Головна » 2017 » Березень » 24 » ПРОФІЛАКТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕРЕД МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
15:22
ПРОФІЛАКТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕРЕД МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

Проблему поширення туберкульозу та вжиття профілактичних заходів серед медичних працівників, зокрема, піднято сьогодні, під час організованої зустрічі працівників Путильського РЦСССДМ з головою громадської організації Товариства Червоного Христа України Інною Герман, медичною сестрою протитуберкульозного кабінету КЗ «Путильська ЦРЛ» Світланою Скидан. Як відомо, саме сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз і цій темі, присвячено організований інформаційно-просвітницький захід.

Медпрацівник Світлана Скидан наголосила, що цей день в історії виник за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і приурочений до дня, коли німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.На фоні загальної негативної епідеміологічної ситуації з туберкульозом відзначається погіршення її серед медичних працівників, які найближче контактують з хворими. Це завдає і державі, й медичній галузі, зокрема, значних економічних збитків за рахунок високого рівня захворюваності, тимчасової та стійкої втрати працездатності. Останніми роками все серйознішою стає проблема професійного захворювання серед медичних працівників на туберкульоз. Ситуація із цією хворобою в Україні набула характеру епідемії. Оскільки туберкульоз – це проблема не тільки медична, вона віддзеркалює соціально-економічне становище країни, її культурно-освітній рівень, добробут населення та ступінь розвитку системи охорони здоров’я, в тому числі: і фтизіатричної служби

Начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Тетяна Несторяк навела статистику розповсюдження туберкульозу. Нагадаємо, що за даними ВООЗ близько однієї третини населення світу інфіковано бактерією, що викликає туберкульоз. Хвороба розвивається лише у невеликої частини інфікованих людей. Підвищений ризик розвитку туберкульозу у людей з ослабленою імунною системою. Імовірність розвитку активного туберкульозу приблизно в 26-31 разів вище у людини з ВІЛ.

Вказала на основні причини такої епідеміологічної ситуації голова товариства Червоного хреста. За її словами - це низька ефективність протитуберкульозних заходів серед медичного персоналу, непроходження профоглядів, недотримання санітарно-гігієнічних умов праці та гігієнічного режиму, байдуже ставлення медпрацівників до власного здоров’я, резистентність форм туберкульозу, які не піддаються лікуванню тощо.

Директор РЦСССДМ Марія Фокшек акцентовала увагу присутніх на тому, що туберкульоз є проблемою не лише для хворої людини, а й для її родини, підприємства, де вона працює, суспільства і країни в цілому. Держава та суспільство несуть прямі витрати на лікування таких хворих. Також необхідно пам’ятати, що туберкульоз є однією з причин, що знижують рівень суспільного здоров’я населення країни та негативно впливають на стан захворюваності в суспільстві. Тому слід пам’ятати, що туберкульоз може бути своєчасно діагностований та вилікуваний і тільки об’єднавши зусилля разом, ми зможемо її подолати.

По завершенню заходу всі учасники отримали низку соціально-медичної продукції – буклети «Туберкульоз виліковний», листівка «Основні правила поведінки при захворюванні».

В холі КЗ «Путильська ЦРЛ» вагітним жінкам роздано акцидентну продукцію з даного питання

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 319 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: