Головна » 2013 » Жовтень » 10 » Виїзний навчальний семінар для фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
09:04
Виїзний навчальний семінар для фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Виїзний навчальний семінар на тему: 

«Про взаємодію суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьмита молоддю, які опинилися в складних життєвих обставинах»

(для фахівців із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді)

 

Сьогодні, у залі методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Путильської РДА , відбувся виїзний обласний семінар на тему : ««Про взаємодію суб’єктів соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, які опинилися в складних життєвих обставинах» для  фахівців з соціальної роботи Путильського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за участю начальника відділу методичного забезпечення соціальної роботи Чернівецького ОЦСССДМ Воєвідки Марії Іванівни, начальника відділу організаційно-правової та кадрової роботи ОЦСССДМ Савич Діани Любомирівни, Марценюк Сніжани Георгіївни методиста науково-методичного центру практичної психології та соціальної роботи, Єремія Андрія Валерійовича старшого уповноваженого сектору кримінальної міліції у справах дітей    УМВС України  в Чернівецькій області, Ревуцька М.І., державного інспектора  управління соціального захисту населення Путильської райдержадміністрації, Фрасинюк Т.М. начальника служби у справах дітей Путильської райдержадміністрації, Горбан А.І начальника Путильського МВ КВІ, Горбан А.С. головного спеціаліста відділу надання соціальних послуг Путильського РЦЗ, Гожда  Ю., оперуповноважений КМСД Путильського РВ УМВС України в в Чернівецькій області.

З вітальним вступним словом до присутніх звернувся заступник голови районної державної адміністрації Михайло Петрик , який коротко проаналізував роботу фахівців на теринах району за рік роботи. Акцентував увагу присутніх на тому, що фактично – фахівець із соціальної роботи це на 80% менеджер, який залучає ресурси місцевої громади на вирішення проблем конкретної сім’ї;  діагност сімейних проблем, тобто вміє правильно діагностувати проблематику складних життєвих обставин сім’ї;  координатор діяльності максимально можливих державних та недержавних суб’єктів соціальної роботи, що залучаються в інтересах сім’ї з дитиною; це спеціаліст, який може дати фахові рекомендації на психологічну, педагогічну, правову тематику. Сьогодні фахівець із соціальної роботи у нашому районі  це найбільше поінформований спеціаліст у місцевій громаді щодо можливої підтримки та допомоги вразливим категоріям населення та родинам у складних життєвих обставинах щодо діяльності мережі сервісів та окремих спеціалістів за тими чи іншими соціальними питаннями. Однак слід зазначити, що рівень практичних навичок надання соціальних послуг фахівця із соціальної роботи потребує постійного вдосконалення.

            Начальник відділу організаційно-правової та кадрової роботи ОЦСССДМ Савич Діана та начальник відділу організаційно-правової та кадрової роботи ОЦСССДМ  Воєвідка Марія  зосередили увагу присутніх на нормативно-законодавчій базі та формах і методах роботи фахівців в територіальних громадах. 

 Особливу увагу приділяли Етичному кодексу та засадам конфіденційності, гуманності, толерантності, поваги до гідності людини  та  основним принципам діяльності  фахівців.

            Марценюк Сніжана та Єремія Андрій акцентували увагу присутніх на тісній співпраці з психологами та оперуповноваженими КМСД, виробили чіткий алгоритм дій в тих чи інших випадках.

            Соціальні партнери – представники КВІ, РЦЗ, УПСЗН вкотре наголошували на тісній співпраці і довели до відома присутніх нововведення в нормативно-правовій сфері , зокрема багато  питань роз'яснила державний інспектор управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації . Були отримані відповіді на питаття, щодо пільг для багатодітних, види та особливості надання соціальних допомог та інше.  Насамкінець, пані Марія, запросила всіх до тісної співпраці, як з працівниками УПСЗН так і з соціальними працівниками територіального центру на місцях. Крім того, завірила всіх у готовності роз'яснити, допомогти владнати всі проблемні питання, які не були підняті на даному навчанні, в будь-який час.

Горбан А.І. доповів про те «що вже не один рік поспіль плідно співпрацює  кримінально виконавча інспекція з РЦСССДМ  у сфері профілактики правопорушень серед підлітків та молоді, які вже перейшли межу закону та відбувають покарання не пов’язані з позбавленням волі. Основною метою такої співпраці є недопущення скоєння повторних правопорушень неповнолітніми та молоддю. Для досягнення зазначеної мети спеціалісти центру та КВІ використовують у своїй роботі різноманітні технології, постійно шукають методи впливу на кожну особу індивідуально та розробляють і реалізовують групові заходи профілактичного характеру, спрямовані на зміну світогляду неповнолітніх правопорушників.


          На конструтивну співпрацю готовий і районний центр зайнятості населення, що і підкреслила Горбан А.С. Безперечно, що проблема працевлаштування населення гостро стоїть в нашій державі, а особливо у нашому регіоні. Проте, Алла Сергніївна звернула увагу слухачів на позитивні інструменти, що з'являються для вирішення проблем працевлаштуванні з вступом в дію нового законодавства про працю (отримання "підйомних" при отриманні освіти особам старшим 45 років, працевлаштуванні  в сільскій місцевості та інше). Роз'яснено було і про соціальні квоти при працевлаштуванні, про особливості оформлення на облік до РЦЗН, і про громадські роботи та багато іншого. Крім того,  було розяснено, що районний центр зайнятості населення надає допомогу в пошуку роботи та працевлаштуванні всіх громадях, а не тільки тим, що стоять на обліку та отримують виплати. 

Необхідність даного виїзного семінару була підтверджена активним  діалогом між слухачами та запрошеними спеціалістами. ФСР у своїй роботі знаходяться на стику соціальної політики держави та власне громадянами. Саме тому питання виникали чіткі, практичні та життєві, що дає надію на перенесення проблем отримувачів послуг ЦСССДМ у практичну площину. 

   На завершення виступів, директор РЦСССДМ Марія Фокшек наголосила  ФСР на важливості надання якісної допомоги тим мешканцям району, котрі опинилися у складних життєвих обставинах та потребують допомоги влади:

- На сьогодні одним із найважливіших завдань, які ставляться перед РЦСССДМ, –  є стовідсоткове охоплення увагою держави сімей з дітьми та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують допомоги.  Якісний підбір професійно підготовлених спеціалістів для роботи на посадах "фахівців із соціальної роботи”, професійна та системна робота центру СССДМ повинні дати позитивні результати у створенні правових, соціальних і економічних умов для належного функціонування та  розвитку  сім’ї, утвердження  духовно і фізично здорової,  матеріально та соціально благополучної сім'ї,  забезпечення виконання  сім'єю  основних  її функцій. 

            По завершенню всім присутнім ФСР було вручено сертифікати Як ФСР так і гості,  залишились задоволеними діалогом та впевнені в добрій співпраці, адже у нас спільна мета!


 


Категорія: Заходи | Переглядів: 954 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: