Головна » 2016 » Жовтень » 20 » Шукаємо професійних батьків
16:45
Шукаємо професійних батьків

Патронатні сім’ї - звична практика для багатьох розвинутих країн. Тепер вони є в Україні! Як альтернатива дитячим будинкам і допомога біологічним батькам. Адже до інтернатів діти потрапляють не завжди тоді, коли батьки геть погані. Не судіть - і не судимі будете. Є різні ситуації та життєві колізії, з яких далеко не всі вміють вийти з гідністю і без втрат. Гірше за все, коли цією втратою стає дитина. Тому завдання патронатних сімей - не лише прихистити дитину до того, як її всиновить або візьме під опіку інша родина, але й дати шанс біологічним батькам змінитися на краще, вирішити свої проблеми та повернути малюка у сім’ю. Якщо, звичайно, це можливо.

Заступник директора Міжнародної благодійної організації «Партнерства «Кожній дитині» Зінаїда Кияниця говорить: «Як показує світовий досвід, найкращий шлях - це підтримати біологічну сім’ю, надати їй своєчасну професійну послугу. Навіть у найбільш благополучному суспільстві є родини, які самотужки не справляються зі своїми проблемами

Переваги патронатного виховання очевидні. Дитина, після того як її вилучають у батьків - опиняється не в інтернаті, де вона здебільшого нікому не потрібна, а у сімейній обстановці, де тимчасові мама і тато професійно замінюють їй батьків. Триває цей патронат в середньому три місяці, поки не вирішиться подальша доля дитини: або її повернуть біологічним батькам, або віддадуть до іншої родини – всиновлювачів чи опікунів.

Що ж, будемо сподіватися, що сімейний патронат у нашій країні буде набирати обертів. Що професія патронатних батьків стане престижною і гідно оплачуваною (зараз один вихователь отримує зарплату у розмірі п'яти мінімальних заробітних плат). Бо саме тут відбувається серйозне «вирівнювання» дитячих проблем. Те, чого за визначенням не може статися у будь-якому - навіть найкрутішому дитячому закладі. Тому що сім’я є сім’я - з усіма її атрибутами. Навіть якщо вона тимчасова. То може, доживемо до тих благословенних часів, коли в країні не залишиться сиротинців?..

Якщо Вас не залишила байдужою наша інформація – звертайтеся за додатковими роз'ясненнями. Чекаємо Вас за адресою: смт. Путила, вул.. Українська 180, 3 поверх,  телефон 2-22-12.

Для довідки: Запровадження сімейного патронату в Україні було розпочато Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» у 2009 році в рамках соціального експерименту. Тоді спільно з органами місцевого самоврядування в м. Бровари Київської області було створено першу в Україні патронатну сім’ю, метою функціонування якої було негайне забезпечення права дитини, що опинилась у складних життєвих обставинах, на сімейне виховання на час подолання кризи або її підготовки до постійного влаштування в інші сімейні форми. У 2010 році до експерименту долучилось м. Біла Церква, а з 6 листопада 2012 р. розпорядженням Голови Київської міської державної адміністрації було розпочато надання послуг сімейного патронату в м. Києві. В 2015 році почала функціонувати патронатна родина в м. Умань Черкаської області

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 370 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: