Головна » 2013 » Лютий » 8 » Попередження насильства – обов’язок кожного
17:02
Попередження насильства – обов’язок кожного


Під такою назвою сьогодні на базі_Путильського РЦСССДМ відбулася зустріч представників РЦСССДМ, ФСР Путильської територіальної громади, ССД, КМСД, КВІ, сектору у справах молоді та спорту, мета зустрічі — допомогти суб’єктам соціальної роботи, які працюють з дітьми, знайти рішення для подолання насильства, попередження його подальшого поширення та для надання ефективної фахової допомоги дітям, які постраждали від насильства, налагодити плідну співпрацю з напрямку «попередження насильства в сім‘ї», «профілактика правопорушень та повторних рецедивів».

Що це справа доконче важлива й актуальна свідчить така статистика. За даними підрозділу міліції Путильського РВ УМВС України в Чернівецькій області, за 2012 рік було поставлено на профілактичний облік 67 особи за вчинення насильства в сім‘ї. Однак служба у справах дітей інформує, що за  2012 року звернень з питань вчинення насильства щодо дітей або реальної загрози його вчинення  надходило - 2.

Під час зустрічі було розглянуто ряд питань щодо проблеми насильства. Найбільш болючим залишається питання співпраці ДІМ та ФСР з органами та установами, які працюють в напрямку попередження насильства в сім‘ї. Так, на думку Ковальчук О.В., тільки об’єднавши спільні зусилля можна надати ефективну фахову допомогу жертвам насильства в сім‘ї.

Багато служб працюють над проблемою захисту дітей від насильства, однак воно продовжує чинитися, і про нього не завжди повідомляють. Директором РЦСССДМ М.Фокшек та начальником служби у справах дітей Фрасинюк Т.М. наголошувалося, що існує чимало причин, чому насильство залишається прихованим. Наприклад, страх (багато дітей боїться говорити про насильство, особливо якщо людина, яка їх образила, є сильнішою і може повторно скривдити дитину), стигма (діти можуть боятися, що якщо хтось дізнається про насильство, саме їх звинуватять у ньому, і вони опиняться в ізоляції), хибне переконання (іноді насильство вважається «нормальним» шляхом вирішення різних проблем). Сюди ж належить неповідомлене насильство (іноді діти та дорослі не довіряють органам влади або таких органів, до яких можна звернутися у випадках насильства, просто не існує) і незареєстроване насильство (навіть якщо інформація про факти насильства і надходить, дуже часто такі випадки не реєструються, і тому ніхто не знає про цю проблему). Це спостерігається, напевно, й через те, що в Україні ледь не нормою вважається „виховання” дітей з допомогою паска чи розмови між подружжям за посередництва кулаків. За словами зав.сектору у справах молоді та спорту Ковальчук О.В. «статистика в Україні свідчить, що 44% батьків не знають інших методів виховання, ніж побиття дитини за провину. Попри те, що трапляється насильство і над чоловіками (переважно психологічне), проте найбільше страждають від насилля у сім’ї жінки й діти.

Як не прикро константувати , однак чимало жінок не вважають щодо себе насильством побиття їх чоловіками. Багато дітей не можуть сказати про насильство публічно, тому що вони не розуміють, що відбувається по відношенню до них. Водночас фахівці стверджують, що звернення по домогу в подібних випадках часто сприймається суспільством, як щось принизливе. Саме тому насильство в більшості випадків замовчується. Навіть коли жертви наважуються повідомити про насильницькі дії стосовно них, далеко не завжди за цим слідує допомога – представники різних служб, у тому числі й міліція, не бажають втручатися в те, що їм здається просто сімейними непорозуміннями. Часто спрацьовують давно вироблені стереотипи, один з яких – побиття жінки чи дитини – це приватна справа відповідної родини».

       Мета зустрічі представників соціальної сфери -  не бути байдужими, коли на вулиці мати чи батько б’є дитину, і вступатися за маля, а жінкам радять не вірити у міф, що любов вимірюється кількістю чоловічих побоїв.

       Микола Михайлович Яківюк (КМСД) наголошував, що  «насильство — це система поведінки, а не окремий випадок. В Україні уже є достатньо законів на захист життя і здоров’я дитини від протиправних зазіхань, принижень у родині. Відповідальність за насильницькі дії передбачають Закон «Про попередження насильства в сім’ї» та Кримінальний кодекс: від штрафів, громадських або виправних робіт (за легкі тілесні ушкодження) до позбавлення волі до 3 років (доведення до самогубства внаслідок жорстокого поводження, систематичного приниження тощо). На сексуальне насильство теж є відповідне законодавче реагування (ст. 117, 120, 121). За зґвалтування кривдника позбавляють волі на термін від 3 до 15 років. У ст. 126 Кримінального кодексу йдеться про відповідальність за образу, а у ст. 184 — за невиконання батьками (чи людьми, що їх заміняють), обов’язків щодо виховання дітей».

На низку питань стосовно відповідальності, фахівці з соціальної роботи Путильської територіальної громади зауважили: «Виділяють наступні форми насильства: фізичне, сексуальне, психологічне (емоційне) та економічне. Але безвиході не буває. Кожна дитина має право на особисті почуття, друзів, думки, секрети. Забезпечити їжею, одягом, навчити доглядати за собою, піклуватися про неї у разі хвороби — обов’язок дорослих. Ніхто не повинен гнобити дитину — ні рідні батьки, ні опікуни».

Директором РЦСССДМ було наголошено на тому, що ФСР повинні взяти під особистий контроль такі сімї, і всіляко допомогти їм у вирішенні низки питань . Якщо дитина чи член сімї вважає, що саме її випадок — класичний зразок насильства, то їй потрібно обов’язково звернутися по допомогу до сектору з питань молоді та спорту відділу освіти , молоді та спорту РДА (тел. 2-17-44 ), центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (тел. 2-22-12), службу у справах дітей (тел. 2-17-44) чи безпосередньо  до фахівця з соціальної роботи у Вашій територіальній громаді.

Присутні:

директор РЦСССДМ – Фокшек М.І.

начальник СССД – Фрасинюк Т.М.

зав.сектору у справах молоді та спорту – Ковальчук О.В.

начальник КВІ в Путильському районі – Горбан А.І.

старший оперуповноважений РВ УМВС – Яківюк М.М.

головний спеціаліст ССД – Шутак М.С.

головний спеціаліст ССД – Жуковська Т.Ю.

фахівці з соціальної роботи ІІ категорії – Несторяк Т.М., Савчук Н.І.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 855 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: