Головна » 2013 » Березень » 25 » Семінар - навчання з прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами, піклувальниками району
16:42
Семінар - навчання з прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами, піклувальниками району

Семінар - навчання на тему «Співпраця прийомних батьків, батьків-вихователі, опікунів та піклувальників району з соціальними партнерами щодо реалізації прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування» відбувся 25.03.2013 року о 11.00 на базі районного ЦСССДМ. Іціціатором семінару стали працівники РЦСССДМ та ССД., співорганізатором – сектор у справах молоді та спорту відділу освіти, молоді та спорту. Мета його проведення – налагодження тісної співпраці прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників  нашого району з представниками ПФУ, УПСЗН, ЦРЛ. Нагадаю, що сьогодні у нашому районі досить успішно функціонують 2 ДБСТ та 3 прийомні родини, у яких виховуються 17 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

           Гостями семінару були опікуни, піклувальники та батьки вихователі, прийомні батьки. Батьки поспілкувалися із представниками держустанов, розповіли їм реальні випадки «із життя» тих дітей, які потрапляють у прийомні родини, поділилися власним життєвим досвідом виховання, відповіли на запитання один одного. З привітальним словом та подякою до присутніх звернулась керівник апарату РДА М. Яків’юк. Начальник ССД Т.Фрасинюк зробила аналіз ситуації в нашому районі щодо реалізації прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.

         В.о. завідуючого сектору молоді та спорту Ковальчук О.В. звернула увагу присутніх на обов’язковому оздоровленні підопічних не лише в таборах обласного значення, а й в УДЦ «Молода гвардія», МДЦ «Артек».

         Директор РЦСССДМ М.Фокшек  зосередила увагу присутніх на питаннях підвищення кваліфікації при ОЦСССДМ прийомних батьків ПС Сімчук та батьків-вихователів ДБСТ Семенів у жовтні 2013 року; представила присутнім новостворену прийомну сімю – прийомних батьків Довбуш Степанію Гаврилівну та Віктора Омеляновича; акцентувала увагу на змінах в нормативно-законодавчій базі ЗУ «Про охорону дитинства»; нагородили подяками за сумлінне виконання батьківських обов’язків батьків-вихователів 2 ДБСТ та прийомних батьків 3 ПС; провела моніторинг соціального супроводження 2 ДБСТ та 3 ПС за І квартал 2013 року; акцентувала увагу на роботі фахівців із соціальної роботи в тих територіальних громадах де проживають опікуни / піклувальники і т.д.

         Ганна Василівна та Антоніна Іллівна мають більш, як 20-річний досвід виховання прийомних дітей. Вони були початківцями-першопрохідцями у цьому напрямку, розпочали виховання «державних» дітей ще у 1992 році, були одними із перших не тільки в області, а й в  Україні. За всі ці роки через їх руки пройшло 17 вихованців, 13 - виховують зараз. Із всіх їх «випускників» 4 дітей здобули вищу освіту та успішно працюють на благо України. Багато хто із вихованців здобули середню спеціальну освіту, більшість – робочі спеціальності. Деякі навіть працюють за кордоном. Всі діти стали повноправними членами нашого суспільства та живуть самостійно. На прикладі цих мам-виховательок можна з впевненістю сказати, що ефективність сімейних форм виховання дітей-сиріт підтверджується.

            Антоніна Іллівна підняла питання щодо надання практичної допомоги батькам у вирішенні майнових питань їх підопічних. Адже всім відомо, що найбільша проблема у процесі функціонування сімейних форм для дітей-сиріт, це проблема отримання ними житла після закінчення терміну перебування дитини у родині.

          Олена Іванівна (ПС с. Мариничі) , та Іван Фокович (ПС с.Киселиці) досить детально зупинилися на питанні відмінності дітей-сиріт від звичайних «сімейних» дітей. Із впровадженням сімейних форм виховання дітей-сиріт, вони із спеціальних шкіл почали приходити у загальноосвітні школи за місцем свого нового проживання, сіли за одну парту із пересічними учнями.

           Шутак М.С. , головний спеціаліст служби у справах дітей, в доступній формі роз’яснила присутнім правові засади щодо забезпеченості та захисту майнових та житлових прав підопічних, з детальним аналізом кожної ситуації опікуна / піклувальника.

          І.В. Каптар – начальник відділу пенсійного забезпечення управління ПФУ розповів присутнім про процедуру оформлення пенсії по втраті годувальника та роздав пам’ятки.

           М.І. Юзик – методист РМК відділу освіти розповіла про особливості виховання підлітків та профілактику негативних явищ у сімейному середовищі.

         Подібна зустріч – це наша спроба говорити із соціальними партнерами на тему дітей-сиріт вголос. Тема, звичайно, непроста. Але говорити про неї потрібно, адже від цього тільки покращаться взаємостосунки.

          Хоча особливо «глобальних» проблем із навчанням у школі у наших вихованців, підопічних і немає, але все ж таки є непоодинокі нарікання від прийомних батьків, опікунів, піклувальників з тих чи інших приводів. Подібні зустрічі плануємо продовжувати щоквартально. Адже питання дітей-сиріт знаходиться на постійному контролі влади, а наше головне завдання – створити максимально комфортні умови перебування для дітей цієї категорії у їх нових родинах.

Категорія: Заходи | Переглядів: 1165 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: