Головна » 2018 » Квітень » 10 » ПОТЕНЦІЙНІ КАНДИДАТИ В ПРИЙОМНІ БАТЬКИ ПРОЙШЛИ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ НАВЧАННЯ
15:27
ПОТЕНЦІЙНІ КАНДИДАТИ В ПРИЙОМНІ БАТЬКИ ПРОЙШЛИ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ НАВЧАННЯ

Чернівецький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді завершив перше у цьому році навчання потенційних кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі з метою підвищення їх виховного потенціалу.

Згідно з чинним законодавством батьки, які планують створити прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, проходять один раз на два роки підвищення кваліфікації за 40-годинною програмою. Навчання проходить у тренінговій формі та триває шість календарних  днів.

До програми підвищення кваліфікації включено актуальні теми педагогіки і психології підліткового та юнацького віку. Окрім того, на тренінги запрошуються спеціалісти із різних галузей, що дотичні до питань забезпечення та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Окрему увагу на таких тренінгах приділяють юридичним питанням. На заняттях відбувається також обмін досвідом між батьками.

У підвищенні кваліфікації, яке завершилося 30 березня, взяли участь 16 батьків із Путильського, Заставнівського, Кельменецького, Кіцманського, Сторожинецького районів та м. Чернівці.

У перший день навчання потенційним батькам презентували досягнення прийомних дітей за останніх два роки їх перебування у сім`ях, розповідали про розпорядок дня дитини, її захоплення та досягнення, спільну діяльність з батьками, участь у веденні журналу доходів та витрат тощо. Це дозволяє оцінити якісну складову виховання дітей у родині. Наступного дня батьки навчалися у тренінгових групах із працівниками обласного ЦСССДМ. Учасники тренінгу опрацювали модуль «Профілактика емоційного виснаження прийомних батьків та батьків-вихователів». Батьками розглянуті способи та методи саморегуляції, управління гнівом, усвідомлення емоцій. Отримані знання допоможуть батькам у попередженні професійного вигорання та сприятимуть підвищенню батьківської компетентності. Протягом 3-4 днів навчання батьки займалися у групах із практикуючими психологами Валентиною Шубравською та Ткачук Мирославою. Учасники тренінгу дізнались про поведінкові особливості дитини, які ускладнюють процес спілкування та взаємодії з нею, та різновиди поведінкових відхилень. Також тренери допомогли опрацювати батькам питання, пов`язані з особливостями статевого виховання у сім’ї дітей різного віку та статі, особливостями роботи з дітьми, які мають ознаки сексуалізованої поведінки.

Завершилося навчання зустріччю з фаховими спеціалістами Чернівецького обласного ЦСССДМ, служби у справах дітей, Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Зокрема, учасники навчань опрацювали із юрисконсультом обласного ЦСССДМ питання майнових та житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, із головним спеціалістом відділу усиновлення та сімейних форм виховання служби у справах дітей облдержадміністрації – аспекти взаємодії з біологічними родичами, методистом навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти Чернівецької області – методи сімейного виховання та дисциплінуючі техніки, моделі реагування на проблемну поведінку дитини.

За результатами навчань батьки-вихователі та прийомні батьки отримали сертифікати Чернівецького обласного ЦСССДМ про проходження ними курсів потенційних кандидатів у прийомні сім’ї та опікуни.

Окрім цього, для працівників центрів будуть підготовлені рекомендації стосовно подальшого соціального супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Для довідки: Станом на 01 січня 2018 року у Путильському районі  функціонує 5 прийомних сімей, у яких виховується 10 дітей сиріт та дитини, позбавлених батьківського піклування. Сподіваємося, що скоро у районі функціонуватиме ще 2 прийомні сім’ї, які дадуть дітям-сиротам надію на світле майбутнє та віру в щасливу і стабільну українську сім’ю.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 270 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: