Головна » 2014 » Листопад » 5 » Вибір професії вихованцями прийомної сім'ї с.Мариничі
19:44
Вибір професії вихованцями прийомної сім'ї с.Мариничі

 

Вибір професії – чи не основний показник успішності, повноцінності подальшого життя людини. Адже кожен бажає не лише заробляти гроші, але й реалізувати свій потенціал та отримувати задоволення від своєї діяльності. Вихованцям прийомної сімї потрібно самим визначитися із тим, чим вони планують і, головне, чим хочуть займатися в майбутньому. Звісно, даний вибір залежить від безлічі факторів, це і думка прийомних батьків, шкільних товаришів та друзів, і інформація про професії, їх затребуваність на ринку праці, яка поширюється через ЗМІ. Велику увагу при цьому варто також приділяти не лише престижності професії, чим в основному більшість і керується, але і власним здібностям, нахилам та інтересам. 
         З метою допомогти прийомним дітям з прийомної сімї  зорієнтуватися у світі сучасних професій, здійснити професійне самовизначення з урахуванням психолого-індивідуальних особистісних властивостей, працівниками районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді М.Фокшек та головним спеціалістом служби у справах дітей Т.Жуковською було проведено лекційно-тренінгове заняття. Заняття дало змогу ознайомити дітей із формулою вибору професії: хочу – можу – треба, було визначено фактори вибору професії, помилки при виборі професії, також розглянули п’ять основних типів професій, головною ознакою класифікації яких обрано предмет праці, серед яких: людина-природа, людина-знакова система, людина-людина, людина-техніка, людина-художній образ. Ще одним етапом заняття було проведення анкетування, результати якого дають змогу говорити про те, що найпоширенішою серед молоді професією, яку вони хочуть здобути, є лікар, далі – інженер-механік, вчитель фізкультури, повар, будівельник, перукар, соціальний працівник. Перешкодами для здобуття омріяної професії підопічні відзначають невпевненість у власних можливостях. Найбільший вплив на вибір професії відіграли розповіді товаришів, спостереження за працею інших, поради вчителів та батьків.

Щоб обрати свій фах, необхідно враховувати ряд факторів: власні побажання, психологічні особливості та можливості, не слід забувати й про потреби ринку праці.  Тож прийомним дітям наостанок було  побажання знайти свій шлях у житті, зробити правильний вибір, здійснити всі задумані проекти.

Категорія: Заходи | Переглядів: 459 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: