Головна » 2018 » Жовтень » 27 » Працівники соціальної сфери дізнались, як уникти емоційного вигорання
19:40
Працівники соціальної сфери дізнались, як уникти емоційного вигорання

На тренінгу 26-27 жовтня 13 директорів центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і центрів соціально-психологічної допомоги сім'ям дізнались, як запобігти емоційному та професійному вигоранню, на якому побувала й директор Путильського РЦСССДМ Марія Фокшек

         На початку тренінгу учасники розказали про емоційні виклики на роботі, психологічні труднощі та особистий досвід шляхів їх подолання. «Тема емоційного вигорання є дійсно актуальною для мене, оскільки протягом робочого дня я і мої колеги маємо великий потік людей, у кожного з них власні проблеми, і важко не включатися в їх реальність. Трапляється, що перейнявшись чужою проблемою, ми продовжуємо думати про цю людину та її ситуацію вдома. Тому потрібні техніки переключання та професійного відновлення», – зазначали учасники семінару-тренінгу.

         Під час семінару учасники також працювали в групах і підготували в командах симптоми емоційного вигорання – психофізичні, поведінкові та соціально-психологічні.

         Учасники також цікавилися, як ефективно працювати з невмотивованими клієнтами та уникнути при цьому професійного вигорання. «Одним із ефективних спосіб роботи з невмотивованими клієнтами, якими часто бувають представники соціально вразливих груп населення, є перекладання відповідальності на них та визнання їхнього права вибору, – зазначила практичний психолог Аліна Григорівна. – Якщо внаслідок спілкування з такими клієнтами Ви відчуваєте знецінення свого часу, своїх зусиль, то це небезпечний шлях. З початком знецінення власної роботи, Ви прямуєте до професійного вигорання. Треба знайти в собі внутрішній ресурс і пояснити фундаментальну причину, чому Ви робите те, що робите. Це може бути Ваше соціальне призначення, життєва позиція, або стабільність як базова потреба, бо соціальна служба дає фінансову захищеність, або декілька факторів в сукупності. І не забувати про це в скрутні моменти».

«Я схильна вірити, що будь-яка ситуація в результаті обернеться на краще. Перехідний період, однак, може бути нелегким. Такий підхід допомагає сприймати труднощі впевненіше і вберігає від емоційного вигорання, якому особливо піддаються люди, що працюють з іншими людьми – психологи, соціальні працівники, вчителі, менеджери тощо, а також спеціалісти, які занадто віддані власній роботі і не можуть зберегти баланс між відпочинком та робочим часом. Однак, це є особистою відповідальністю кожної людини помічати в собі симптоми чи інші ознаки, які вказують на початок виснаження. Самообізнаність підвищується на таких тренінгах та під час роботи із собою, унаслідок чого стає легшим звертати увагу на початкові почуття дискомфорту і не доводити свій стан до фінальних стадій», – підкреслила, практикуючий психолог, тренер цього заходу.

         Тренінг з профілактики емоційного та професійного вигорання є критично необхідним для спеціалістів соціальної сфери та психологів, оскільки так чи інакше ми потрапляємо в кризові ситуації щоденно. Розуміння свого стану та навички релаксації, які ми отримали на цьому тренінгу, сприятимуть збереженню не тільки себе як особистості, але як і професіонала своєї справи.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 315 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: