Головна » 2018 » Березень » 13 » Застереження для батьків: «Синій кит повернувся!»
12:42
Застереження для батьків: «Синій кит повернувся!»

Через небезпечні соціальні групи за останні два роки постраждало багато українських підлітків. І знову вони нагадали про себе новими жертвами: це п’ятикласник з Одеської області, який 8 березня покінчив життя самогубством.

Створюючи в соцмережах так звані «групи смерті» («Синій кит», «Червона сова», «Тихий ліс»), їхні «поводирі» мають єдину мету – отримати відео моментів самогубств.

Підлітки-учасники небезпечних соціальних «груп», навіть не підозрюють, що вони є жертвами жорстокого обману. Так, в той час, коли власники «груп» нібито «переконують» дитину в тому, яка вона сильна та виняткова, насправді дитина не усвідомлює, що її підштовхують до самогубства. Це все обман, спрямований на те, щоб отримати відео самогубства, адже за такі страшні ролики викладають набагато більші суми, ніж, за будь-який інший контент, наприклад з елементами порнографії.

Окрім цього, діти почали долучатися до небезпечної гри під назвою “Зникни на 24 години”, суть якої в тому, що підліток повинен піти з дому та не давати про себе знати добу.

У процесі тиску на психіку підлітка, він практично повністю занурюється в цю «гру» і втрачає відчуття реальності. Психологи переконані, що за великим рахунком це відбувається з вини батьків: «Ми просто не звертаємо уваги на власних дітей».

Фахівці пояснюють, що зараз, діти швидко виконують свої мінімальні обов’язки і повертаються назад в кіберпростір, вимагаючи залишити їх у спокої. Саме таким чином дитина відволікається від реальності, і «в реальному світі залишається лише оболонка, тіло, а душа дитини, її інтелект — вже там».

Звертаємось із застереженням і проханням до усіх батьків, діти яких зареєстровані у соціальних мережах, зокрема у «Вконтакте» – поговоріть з дітьми про неприпустимість участі у подібних іграх, як «Синій кит», «Червона сова», «Тихий ліс» та ін.. і переконайте, щоб вони відразу повідомляли вам про те, що до них звертаються невідомі і пропонують переглянути страшний фільм або прослухати якусь музику, або вчинити якісь певні дії, наприклад, серед ночі. Довідайтесь з ким та на які теми спілкується у соцмережах ваша дитина та який характер має це спілкування.

І хоч соціальна мережа «Вконтакте» нібито заблокована, шляхом нескладних кроків, через спеціальну програму, обравши іншу країну із списку, підлітки все одно користуються цією мережею, яка несе небезпеку для них та їхніх родин.

Про те, що дитина може бути учасником такої гри можуть свідчити порізи на руках, незрозумілі вчинки, які вона вчиняє, наприклад, серед ночі і таке інше. Психологи радять частіше спілкуватись з дітьми на різні теми, зокрема й про те, з ким і про що вони спілкуються у мережі Інтернет, чи не надходять їм дивні пропозиції, погрози і чи не виходять з ними на контакт незнайомці. Це єдиний спосіб довідатись про проблему і запобігти їй не допустивши до якихось негативних наслідків.

Безпека дітей в Інтернеті – поради батькам

Для дітей наслідки безконтрольного спілкування з Інтернетом можуть бути найнепередбачуванішими. Для того щоб зробити інтернет-життя своєї дитини менш ризикованим, батькам необхідно трохи попрацювати.

Поясніть дітям кілька простих правил роботи в Інтернет – буде набагато краще, якщо дитина дізнається правила безпечної поведінки в Інтернеті від батьків, а не зі свого сумного життєвого досвіду.

Для безпеки дітей в Інтернеті:

Дітям не можна залишати в публічному доступі або відправляти незнайомцям поштою, при спілкуванні в соціальній мережі або у чаті контактну інформацію – зловмисник може вистежити людину за її адресою або номером телефону.

Дітям в Інтернеті не можна погоджуватися на вмовляння незнайомих людей про особисту зустріч. Подібні пропозиції краще ігнорувати, а спілкування з дуже наполегливою людиною припинити.

Дітям не треба публікувати адресу своєї електронної пошти на жодних форумах, сайтах спільнот та соціальних мереж. Він може стати здобиччю спамерів, і пошта після цього наповниться сміттєвими листами.

Дітям не слід переходити за посиланнями в повідомленнях від невідомих адресатів. Це може бути небезпечно, оскільки повідомлення може бути надіслано зловмисниками.

Дітям не варто переходити за посиланнями в повідомленнях з надмірно привабливими пропозиціями, наприклад, підняти рейтинг облікового запису або отримати “суперможливості” в соціальній мережі. Найчастіше такі повідомлення розсилають шахраї або зловмисники для того, щоб заманити користувача на шкідливу веб-сторінку і заразити його комп’ютер вірусом.

Дітям в Інтернеті не варто звертати уваги на пропозицію безкоштовних подарунків, легкого заробітку, повідомлення про отримання спадщини і тому подібні. Такі повідомлення розсилають тільки шахраї.

В цілому, спілкуватися і вести себе в Інтернеті дитина повинна так само обережно, як і в реальному житті, щоб убезпечити себе від негативного впливу Інтернету.

 

Переглядів: 296 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: