Головна » 2013 » Жовтень » 18 » Всеукраїнський день боротьби проти захворювання на рак молочної залози
15:03
Всеукраїнський день боротьби проти захворювання на рак молочної залози
Всеукраїнський день боротьби проти захворювання на рак молочної залози

  

18.10.2013 р. на базі Путильської ЗОШ І-ІІІ ст. ФСР Путильської територіальної громади спільно з медичним працівником школи Косован О.К. провели групове консультування 15 дівчат з 10-11 класів з питинь профілактики захворювань на рак молочної залози. В ході консультації було проаналізовано ситуацію в Україні з даного питання, надано практичні рекомендації щодо попередження даного захворювання та необхідності обов'язкових профілактичних оглядів певної вікової категорії жінок. Медичний працівник акцентувала увагу присутніх на стійкій тенденції до росту захворюваності цим видом раку та наголосила присутнім на важливості ранньої діагностики захворювання.

До речі:

20 жовтня

Всеукраїнський  день  боротьби  проти  захворювання  на  рак  молочної  залози

Цей день був прийнятий у 2005 році указом Президента з метою активізації діяльності  із запобігання виникненню  і поширенню захворювань на рак молочної залози, привернення уваги  суспільства  до  цієї  проблеми.  Злоякісні  пухлини (рак)  залишаються  однією  з основних причин смертності в усьому світі. Щорічно більше ніж у 12 мільйонів людей у світі діагностують рак, 7,6 млн. помирають від цієї хвороби.

Найвища захворюваність – у Нідерландах, Данії, Швеції, Франції. Кожні 25 хвилин в країнах Євросоюзу діагностується один випадок раку молочної залози, кожні 6,5 хвилин від нього гине одна жінка. Україна не входить до числа лідерів із захворюваності, але тут проблема теж вважається дуже серйозною.  Протягом  останніх 20  років  в  Україні  намітилася  стійка  тенденція  до  росту захворюваності цим видом раку, особливо в містах і мегаполісах.

 З 1985 року він посідає перше місце  серед онкологічних  захворювань  у жінок,  становлячи 31,2%. Добре  відомо,що  щорічний  профілактичний  огляд  сприяє  ранньому  виявленню  пухлин.  Однак  часто пацієнтки  звертаються  до  лікаря  вже  з  явними  ознаками  пухлини,  а  це  ускладнює подальше  лікування.  Одна  із  причин  запущеності  хвороби –  нерозуміння  важливості ранньої діагностики захворювання. Зараз учені глибоко проникли в механізми виникнення ракової клітини, хоча багато чого дотепер неясно. Як і інші онкологічні захворювання, рак молочної  залози,  як  і  раніше,  залишається  підступним  і  агресивним.  Тому  будь-якій людині  дуже  важливо  мати  уявлення  про  розвиток  цього  захворювання:  попереджений, виходить,  озброєний!  Проблемний  аспект:  доступність  до  інформації;  дефіцит кваліфікованих лікарів;  проблеми діагностики для села.

 

 


Категорія: Заходи | Переглядів: 542 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: