Головна » 2016 » Жовтень » 4 » За «круглим столом» зібралися опікуни, піклувальники та прийомні сімї
15:31
За «круглим столом» зібралися опікуни, піклувальники та прийомні сімї

На виконання плану роботи РЦСССДМ, служби у справах дітей, з нагоди  відзначення Дня усиновлення  04 жовтня 2016 року працівниками РЦСССДМ та служби у справах дітей було організовано та проведено  засідання «круглого столу»  з питань усиновлення, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання за участю  голови районної ради та керівника апарату райдержадміністрації .  

 Керівник апарату райдержадміністрації відмітила, що  це свято відзначається в Україні щороку. Вперше день усиновлення було відзначено у 2009 році відповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 року, яким  встановлено державне свято – День усиновлення. Всього в  сім’ях опікунів та піклувальників району виховується- 52 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в 1 дитячому будинку сімейного типу – 5 дітей та 4 прийомних сім’ях –10 дітей. За дорученням голови районної державної адміністрації М.Савчука керівник апарату РДА М. Яківюк привітала всіх усиновителів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників зі святом, подякувала за відкриті до дітей серця, любов і душевне тепло та вручила 6 учасникам спільні грамоти райдержадміністрації та районної ради.

«Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, підтримка сімей, у яких вони виховуються, зменшення кількості таких дітей в інтернатних закладах є одним із головних завдань державної політики в галузі захисту прав дитини »- зазначив голова районної ради  та привітав присутніх зі святом.

Метою «круглого столу» було підвищення правової інформованості опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків -  вихователів, в сім’ях  яких виховуються діти-сироти та діти,  позбавлені батьківського піклування, пропаганда національного усиновлення.

У засіданні  взяли участь 19 опікунів/піклувальників, 4 прийомні матері ПС та 1 мати–вихователька ДБСТ.

     За ініціативою начальника служби у справах дітей Т.Фрасинюк учасники «круглого столу» обговорили питання підготовки підопічних до самостійного життя. Цікавим досвідом поділилась прийомна мати Дихтинецької ПС (яка донедавно була в статусі дитячого будинку сімейного типу ) Труфин-Скидан Ганна Василівна

Зацікавленість учасників «круглого столу» викликала інформація директора РЦСССДМ М.Фокшек  про зміни в законодавстві щодо функціонування ПС та ДБСТ, зміни та доповнення в нормативно-законодавчій базі для сімей, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Директором РЦСССДМ було акцентовано увагу на «організації  ефективної та системної роботи з кожним опікуном, піклувальником, надання їм соціальної підтримки, допомоги  та забезпечення контролю за станом утримання  та виховання  дітей в таких родинах ».

Цікавими і змістовними були  розповіді кількох опікунів щодо планування сімейного бюджету  та формування у дітей навиків до самостійного життя.

Головний спеціаліст служби у справах дітей М.Шутак  побажала  опікунам бути люблячими та терплячими у вихованні підопічних не замовчувати проблеми, які виникають у сім’ях, а спільно із спеціалістами служби у справах дітей та районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді вирішувати їх. Вона також підняла питання щодо надання практичної допомоги опікунам у вирішенні житлових та майнових питань їх підопічних.
       Учасниками "круглого столу" обговорювалися особливості соціальної адаптації дітей в сім’ї і соціальному середовищі, вікові психологічні особливості і критичні періоди в розвитку дитини та інші проблемні питання опікунських сімей та прийомних сімей. А в проміжку між обговореннями, за солодким столом , зорганізованим працівниками РЦСССДМ, увазі присутніх було презентовано музичні номери за участі підопічних дітей з с. Усть-Путила та вихованців Путильського РЦДЮТ
        Теплі слова вдячності говорили присутні організаторам «круглого столу» за вичерпні консультації та цінні поради.

Директор РЦСССДМ та начальник служби у справах дітей по завершенню зустрічі,  висловили слова подяки за мудрість, сердечність, розуміння і підтримку, турботу за долю кожної дитини  та запропонували прийомним батькам, батькам – вихователям, опікунам та піклувальникам сфотографуватися напамять.

Такі зустрічі – піклувальників, прийомних батьків, фахівців та громадськості  і надалі проходитимуть систематично .
      Діти, які втратили родину - це особливі члени суспільства і вони потребують піклування, турботи і любові прийомної родини, опікунів, патронажних батьків. Вони покладають надію і вірять у щасливе життя. Чужих дітей не буває!

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 372 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: