Головна » 2013 » Липень » 17 » Про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю в територіальних громадах фахівцями
16:06
Про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю в територіальних громадах фахівцями

 

Сьогодні 17.07.2013 року в залі засідань РДА відбулося засідання колегії районної державної адміністрації, де серед більшості питань розглядалося питання

«Про організацію та здійснення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю в територіальних громадах фахівцями з соціальної роботи Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за І півріччя 2013 року».  

Доповідала:М.Фокшек – директор районного центру для сім’ї, дітей та молоді;

звітували:фахівці з соціальної роботи РЦССДМ, сільські та селищний голови.

Путильський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  є спеціальним закладом,  уповноважений державою реалізувати соціальну політику шляхом проведення соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Основною метою діяльності центру є надання психологічних, соціально-педагогічних, соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних і юридичних послуг сім’ям, дітям та молоді.


Пріоритетними напрямками роботи  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у І півріччі 2013 року:

ü соціальне супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;

ü соціальна робота з сім’ями, які опинились в складних життєвих обставинах;

ü профілактика раннього соціального сирітства;

ü профілактика негативних явищ у дитячому та молодіжному середовищі, пропаганда здорового способу життя;

ü соціальна робота з дітьми та молоддю засудженими до покарань без позбавлення волі та такими, що повернулись з місць позбавлення волі.

З року в рік працівники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відчували гостру проблему нестачі кадрових ресурсів для всебічного охоплення соціальними послугами сімей, які перебували в складних життєвих обставинах. Іноді робота центру починалася вже тоді, коли проблема була в критичному стані. Нова соціальна політика кардинально змінила роботу центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. На виконання соціальних ініціатив Президента України та з метою охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки до структури та штатних розписів районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді області введено 22 посади фахівців із соціальної роботи.. Нині фактично працює 20 (3 – перебувають в декретній відпустці). Відтепер соціальні послуги максимально наближені до їх отримувачів. Завдяки тому, що фахівці працюють у всіх населених пунктах району, соціальні послуги стали доступнішими. Кожен житель району із своїми проблемами може звернутися безпосередньо до фахівця із соціальної роботи за місцем проживання. Перед кожним фахівцем із соціальної роботи поставлено ряд важливих завдань: це і надання психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, інформаційних, соціально-економічних, соціально-медичних послуг; здійснення соціальних інспектувань, обстежень житлово-побутових умов та оцінки потреб отримувачів соціальних послуг; здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та не можуть самостійно їх подолати. Головне завдання фахівців – не карати, а допомагати тим, хто опинився в складних життєвих обставинах, бути помічником для кожної родини, яка потребує допомоги.

У зв’язку з введенням посад фахівців із соціальної роботи значно збільшилась кількість наданих соціальних послуг найуразливішим верствам населення. За липень-грудень 2012 року  ФСР здійснено відвідування  1921 сімей з дітьми. Фахівцями надано 9284 соціальну послугу. На особистому прийомі побувало 2028 осіб ( з них 1411 –жін., 617 –чол.)

Завдяки збільшенню кількості фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у  районі було підвищено рівень охоплення соціальними послугами населення. У І півріччі 2013 року фахівці Центру відвідали 1036 сімей з дітьми. В ході здійснення індивідуальної роботи з даними сім’ями соціальними послугами було охоплено 4299 осіб, яким було надано 10717 соціальні послуги; виявлено 114 сімей, які за результатами першого візиту потребують підтримки з метою недопущення потрапляння в складні життєві обставини. Спільно з іншими суб’єктами соціальної роботи здійснюється соціальне інспектування сімей. Протягом звітного періоду обстежено 143 сімей, в яких виховується 285 дітей, з них всі сімї взято на облік, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах. Працівниками районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді протягом січня-червня здійснювався соціальний супровід  40 сімей ( 85 дітей). За звітний період з позитивним результатом з соціального супроводу знято 7 сімей даної категорії, 1 – з негативним.
         Введення посад фахівців із соціальної роботи дозволило перейти до більш конкретної адресної допомоги та надання соціальних послуг, які відповідають потребам конкретної людини, допоможуть вирішувати нагальні питання безпосередньо на місцях.

          З метою попередження негативних проявів  в дитячому середовищі за звітний період працівниками Центру та фахівцями із соціальної роботи   спільно з службою у справах дітей, районною центральною лікарнею, сектором у справах молоді та спорту відділу освіти молоді та спорту, о.уп. кримінальної міліції у справах дітей, працівниками ФАПів, ДІМ Путильського РВ УМВС України здійснено 25 виїздів центру в рамках спеціалізованого формування «Мобільного консультативного пункту соціальної роботи» в 28 населених пунктах району. Виїздами  охоплено всього 2062 особи , з них 1256 дітей (до 18 років) та 806 молодих осіб (від 18 до 35 років).

Організовано та проведено низку акцій:

·     «Чужих дітей не буває всі вони НАШІ!» (пропаганда альтернативних форм сімейного виховання);

·     до Міжнародного дня боротьби з тютюнопалінням «Обміняй цигарку на цукерку!»;

·     «Молодь за здоровий спосіб життя» (роздача інформаційних листівок та презервативів у кількості 4000 шт. від ЧХ);

·     з нагоди прийняття Конвенції ООН «Від прав дитини до прав людини»;

·     «Великодній кошик» з врученням продуктових наборів та пасочок вразливим категоріям сімей в рамках круглорічної акції «Байдужих серед нас.net»

·     до Міжнародного Дня толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих «Люби, живи, пам’ятай!» (конкурс соціальної реклами);

·     «Подаруй дитині свято (не тільки своїй, а й чужій)!» (зібрання благодійних коштів та подарунків для дітей різних категорій) в рамках круглорічної акції «Байдужих серед нас.net»

Протягом І півріччя 2013 року під соціальним супроводом перебували 3 прийомні сім’ї, в яких виховувалося 5 дітей та 2  дитячі будинки сімейного типу, в яких виховуються 13 вихованців. Протягом цього року (І півріччя) 1 ПС с.Дихтинець утворилися у березні і поповнилася 2 вихованцями

Протягом цього періоду  2013 року спеціалістами та ФСР центру здійснено 74 візити у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, надано 395 послуг. Протягом І півріччя цього року проведено 2 наради-навчання ( щоквартально) для прийомних батьків та батьків-вихователів . Батькам-вихователям та прийомним батькам з нагоди Дня матері вручено Подяки за сумлінну та віддану працю на благо підопічних.

На сьогоднішній день темпи влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, порівняно з минулими роками значно збільшилося. Станом на 01.07.2013р. в районі показники виконанні 100% від запланованої кількості. Так, відповідно до прогнозованих показників, які формувалися ще у 2007 році, у  районі на 2013 рік було заплановано створення 1 прийомної сімї  та влаштування 1 дитини. Станом на -1.04.2013 рік створену нову ПС та влаштовано 2 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Путильський районний центр СССДМ систематично проводить різнопланові заходи щодо постійного інформування населення про форми сімейного виховання з метою пошуку та рекрутування осіб, які прагнуть взяти на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на умовах прийомної сім’ї. Це виступи на семінарі для сільських, селищних голів;на засіданні Координаційної ради місцевого самоврядування; на 10 загальношкільних батьківських зборах, сходах громадян в 9 територіальних громадах . Центр систематично розповсюджує тематичну соціально-інформаційну продукцію (буклети, листівки, плакати). Періодично друкуємо відповідну інформацію у газеті «Карпати» опубліковано  3 статті; проведено 4 виступи на районному радіомовленню з метою популяризації сімейних форм виховання;  районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді організовано акцію в територіальних громадах «Чужих дітей не буває – всі вони НАШІ ;  фахівцями з соціальної роботи  районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено та поновлено існуючі куточки, стенди з рекламною продукцією по територіальних громадах щодо пропаганди сімейних форм влаштування; районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді   розроблено та розповсюджено буклети «Нові форми сімейного виховання», « Подаруйте дитині родину», « Прийміть дитину у родину»  та листівки «Мені потрібне твоє тепло, мамо!», «Ви можете стати батьками для дитини-сироти», «В чому відміність ПС та ДБСТ»  з  нормативним роз’ясненням щодо створення  прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу; на сайті Путильської РДА та сайті Путильського РЦСССДМ (http://putyla-rcsssdm.ucoz.ua/) постійно висвітлювалося дане питання.

Тож, підвівши підсумки такої діяльності та враховуючи всі позитивні зміни  в сім’ях, що перебували під соціальним супроводом, фахівці і в 2013 році не зупинятимуться на досягненому, бо попереду ще колосальний обсяг роботи.

Приємно відмітити, що селищна та сільські ради роблять значні кроки у напрямку вирішення соціальних проблем дітей, сімей та молоді. Адже ефективність роботи з даними категоріями на рівні територіальної громади залежить напряму від того, наскільки голова сільради переймається цими проблемами і розуміє необхідність такої роботи.

 

Директор Путильського районного центру  соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді                              

        М.Фокшек        

 

 

 

 

 

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 802 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: