Головна » 2016 » Травень » 12 » ПРЕДСТАНИКИ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ОЗНАЙОМИЛИСЬ ІЗ ПРОХОДЖЕННЯМ ПРОЦЕСУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В ПОЛЬЩІ
09:00
ПРЕДСТАНИКИ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ОЗНАЙОМИЛИСЬ ІЗ ПРОХОДЖЕННЯМ ПРОЦЕСУ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В ПОЛЬЩІ

12 травня на базі методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації в рамках реалізації проекту «Сильні місцеві громади - ключ до успіху реформи місцевого самоврядування» за участю представників органів місцевого самоврядування району, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації проведено круглий стіл на тему «Реформа місцевого самоврядування і її вплив на соціальну сфери життя громади». Організаторами заходу стали  координатор проекту «Сильні локальні громади» Тарас Прокоп та безпосередній учасник проекту Олеся Сергій, якому активну допомогу в організації даного заходу надали працівники РЦСССДМ.

Розпочав засідання голова районної державної адміністрації Микола Савчук, який зазначив, що піднята тема, а саме реформа органів місцевого самоврядування, іншими словами - децентралізація на сьогоднішній день є актуальною для України, а надто для Путильщини. Запрошуючи до слова організаторів заходу Микола Петрович зауважив: «Сьогодні ми маємо нагоду почути досвід проходження децентралізації в Польщі і взяти на озброєння щось для себе».

Координатор проекту «Сильні локальні громади» Тарас Прокоп першочергово зупинився на цілях проведення реформування органів місцевого самоврядування. «Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передусім визначає головну мету проведення реформи – прозорість, добровільність, не останнім в цьому переліку є економічна обґрунтована складова – тобто фінансова спроможність. Тим не менш все у руках самих жителів громад, їхня думка є визначальною», - сказав Тарас Прокоп. Представник проекту розповів про шлях Польщі до децентралізації та наявних можливостях залучення додаткових інвестиційних коштів для вдалого розвитку громад. Олеся Сергій, яка нещодавно перебуваючи в Польщі ознайомилась із життям окремих об’єднаних територіальних громад, наголосила на важливості активності та зацікавленості самих громад у процесі об’єднання та розвитку цієї громади. Вона розповіла про можливості участі в грантових проектах Євросоюзу, які за допомогою додаткових надходжень допомагають розвивати на селі ті чи інші сфери діяльності, розбудовувати інфраструктуру та впроваджувати новітні енергозберігаючі технології. В свою чергу своє бачення щодо процесу децентралізації на Путильщині розповіли сільські голови. Керівники органів місцевого самоврядування вказали на прогалини в процесі децентралізації, яка не містить роз’яснень в частині об’єднання територіальних громад в гірських (специфічних) районах. Вони висловили сподівання, що до пропозицій представників громад високогірних територій вприслухаються в Уряді та на законодавчому рівні будуть внесені відповідні зміни, які б врегулювали дане питання.   Всім учасникам даного заходу було роздано методичні рекомендації щодо здійснення делегованих повноважень в об’єднаній територіальній громаді у сфері соціального захисту населення підготовлених працівниками РЦСССДМ.   

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 367 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: