітей виплачується у розмірі двох прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку за кожен місяць її перебування.

Станьте патронатними вихователями!Адже, патронат – це нова комплексна соціальна послуга, яка дасть змогу якнайкраще врахувати інтереси дитини, яка залишилася без батьківського піклування, гарантувати їй сприятливе сімейне оточення, підтримати сім’ю на ранніх етапах кризи. Тому, всіх небайдужих до долі знедолених дітей, просимо звертатись для надання більш конкретної та детальної інформації до Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Українська 180, смт. Путила

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 329 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: