Головна » 2016 » Серпень » 5 » Патронатна сім'я: альтернатива дитячому будинку !
15:45
Патронатна сім'я: альтернатива дитячому будинку !

На виконання Закону України від 26.01.2016 № 936-VII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми” передбачено експериментальне запровадження протягом 2016 – 2018 рр. послуги „ Патронат над дитиною ” .

З 2016 року в Україні, окрім вже існуючих форм сімейного виховання, сімей усиновлювачів та опікунів/піклувальників, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, з’явилася нова форма – патронатна сім’я, яка передбачає виховання дітей, які вилучені з сім’ї тимчасово на строк від трьох місяців і більше (максимально 6 місяців З метою ознайомлення представників соціальної сфери – служби у справах дітей, районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, управління соціального захисту населення РДА, представників місцевих засобів інформації сьогодні  було проведено робочу нараду під керівництвом першого заступника голови районної державної адміністрації Михайла Ямницького.

- Ця нова форма сім’ї стане допоміжною ланкою у роботі з родинами, які опинилися в складних життєвих обставинах, бо зменшить кількість дітей, які потрапляють після вилучення до інтернатних закладів, - розповідає директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія Фокшек. - Головними вимогами до батьків, які бажають створити патронатну сім’ю, є наявність в одного з членів родини вищої освіти у галузі соціальної роботи, освіти, охорони здоров’я, соціальних наук, адже дітям, які до цього проживали в несприятливих умовах, потрібне і кваліфіковане виховання, і посилене  навчання, і батьківська турбота та увага.

Сім’я патронатного типу бере на виховання дітей на свою житлову площу, відповідно у батьків повинен бути будинок або квартира, які відповідають кількості дітей, а також належне матеріальне забезпечення, крім того, що надається державою.

Кожна з таких сімей може взяти на виховання до 10 дітей, вони, як правило, повинні бути з однієї сім’ї, що дозволить не відправляти їх до закладів інтернатного типу. За ці кілька місяців, поки вилучені діти знаходяться в патронатній сім’ї,  соціальні служби працюють з біологічними батьками для усунення складних життєвих обставин, що призвели до вилучення дітей. Якщо ці обставини подолано (період не більше 6 місяців), діти повертаються в біологічну родину. У разі неспроможності батьків виконувати свої функції, їх позбавляють батьківських прав, а дітей влаштовують до інших форм сімейного виховання: усиновлення, опіка, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу.

Заохочувати ж створювати сім’ї патронатного виховання держава буде коштами. Наприклад, на кожну дитину, що перебуває на вихованні в родині, виплата буде щомісячно в межах двох  прожиткових мінімумів на кожну дитину.

         Важливо, що патронатна родина буде отримувати зарплату. Умова, що один з патронатних батьків має бути безробітним, бо основним місцем роботи стає опіка над дитиною, відповідно йому чи їй нараховуватиметься стаж.                

        «Патронатні сім’ї – це дуже добре. Утримання дитини у закладі обходиться дорожче, ніж у такій сім’ї.» - зазначила в.о. начальника служби у справах дітей Марія Шутак.

«Це позитивно для громади, особливо зараз, коли йдеться про децентралізацію. Якщо проаналізувати поняття патронату на предмет того чи це робота чи сім’я, то можна сказати, що це робота, яку ти виконуєш вдома.  Держава наймає батьків для виховання дітей, але ставить свої чіткі вимоги: професіоналізм, забезпеченість і любов до дитини», - прокоментував перший заступник голови районної державної адміністрації Михайло Ямницький.

Патронатні сім’ї можуть стати доволі непоганою альтернативою для вчителів, які пішли на пенсію за вислугою років, а також осіб з педагогічною чи медичною освітою, які залишилися без  роботи. Не можуть брати участь у створенні патронатних сімей особи, обмежені у дієздатності, позбавлені батьківських прав, якщо ці права не поновлені, особи, що перебувають на обліку або лікуванні в психоневрологічному та наркологічному диспансері, а також люди, що вживають спиртні напої і не мають постійного місця проживання.

По результатах обговорення вирішили долучитися до експериментального запровадження протягом 2016 – 2018 рр. послуги „ Патронат над дитиною ” , доручено РЦСССДМ  провести роз’яснювально-інформаційну кампанію серед широких верств населення району з метою формування банку потенційних патронажних сімей.

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 345 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: