Головна » 2019 » Березень » 20 » Виїзд в Усть-Путильську сільську раду (ОТГ)
08:35
Виїзд в Усть-Путильську сільську раду (ОТГ)

Вчора представники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з метою надання методичної допомоги щодо організації соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю та визначення її перспектив на майбутнє здійснило виїзд на територію Усть-Путильської сільської ради .

Під час виїзду відбулась зустріч з  працівниками сільської ради та обговорено нагальні питання щодо подальшого розвитку оптимальної та найбільш ефективної моделі організації надання соціальних послуг сімʼям, дітям та молоді в громадах, а саме заключення угоди про співпрацю та спів фінансування районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді .

З метою розширення інформаційного поля про особливості створення та функціонування сім’ї патронатного вихователя перед членами виконкому сільської ради начальник відділу соціальної роботи РЦСССДМ Тетяна Несторяк виступила на тему: «Сімейний патронат: коротко про головне». Під час проведення було надано: коректно відібраний мінімум інформації, вичерпні відповіді на запитання слухачів; розповсюджено відповідну соціально-інформаційну продукцію (буклети «Патронат – швидка сімейна допомога»).

У зв’язку зі змінами у законодавстві директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марія Фокшек інформувала про затверджений Порядок взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю. Зокрема, виокремила принципи роботи відповідних органів та закладів із дітьми, щодо яких виявлено випадки жорстокого поводження, безпосередньої загрози їхньому життю або здоров’ю.

Мова йшла про постанову Кабінету Міністрів України від 03.10.2018 р. N 800 "Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю". Загалом, документом були розмежовані деякі поняття за темою. Так, до складних життєвих обставин, в яких перебуває дитина, належить - інвалідність, тяжка хвороба, безпритульність, перебування в конфлікті із законом, жорстоке поводження. А жорстоким поводженням із дитиною визнано будь-які форми рабства, використання дитини в жебрацтві, втягнення у злочинну діяльність, статеві зносини та розпусні дії стосовно дитини. Наведено перелік обставин, які можна розцінювати як загрозу життю або здоров’ю дитини, але він не є вичерпним.

У випадках неналежного харчування чи залишенням дитини: у безпорадному стані (тобто хворої, з обмеженням життєдіяльності); більше ніж на півгодини на вулиці без відповідного одягу, виходячи з природно-кліматичних умов; під наглядом осіб із наявними ознаками алкогольного чи наркотичного сп’яніння тощо - документом передбачене обов’язкове проведення оцінювання рівня безпеки дитини. Тобто впроваджено чіткий інструмент для прийняття рішень про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють у разі небезпеки для дитини.

Привернуто увагу до того, що голови сільських, у тому числі об’єднаних тергромад, а також старости сіл і селищ, несуть персональну відповідальність за забезпечення виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, випадків жорстокого поводження з ними, виникнення безпосередньої загрози їхньому життю або здоров’ю, надання таким дітям допомоги в межах своїх повноважень і своєчасне інформування про них відповідних суб’єктів виявлення та/або організації соціального захисту дітей.

Окрім того розглянуто алгоритм дій у разі виявлення вище зазначених обставин, запропоновано перелік нормативних актів, якими повинні керуватись органи місцевого самоврядування з метою захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Працівниками РЦСССДМ спільно з адміністратором Усть-Путильської сільської ради  відвідано одну родину, в якої був ризик соціального сирітства. Матері надано консультацію та рекомендацію щодо вирішення наявних побутових проблем, запропонована допомога для запобігання виникненню складних життєвих обставин.

Підсумовуючи  здійснену роботу в Усть-Путильській сільській раді можна наголосити - соціальною роботою мають займатися кваліфіковані спеціалісти, відповідна допомога має надаватися фахово. Можна вважати, що вже налагоджена взаємодія з даною сільською радою, укладання угоди в стадії опрацювання. Спеціалісти  РЦСССДМ готові допомагати уповноваженим з соціальної роботи, надаючи потрібні консультації, спрямовуючи до потрібних структур, для цього у них є і знання, і можливості, і бажання.

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 279 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: