Головна » 2016 » Червень » 7 » ПРО БАТЬКІВСЬКІ ОБОВ’ЯЗКИ... і відповідальність
14:50
ПРО БАТЬКІВСЬКІ ОБОВ’ЯЗКИ... і відповідальність

Як кажуть, батьків не обирають, і, на жаль, деякі з них частково або зовсім не приділяють уваги своїм неповнолітнім дітям, чим порушують становлення та розвиток своєї дитини у нашому суспільстві. Крім того, вони порушують норми чинного законодавства. Обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини добре висвітлені у ст.150 Сімейного кодексу України.
          За невиконання або неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей батьки можуть бути притягнені до різних видів юридичної відповідальності:
· адміністративної (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП) “Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей”);
· цивільно-правової (стаття 1178-1183 Цивільного кодексу України);
· сімейно-правової (стаття 164 “Підстави для позбавлення батьківських прав”);
· кримінальної (стаття 166 Кримінального кодексу України (далі КК) “Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування”).
          Неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей означає бездію, у результаті якої обов’язки з виховання виконуються неякісно, не в повному обсязі. Наприклад, схвалюються здійснення підлітком антигромадських вчинків; прививаються погляди, що пропагують жорстокість, агресивність, ненависть, неповагу до закону; у сім’ї складаються умови, які загрожують життю та здоров’ю неповнолітнього; батьки морально тероризують дитину з будь-якого приводу і без нього; здійснюють фізичне або психічне насилля; посягають на статеву недоторканість дитини; застосувують недопустимі способі виховання.
            Відповідно до статті 184 КупАП, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
           Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від двох до чотирьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
“Злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі на строк від п’яти років або позбавлення волі на той самий строк” (стаття 166 КК України).
           Усі ми повинні створити сприятливий для дітей світ, у якому кожна дитина почуватиметься захищеною, де її думку будуть поважати, де не буде насильства, світ, який би дав змогу виховувати здорове, щасливе, досконале покоління.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 365 | Додав: Irka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: