Головна » 2013 » Червень » 14 » «РОДИНА – КРОК ДО ЖИТТЯ»
15:31
«РОДИНА – КРОК ДО ЖИТТЯ»

 ПРО СОЦІОЛОГІЧНЕ ОПИТУВАННЯ 
«РОДИНА – КРОК ДО ЖИТТЯ» 

       Сімейне спілкування всебічно охоплює життя людини. Так, якщо в школі дитина виступає лише в ролі учня, то родина допомагає кожному засвоїти та успішно використовувати ролі і обов’язки у самостійному житті. 
       Тому з метою виявлення найбільш хвилюючих проблем сім’ї, подальшого планування та проведення профілактики негативних явищ у сімейних відносинах Путильським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у першій декаді 2013 року проведено соціологічне опитування учнів 16-18 років на тему «Родинно-сімейні відносини» в усіх територіальних громадах району. Загалом було охоплено 260 учнів (140 дівчина та 120 хлопців). 
      
Діти серйозно поставилися до проведеного заходу, а те, що анкетування було анонімним, дозволило кожному без остраху, правдиво дати відповіді на поставленні запитання. 
         Результати опитування показали, що, на превеликий жаль, мало таких сімей, де не виникають конфліктні ситуації. Цікаво те, що і хлопці, і дівчата з перерахованих причин конфлікту в своїй більшості виділили однакові негаразди: «важке матеріальне становище» та «емоційне напруження у стосунках між дорослими» (дівчата 25,6%, а хлопці і 29%). Та все ж, як би там не було, обговорення різних тем та спільний відпочинок є в кожній родині, тільки теми та види дозвілля в кожного різні. Наприклад, дівчата надають перевагу обговоренню планів на майбутнє, перегляду телепередач, взаємовідносинам між хлопцями та дівчатами (89,8%). На перевагу їм, хлопців більш цікавить обговорення новинок в комп’ютерному та ігровому світі (90,3%). А от вибір форм дозвілля, на жаль, у обох статей однаковий: наші діти не обирають прогулянки чи відвідування виставок, концертів, навіть спілкування з друзями займає лише маленьку нішу у 4% - 6,5%.       

         Вперед, на перший план виходить «несплюче блакитне око» телевізора та пластиковий «друг»- комп’ютер (40,8% - 46,8%). Це, звісно, сумно - серед восьми запропонованих варіантів з такою впевненістю «переміг» лише один. 
У кожної дитини, як і дорослих, є свої особисті проблеми, і от за
результатами опитування, що дівчата, що хлопці називають дві: невпевненість у своєму майбутньому та проблеми, пов’язані з вибором професії (дівчата 16,3%, а хлопці 37%). 
         Загалом проведене опитування вимальовує досить похмуру картину - наших дітей зараз більше хвилює спілкування з протилежною статтю, проведення вільного часу перед телевізором чи комп’ютером, невизначеність в своєму подальшому житті. Звісно, їх ні в чому не можна звинувачувати, адже так склалося, що часто батьки, пробувши цілий день на роботі, повернувшись додому втомлені, не мають, ані часу, ані бажання на спілкування з дитиною, яка в подальшому надана сама собі і починає ховатися за завісою байдужості до навколишнього світу. А дитина потребує поштовху, уваги, немов пташеня, яке збирається вперше здійснити свій політ. 
        За результатами соціологічного опитування фахівцями Путильського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді визначено найбільш ефективні форми й методи соціальної роботи  з сім’ями, сплановано заходи щодо профілактики негативних явищ у сімейних стосунках, налагодження спілкування підлітків та батьків. 

Категорія: Заходи | Переглядів: 500 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: